icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kies je een grote of kleine tablet?

Tablets zijn er van klein tot groot en elk formaat heeft voor- en nadelen. De meeste tablets hebben een scherm van ongeveer 10 inch. Welk formaat het beste bij je past, hangt af van je gebruik.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin   Expert tabletsBijgewerkt op:10 oktober 2022

Soorten tablets

Kleine tablets (8 inch en kleiner)

Tablets met 7- en 8-inch (17,8 / 20,3 cm) schermen hebben een compact formaat en zijn bovenal handig voor onderweg. Ze zijn klein genoeg om in je tas op te bergen en licht genoeg om met 1 hand vast te houden. Op een scherm met dit formaat kun je prima surfen, apps downloaden en films en foto's bekijken. Het comfort op een 10-inch (25,4 cm) tablet is wel groter.

Wel is het aanbod van goede 7- en 8-inch tablets de afgelopen jaren afgenomen. Behalve enkele jaarlijkse updates van Apple, Samsung en Lenovo zien we nog maar weinig activiteit in de markt.

Accuduur

Het kleine scherm van een 7- of 8-inch tablet heeft minder stroom nodig dan het scherm van een grote tablet. Maar je accu gaat lang niet altijd langer mee, zoals je misschien zou verwachten. Kleine tablets hebben meestal een accu met minder capaciteit. Het een heft het ander op waardoor er gemiddeld nauwelijks verschillen in accuduur zijn tussen kleine en grote tablets.

Lezen

Het formaat van een 7- of 8-inch tablet leent zich prima voor het lezen van boeken, kranten en tijdschriften. De meeste kleine tablets zijn licht en dun genoeg om voor lange tijd comfortabel vast te houden. Daarnaast zijn de grootte en de beeldverhouding van een kleine tablet vergelijkbaar met een echt boek. Ze halen het qua leescomfort niet bij een e-reader, maar hebben de voorkeur voor als je ook wil internetten en e-mailen. Lees meer over de keuze e-reader of tablet.

Goedkoper

Mini-tablets zijn vaak goedkoper dan de grotere varianten. Er is minder krachtige hardware nodig om de kleinere schermen aan te sturen. Je hebt dus geen hele dure nodig om mee te internetten of e-mailen. De meeste kleine tablets in onze vergelijker zijn dan ook goedkoper dan €200. Perfect zijn ze ook zeker niet. Bij die mini-tablets lever je doorgaans in aan schermkwaliteit. Vooral de kijkhoeken, de kleurweergave en de scherpte van de displays zijn vaak matig tot slecht.

Bekijk ook ons overzicht van de beste goedkope tablets.

Wanneer een kleine tablet?

Een kleine 7- of 8-inch tablet is beter voor:

  • Onderweg gebruik
  • Digitaal lezen
  • Taken waarbij je de tablet lang achtereenvolgens vasthoudt
  • Wie snel last krijgt van fysieke klachten bij het vasthouden

Bekijk ook de geteste kleine tablets in de vergelijker. Of kijk meteen welke volgens ons de beste zijn.

Grote tablets (groter dan 8 inch)

Grote tablets zijn iets minder geschikt voor onderweg. Door het formaat van meestal 9 of 10 inch (22,9 / 25,4 cm) zijn ze lastiger mee te nemen dan een kleintje. Toch passen ze meestal nog wel prima in je tas. Ook zijn moderne tablets zo licht dat je ze zonder moeite mee draagt.

Op de bank

Thuis op de bank, dat is het domein van 9- en 10-inch tablets. Het grotere schermformaat maakt ze comfortabeler in het gebruik dan een kleine tablet. Je kunt meer weergeven op het scherm en de app-iconen en schermknoppen zijn groter en daardoor net even wat makkelijker te bedienen.

Grote tablets zijn beter geschikt om mee te internetten. Door het formaat en de meer vierkante beeldhouding kun je meer van webpagina's tonen. Je hoeft ook minder te scrollen dan bij een kleine tablet. Ook voor het kijken van een film of serie heeft een grote tablet de voorkeur. Ze hebben daarbij ook vaak wat beter geluid.

Typen

Het virtuele toetsenbord van een grote tablet leent zich beter voor het typen van tekst en is bovendien met 2 handen tegelijk te bedienen. Dat is al een stuk lastiger bij een kleine tablet. Voor lange typeklussen schiet echter ook het virtuele toetsenbord van een grote tablet te kort. Daarvoor raden we een los toetsenbord aan of natuurlijk een laptop.

Wanneer een grote tablet?

Al met al is het grotere scherm van een 9- of 10-inch tablet beter geschikt voor:

  • Thuisgebruik
  • Films & series kijken, via bijvoorbeeld Netflix
  • Internetten
  • E-mailen
  • Multitasking (meerdere apps naast elkaar)

Bekijk ook de geteste grote tablets in de vergelijker of kijk meteen welke volgens ons de beste zijn.

Behalve het formaat is ook de keuze voor het besturingssysteem een belangrijke.

Laptopvervangers (11 en 12-inch)

Inmiddels zijn er ook veel tablets met een nog groter scherm van 11 (27,9 cm) tot 12,9 inch (32,8 cm). Deze tablets zijn vaak verkrijgbaar met bijpassend toetsenbord. Ze zijn handig als je veel creëert, zoals tekst of presentaties. Ook ondersteunen ze vaak een aanraakpen voor digitaal tekenen of aantekeningen maken. 

Bekende voorbeelden van deze werkpaarden zijn de Microsoft Surface Pro 8 en de Apple iPad Pro 12.9 (2021). Deze tablets zijn een stuk duurder (vanaf €800) dan de andere tablets, maar daardoor wel sneller en door het grotere scherm geschikt voor veel typewerk, mits je 1 van de (optionele) toetsenborden gebruikt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.