icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Tablet kopen: waar let je op?

Wie op zoek is naar een nieuwe tablet moet een aantal knopen doorhakken. Wij hebben de belangrijkste keuzes voor je op een rij gezet.

Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica


1
Kies je voor een tablet of iets anders?

 • Koopadvies tablet

  Tablet

  Een tablet gebruik je voornamelijk voor internetten, films en foto’s bekijken, simpele spellen en het lezen van kranten en boeken. Bekijk alle tablets in onze vergelijker of ga meteen naar de beste tablets of de beste goedkope tablets.

 • Laptop Koopadvies

  Laptop

  Wil je liever veel tekstverwerken of gebruikmaken van veeleisende software zoals foto- en filmbewerking? Kies dan voor een laptop.

  Lees meer over de keuze tablet of laptop.

 • Tablet illustratie

  E-reader

  Ben je een fervent lezer? Overweeg dan een e-reader in plaats van een tablet. Het zwart-wit-scherm van een e-reader is fijner om van te lezen dan een tabletscherm en zo zijn er meer voordelen.

  Lees meer over de keuze e-reader of tablet.

 • Smartphone Smartphone

  Smartphone

  Smartphones hebben steeds vaker een groot scherm van 5,5 inch (14 cm) en lijken daarmee meer en meer op kleine 7-inch (17,8 cm) tablets. Als je al een grote smartphone hebt, is een extra tablet voor onderweg misschien dus niet nodig.

2
Kies het formaat van je tablet

Tablets hebben verschillende schermformaten. De kleinste tablets in de vergelijker hebben een schermdiagonaal van 7 inch (17,8 cm) en zijn vanwege het compacte formaat ideaal voor onderweg. Grote tablets in de vergelijker hebben meestal een scherm van 9 of 10 inch (22,9 / 25,4 cm) en zijn vooral fijn voor thuis op de bank. Een groter scherm is prettig bij het kijken van een film of het typen van een e-mail.

Bekijk ook de beste kleine tablets en grote tablets in de test.

De allergrootste tablets in de test hebben een scherm van 12,9 inch (32,8) en zijn meer gericht op het vervangen van je laptop. Ze bieden net zo veel overzicht op het scherm als een kleine laptop maar erg handzaam zijn ze niet. Deze tablets hebben vaak een bijbehorend toetsenbord, al moet je die soms wel zelf apart aanschaffen.

Lees meer over de verschillende soorten tablets.

Tablets-grote

3
Kies het besturingssysteem

Er zijn 3 besturingssystemen voor je tablet waar je uit kunt kiezen: Google Android, Apple iOS en Windows 10. Als je eenmaal een besturingssysteem gekozen hebt is het een gedoe om later weer over te stappen op een ander systeem. Zo is de bediening weer anders en moet je eventueel betaalde apps opnieuw aanschaffen. Zorg er daarnaast voor dat je een tablet met een actuele versie van het besturingssysteem kiest. Vooral bij Android ontbreekt het helaas vaak aan updates.

Lees meer over de verschillende besturingssystemen en tabletmerken.

 • Tablets-besturing-graphic-ios

  Apple iOS

  iOS van Apple is het langste op de markt en het meest ontwikkeld. Dit systeem staat op de bekende iPad. Het is gebruiksvriendelijk en heeft de meeste tablet-apps. De instapprijs van een iPad is wel veel hoger dan van bijvoorbeeld een Android tablet.

  Verder voert Apple een strenge regie over de apps in de App Store. Dat betekent dat iPad-apps gemiddeld een wat betere kwaliteit hebben en qua bediening meer op elkaar lijken. Aan de andere kant heb je niet alle vrijheid over wat je wel of niet kunt of mag doen met je tablet.

  Bekijk alle geteste iPads.

 • Tablets-besturing-graphic-android

  Google Android

  Android is de grote concurrent van iOS. Er worden veel verschillende tablets met dit systeem verkocht. Android biedt gebruikers meer vrijheid om het uiterlijk aan te passen. Ook kun je meerdere gebruikersprofielen aanmaken, als je de tablet met meerdere personen gebruikt.

  Verder biedt Android tablet- en appmakers meer vrijheid waardoor er veel verschillende schermformaten en verhoudingen zijn. Deze vrijheid maakt het wel lastiger om apps te maken die altijd optimaal gebruik maken van elk scherm. Er zijn inmiddels veel apps, maar nog niet zoveel tablet-apps als bij iOS.

  Bekijk alle geteste Android-tablets.

 • Tablets-besturing-graphic-microsoft

  Microsoft Windows 10

  Windows 10 is niet alleen ontworpen om op gewone computers te werken, maar ook op tablets. Je kunt dus alle Windows-computerprogramma's ook op je tablet draaien. Om beide soorten apparaten goed te kunnen bedienen, heeft Windows 10 twee gezichten: de desktop- en de tabletmodus.

  De desktopmodus is gericht om te bedienen met een muis en toetsenbord. Zo heb je beschikking over het bekende startmenu en taakbalk. Voor het aankraakscherm van een tablet is er de tabletmodus, die qua eenvoud in de buurt komt van iOS en Android. Toch is een toetsenbord erbij aan te raden. Veel apps werken namelijk nog niet prettig via aanraking.

  Bekijk alle geteste Windows-tablets.

4
Beeldverhouding

De lengte en de breedte van een tablet bepalen de beeldverhouding. Bij tablets is er een aantal standaardverhoudingen, van heel langwerpig tot bijna vierkant. Bij elk soort gebruik past een ideale beeldverhouding. Zoek je een tablet om alleen films op te kijken? Dan is het aan te raden om een model met een breedbeeldverhouding van 16:9 of 16:10 te kiezen. Wie echter vooral internetpagina’s bezoekt, heeft veel meer aan een tablet met een minder brede verhouding van 4:3 of 3:2.

Alle iPads hebben een 4:3-beeldverhouding. Bij Android- en Windows-tablets zijn er meerdere beeldverhoudingen.

Wanneer breedbeeldverhouding (16:9 / 16:10):

 • Films kijken via bijvoorbeeld Netflix. Op een breedbeeldscherm worden films meestal zonder balken boven of onder het scherm weergegeven. Dat leidt tot een betere kijkervaring.

Wanneer standaardverhouding (4:3 / 3:2):

 • Internetten & e-mailen. Je kunt meer weergeven van een webpagina en hoeft minder op en neer te scrollen.
 • Lezen. Behalve websites passen ook digitale boeken en magazines beter op een scherm met een standaardverhouding.
Tablets-beeld verhouding

5
Opslagruimte

Alles wat je op de tablet zet, van apps fot films en foto's, komt terecht op de interne opslag. Hoe meer opslag, hoe meer je er dus op kwijt kunt. Veel tablets hebben een intern opslaggeheugen van 16GB, maar tegenwoordig zijn er ook tablets met 32, 64 en 128GB. Een tablet met 16GB geheugen is genoeg voor een paar apps, maar te krap voor een verzameling films of grote spellen. Helaas rekenen fabrikanten vaak een relatief hoge meerprijs voor modellen met meer geheugen.

Bekijk alle tablets in de vergelijker met minimaal 16GB of 32GB opslag.

Een alternatief: tablets met sd-kaarthouders. Hiermee breid je het geheugen op een goedkope manier flink uit. Let wel op dat je niet altijd je apps op een sd-geheugenkaart kunt plaatsen. 

3 tablets opslag

6
Mobiel internet via 3G/4G

De meeste tablets beschikken over internet via wifi. Daarmee kun je onderweg niet internetten, tenzij er een wifi netwerk in de buurt is. Wil je wel overal met je tablet online kunnen? Kies dan voor een tablet met 3G of 4G. Deze tablets hebben net als je smartphone overal waar bereik is, toegang tot het internet. Je kunt er meestal niet mee bellen, maar wel bijvoorbeeld Skypen.

Aan tablets met mobiel internet zijn wel extra kosten verbonden: 3G/4G-tablets zijn doorgaans €50 tot wel €100 duurder in de aanschaf en vereisen bovendien een data-abonnement. Het werkt hetzelfde als met een smartphone: je stopt er een simkaart in om verbinding te maken met internet. Een slim alternatief: maak van je smartphone een wifihotspot. Zo internet je ook onderweg met een tablet zonder 3G/4G. Ook kun je tegenwoordig steeds meer gebruikmaken van openbare wifi

Bijna alle tablets met mobiel internet hebben 4G, maar er zijn er nog enkele met alleen 3G. Die zijn echter prima bruikbaar. 4G is weliswaar sneller en iets zuiniger, maar voor de meeste internetters is 3G snel genoeg. Bovendien zijn abonnementen met 4G doorgaans duurder.

3 tablets Wifi

7
Aansluitingen en gps

De Apple iPad heeft standaard alleen de eigen lightning-aansluiting voor het opladen en verbinden met je pc. Voor extra aansluitingen, zoals hdmi, ben ja al snel aangewezen op dure verloopstekkers.

Android-tablets hebben meerdere aansluitingen, maar van elke soort vrijwel nooit meer dan 1. Windows-tablets zijn doorgaans het beste uitgerust, maar ook zij halen het niet bij de aansluitmogelijkheden van de meeste laptops.

Navigatie

De relatief grote schermen van tablets lenen zich goed om mee te navigeren. Vooral 7- of 8-inch tablets zijn hiervoor geschikt. Kies dan voor een tablet met een gps-sensor. Je hebt hiervoor geen wifi of 3G/4G nodig, als is dat wel een handige extra: het bepalen van je locatie zonder dataverbinding gaat namelijk trager. De Apple iPad heeft standaard geen gps, alleen de 4G-versies beschikken hierover.

Bekijk alle tablets met gps in de vergelijker.

Beeld uitbreiden naar de tv

Met een hdmi-aansluiting breid je het beeld van je tablet uit naar een extern beeldscherm, zoals je televisie of monitor. 

We zien echter steeds minder tablets met hdmi. Inmiddels kun je namelijk met de meeste tablets ook draadloos het beeld uitbreiden, waardoor je geen hdmi meer nodig hebt. Zo kun je een iPad met de televisie verbinden via de Apple TV. Met een Android-tablet bereik je hetzelfde met de Chromecast.

Bestanden overzetten

Met een usb-aansluiting wissel je bestanden uit, en kun je soms ook updates of backups van je pc naar je tablet overzetten, bijvoorbeeld met iTunes voor de iPad. 

Veel Android-tablets beschikken daarnaast over een zogenaamde usb on-the-go-aansluiting. Hiermee kun je bijvoorbeeld usb-sticks of externe harde schijven direct op je tablet aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk films of foto's naar je tablet overzetten. Je hebt dan alleen een speciale kabel nodig, maar die wordt vaak bij dit soort tablets meegeleverd.

Voor een uitgebreidere beschrijving van usb on-the-go zie ons stappenplan om films en series op je Android-tablet te zetten.

Koopadvies aansluitingen en gps tablet

8
Probeer uit in de winkel

9
Accessoires voor je tablet

Voor elke tablet zijn talloze accessoires beschikbaar. Let vóór aanschaf wel op dat je aankoop werkt in combinatie met je tablet.

 • Met een los toetsenbord voer je veel sneller tekst in dan met het virtuele aanraakscherm.
 • Een externe accu of powerbank is handig om de accuduur van je tablet te verlengen.
 • Een aanraakpen (stylus) is handig voor het maken van notities of tekeningen.
 • Wie vaak onderweg is of kleine kinderen thuis heeft, kan enige bescherming zoals een hoes gebruiken.
 • Schermfolie is verkrijgbaar in verschillende soorten. Sommige bieden bescherming tegen krassen en andere zijn specifiek bedoeld om de reflectie van de zon tegen te gaan.
 • Voor een lange reis met de auto is een geschikte lader handig. Maar ook een houder zodat je achterin de auto een film kunt kijken.

Lees meer over de verschillende verschillende accessoires voor je tablet.

Tablet accessoires
illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Vragen over een specifiek model? Of heb je zelf ervaring met het kopen van een tablet? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...