! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Glasvezel: aanleg en aansluiten

In steeds meer gemeenten ligt glasvezel. Wat moet je doen als glasvezel ook in jouw wijk komt? Of wanneer je wilt dat het er komt? Lees wie glasvezel internet aanlegt en hoe dat in zijn werk gaat.
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 18 februari 2021

Wat is glasvezel?

Via glasvezelkabels kan heel snel data verstuurd worden. Veel sneller dan bij een kabel- of dsl-verbinding. Vandaar dat op steeds meer plekken in Nederland glasvezelverbindingen worden aangelegd voor internet, tv en telefoonverbindingen.

Een groot voordeel van glasvezelinternet is dat de up- en downloadsnelheid hetzelfde is. Iets versturen gaat dan even snel als iets downloaden. Hoewel glasvezel hoge snelheden aankan, betekent het niet dat een glasvezelabonnement automatisch de beste keuze is. Lees meer over het verschil tussen kabel, dsl en glasvezel.

Is er al glasvezel op mijn adres?

Ruim 3,5 miljoen huishoudens zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Ongeveer 40% van deze huishoudens heeft ook daadwerkelijk een abonnement afgesloten bij een glasvezelaanbieder. Onderzoeksbureau Stratix houdt op hun 'glaskaart' bij waar in Nederland al glasvezel internet ligt.

Met een postcodechecker kun je zelf controleren of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres. Doe de check bij de volgende glasvezelleggers:

10A2_glasvezel-1200x800Er ligt nog geen glasvezel: wat nu?

Zoek eerst uit of er al plannen zijn om glasvezel aan te leggen in jouw wijk. Informeer bij glasvezelpartijen. Er zijn in Nederland meerdere commerciële partijen die glasvezel aanleggen en met elkaar concurreren. Er bestaat dus geen algemene website waarop alle glasvezelactiviteiten van verschillende partijen gebundeld zijn.

Hoe werkt het aanleggen?

Lang traject

Houd rekening met een lang traject. Tussen de eerste informatie en daadwerkelijk snel kunnen internetten kan zo een jaar zitten. De aanleg zelf duurt per wijk zo'n 3 tot 6 maanden volgens KPN NetwerkNL. Uit ons panelonderzoek bleek dat mensen die aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk tevreden zijn. Alleen de weg ernaartoe was soms hobbelig.

Via een persoonlijke webpagina van KPN NetwerkNL kun je kijken wanneer jouw huis wordt aangesloten. Ook wanneer je eventuele abonnement in kan gaan. Zeg je abonnement bij de oude aanbieder op als je weet wanneer de apparatuur van de nieuwe aanbieder wordt geleverd. Anders kom je zonder televisie en internet te zitten.

Wat gebeurt er in mijn wijk en huis bij glasvezelaanleg?

Bij deze stappen hoef je niet thuis te zijn

Het aanleggen van glasvezel gebeurt in verschillende stappen. Voor de eerste 2 stappen hoef je niet thuis te zijn.

  1. De glasvezelkabel wordt in de straat gelegd. Tegels worden uit de stoep gehaald om de kabel te kunnen leggen. De straat hoeft niet te worden afgesloten, maar de auto moet wel aan de kant.
  2. Tegelijkertijd wordt de glasvezelkabel ook van de straat tot aan het huis gebracht. Met een speciale boor wordt een smalle tunnel onder de tuin door naar het huis geschoten. Daarna wordt hier de glasvezelkabel door getrokken.

Bij deze stappen moet je thuis zijn

  1. De glasvezelkabel wordt door de buitenmuur naar binnen geboord. Je kunt zelf aangeven op welke plek in huis dit moet gebeuren. In huis wordt een zogenoemde FTU geplaatst: een speciaal modem waarop de glasvezelkabel wordt aangesloten.
  2. Deze stap is alleen nodig als je ook een abonnement hebt afgesloten bij een glasvezelprovider. De providermodem moet geïnstalleerd worden om via glasvezel te internetten. De apparatuur van de glasvezelaanbieder (modem(router) en televisie-ontvanger) wordt aangesloten op de geplaatste FTU. Dit kun je zelf doen of je kunt dit laten doen door een monteur (meestal tegen betaling). Zodra de apparatuur is geïnstalleerd, kun je meteen van de diensten gebruikmaken.

Wat kost het aanleggen van glasvezel?

Het aanleggen van glasvezel door KPN NetwerkNL is over het algemeen gratis, wanneer een hele wijk aangesloten wordt. Ligt er al glasvezel in jouw wijk, maar niet naar jouw huis? Dan zijn de aansluitkosten over het algemeen voor jouw rekening. Je kunt kosteloos een haalbaarheidsonderzoek aanvragen.

De overige glasvezelbedrijven hebben vaak eenzelfde constructie, maar dan vaak met aansluitkosten in het begin. De kosten voor een aansluiting achteraf wanneer er al wel glasvezel ligt in jouw wijk, maar niet in jouw huis, kunnen variëren van €150 tot €1500. Afhankelijk van de afstand van je huis tot aan de al bestaande bekabeling.

Bekijk glasvezelaanbieders in onze Vergelijker.

Lees meer:

Nieuwste artikelen