icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kies je een grote of kleine tablet?

Tablets zijn er van klein tot groot en elk formaat heeft voor- en nadelen. De meeste tablets hebben een scherm van ongeveer 1 inch. Welk formaat het beste bij je past, hangt af van je gebruik.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin   Expert tabletsBijgewerkt op:19 april 2024

Soorten tablets

Grote tablets (groter dan 8 inch)

De meeste tablets hebben een scherm van 10 of 11 inch (25,4 / 27,9 cm). Dat is een prettige grootte voor veel dingen die je elke dag doet.

Op de bank

Door het relatief grote scherm zijn ze comfortabeler in  gebruik dan een kleine tablet. Je kunt meer weergeven op het scherm en de app-iconen en schermknoppen zijn grote. Daardoor zijn ze net even wat makkelijker te bedienen.

Grote tablets zijn prima geschikt om mee te internetten. Je kunt meer van webpagina's tonen en hoeft een stuk minder te scrollen dan bij een kleine tablet. Ook voor een film of serie kijken is een grote tablet prettiger. Het geluid is vaak ook wat beter.

Typen

Het virtuele toetsenbord van een grote tablet leent zich beter voor het typen van tekst en is bovendien met 2 handen tegelijk te bedienen. Dat is al een stuk lastiger bij een kleine tablet. Voor lange typeklussen schiet echter ook het virtuele toetsenbord van een grote tablet te kort. Daarvoor raden we een los toetsenbord aan of natuurlijk een laptop.

Wanneer een grote tablet?

Al met al is een grote tablet het meest beter geschikt voor:

  • Thuisgebruik
  • Films & series kijken, via bijvoorbeeld Netflix
  • Internetten
  • E-mailen
  • Multitasking (meerdere apps naast elkaar)

Bekijk ook de geteste grote tablets in de vergelijker of kijk meteen welke volgens ons de beste zijn.

Behalve het formaat is ook de keuze voor het besturingssysteem een belangrijke.

Grote tablets zijn iets minder geschikt voor onderweg. Door het formaat van meestal 9 of 10 inch (22,9 / 25,4 cm) zijn ze lastiger mee te nemen dan een kleintje. Toch passen ze meestal nog wel prima in je tas. Ook zijn moderne tablets zo licht dat je ze zonder moeite mee draagt.

Kleine tablets (8 inch en kleiner)

Tablets met 7- en 8-inch (17,8 / 20,3 cm) schermen hebben een compact formaat en zijn bovenal handig voor onderweg. Ze zijn klein genoeg om in je tas op te bergen en licht genoeg om met 1 hand vast te houden. Op een scherm met dit formaat kun je prima surfen, apps downloaden en films en foto's bekijken. Bedenk wel dat ook de meeste grotere tablets licht genoeg zijn om mee te nemen, maar je pakt ze er wel onderweg minder snel even bij.  

Accuduur

Het kleine scherm van een 7- of 8-inch tablet heeft minder stroom nodig dan het scherm van een grote tablet. Maar je accu gaat lang niet altijd langer mee, zoals je misschien zou verwachten. Kleine tablets hebben meestal een accu met minder capaciteit. Het een heft het ander op waardoor er gemiddeld nauwelijks verschillen in accuduur zijn tussen kleine en grote tablets.

Lezen

Het formaat van een 7- of 8-inch tablet leent zich prima voor het lezen van boeken, kranten en tijdschriften. De meeste kleine tablets zijn licht en dun genoeg om voor lange tijd comfortabel vast te houden. Daarnaast zijn de grootte en de beeldverhouding van een kleine tablet vergelijkbaar met een echt boek. Ze halen het qua leescomfort niet bij een e-reader, maar hebben de voorkeur voor als je ook wil internetten en e-mailen. Lees meer over de keuze e-reader of tablet.

Goedkoper

Mini-tablets zijn vaak goedkoper dan de grotere varianten. Er is minder krachtige hardware nodig om de kleinere schermen aan te sturen. Je hebt dus geen hele dure nodig om mee te internetten of e-mailen. Veel kleine tablets in onze vergelijker zijn dan ook goedkoper dan €200. Perfect zijn ze zeker niet. Bij die mini-tablets lever je doorgaans in aan schermkwaliteit. Vooral de kijkhoeken, de kleurweergave en de scherpte van de displays zijn vaak matig tot slecht.

Bekijk ook ons overzicht van de beste goedkope tablets.

Slinkende markt

Het aanbod van goede 7- en 8-inch tablets is de afgelopen jaren wel flink afgenomen. De toegevoegde waarde boven een smartphone is voor veel mensen te beperkt. Smartphones zijn juist groter geworden, waardoor het verschil al snel verwaarloosbaar is.

Wanneer een kleine tablet?

Een kleine 7- of 8-inch tablet is beter voor:

  • Onderweg gebruik
  • Digitaal lezen
  • Taken waarbij je de tablet lang achtereenvolgens vasthoudt
  • Wie snel last krijgt van fysieke klachten bij het vasthouden

Bekijk ook de geteste kleine tablets in de vergelijker. Of kijk meteen welke volgens ons de beste zijn.

Laptopvervangers (12-inch)

Inmiddels zijn er ook veel tablets met een nog groter scherm van zo'n 13 tot 14 inch (33 / 35,5 cm). Deze tablets zijn vaak verkrijgbaar met bijpassend toetsenbord. Ze zijn handig als je veel creëert, zoals tekst of presentaties. Ook ondersteunen ze vaak een aanraakpen voor digitaal tekenen of aantekeningen maken. 

Bekende voorbeelden van deze werkpaarden zijn de Microsoft Surface Pro 9, de Apple iPad Pro 12.9 (2022) en de Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Deze tablets zijn een stuk duurder (vanaf €800) dan de andere tablets, maar daardoor wel sneller en door het grotere scherm geschikt voor veel typewerk, mits je 1 van de (optionele) toetsenborden gebruikt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.