icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Glasvezel-internet in buitengebieden

Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens is op het glasvezelnetwerk aangesloten. Er wordt de komende jaren nog veel meer glasvezel internet aangelegd. Vooral in de steden neemt het aantal aansluitingen flink toe. Maar hoe zit het met glasvezel en snel internet als je in het buitengebied woont? We zetten de opties op een rij. 
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 4 februari 2022

Artikel_achtergrondglasvezel

Snel internet via glasvezel

Op veel plaatsen waar nu geen of alleen nog internet via dsl ligt, wordt glasvezel aangelegd. Voor veel bewoners van buitengebieden is dat goed nieuws. Internet via dsl kan op sommige plaatsen erg traag zijn.

Er zijn zo’n 50.000 koperaansluitingen actief met een snelheid t/m 9 Mbit/s. Dat is niet voldoende om vlot te kunnen internetten. De afstand tot de wijkcentrale is de boosdoener. Hoe groter de afstand, hoe trager het internet. Met internet via glasvezel speelt de afstand tot de wijkcentrale geen rol. Je krijgt altijd de snelheid die je hebt afgenomen (minimaal 50 Mbit/s).  

Aanleg van glasvezel

De aanleg van glasvezel kan lang duren. Tussen de eerste aankondiging en een werkende internetverbinding kan zo een jaar zitten. KPN NetwerkNL is de grootste glasvezellegger in Nederland. Bij hen duurt de aanleg naar eigen zeggen tussen de 3 en 6 maanden.

Gasvezel aanleggen gaat in een aantal stappen. Het begint bij leggen van de glasvezelkabel in de straat. De straat wordt hiervoor opengemaakt. De glasvezelkabel wordt ook van de straat tot aan het huis gelegd. 

Glasvezel aansluiten in huis

Voor het vervolg moet je een afspraak maken met een monteur. Er wordt een glasvezelkabel door de buitenmuur naar binnen geboord. Je kunt zelf bepalen waar in huis dit moet gebeuren. Daarna wordt een glasvezelaansluitpunt aangelegd (meestal in de meterkast). Hierna kan de provider de verbinding activeren.

Om te kunnen internetten heb je dan alleen nog een abonnement bij een glasvezelprovider nodig. De provider levert een modem/router die je kunt aansluiten op het glasvezelaansluitpunt.

Hoe krijg je glasvezel internet? 

  • Kijk of er glasvezel in de wijk komt. Doe de check bij glasvezelleggers KPN NetwerkNLDeltaFiberNetwerk E-fiber en Glaspoort.  
    Vooral de laatste richt zich op de aanleg in kleinere gemeenten, dorpen en buitengebieden. 
  • Klop aan bij gemeente en/of provincie. Zijn er misschien al gesprekken met providers of investeringsmaatschappijen over de aanleg van sneller internet (meestal glasvezel).

4G: alternatief voor glasvezel internet

Ook kan 4G voor thuis een, tijdelijk, alternatief zijn voor de trage vaste internetverbinding. KPN en T-Mobile leveren zo'n abonnement:

Hoe werkt het?

Een modem met een simkaart ontvangt het 4G-internetsignaal. En vanuit het modem verspreid je het internet via kabel of wifi verder in huis. 

Deel je ervaringen

Heb jij traag internet? Deel je ervaringen in onze Community. 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.