! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Traag internet niet alleen in de buitengebieden

Ongeveer 180.000 woonadressen in Nederland hebben te maken met traag internet. De bewoners kunnen maximaal 9 Mbit/s aan internetsnelheid krijgen. De adressen liggen lang niet alleen op het platteland, ook in de Randstad komt het voor. Wat kun je zelf doen?
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 5 maart 2021

Dsl-techniek

Internet is in Nederland overgelaten aan de vrije markt. Het is geen nutsvoorziening zoals 'water' dat bijvoorbeeld wel is. Bijna overal in Nederland is er internet via dsl (internet via de traditionele koperen telefoonlijn) uitgerold, maar bij de dsl-techniek speelt de afstand van je huis tot de wijkcentrale een rol. Hoe verder daar vandaan, hoe trager het internet. Een groep mensen heeft dus altijd traag internet. En je kunt het helaas niet zelf sneller maken.

Stappenplan voor sneller internet

Met ons stappenplan kun je checken wat de mogelijkheden zijn om toch sneller internet thuis te krijgen:

  1. Bel of mail je huidige provider en vraag of er upgrades van het netwerk gepland zijn voor jouw buurt
  2. Kijk of er glasvezel in de wijk komt. Doe de check bij glasvezelleggers KPN NetwerkNL (verschillende providers), DeltaFiberNetwerk (Delta en Caiway) en E-fiber (onder andere Stipte en Freedom Internet).
  3. Klop aan bij gemeente en/of provincie. Zij zitten misschien al met providers of investeringsmaatschappijen om tafel over de mogelijke aanleg van sneller internet (meestal glasvezel).
  4. Start, samen met andere gedupeerden, een particulier initiatief. Op het platform Samen Snel Internet, van het ministerie van Economische Zaken, staat veel informatie over het zelf regelen en welke initiatieven er per provincie al zijn.

4G internet

Ook kan 4G voor thuis een, tijdelijk, alternatief bieden voor de trage vaste internetverbinding. KPN en T-Mobile leveren zo'n abonnement: KPN Sneller Internet Buitengebied en T-Mobile Unlimited 4G voor Thuis. Hoe gaat dat in zijn werk? Via een modem met een speciaal sim-kaartje, vang je het 4G-internetsignaal van buiten op en kun je het internet bedraad of via wifi verder verspreiden. 

Behoor jij tot de bovenstaande groep mensen met traag internet, deel je ervaringen over geen snel internet beschikbaar in onze Community. 

Lees meer:

Nieuwste artikelen