icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je tablet

Heb je een nieuwe of gebruikte tablet gekocht? Wij geven een aantal tips voor het gebruik van de accu, het downloaden van apps, televisie en films kijken en het optimaliseren van je tabletgebruik.

Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica


1
Je tablet optimaliseren

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk met je tablet kunnen doen en toch niets verliezen aan snelheid en gemak. Met onze stappenplannen opimaliseer je je tablet.

Optimaliseren tablet gebruikstips

2
Tips voor een langere accuduur

Als je het niet te gek maakt kun je een gemiddelde tablet in het begin enkele dagen gebruiken voordat de accu leeg is. Helaas blijft dit niet zo. Accu's hebben namelijk een beperkte levensduur. Tijdens het gebruik verliezen ze geleidelijk hun capaciteit waardoor de accuduur steeds korter wordt. Het is dus zaak om zuinig met de accu om te gaan.

Via de instellingen op je tablet kun je eenvoudig op korte termijn accuduur van je tablet verlengen. Daarnaast verleng je op lange termijn de levensduur van de accu door je tablet op een juiste manier te gebruiken.

Tips voor accu's tablets

3
Apps downloaden

Een applicatie (app) is een programma voor een tablet of smartphone. Deze apps hebben vaak 1 functie per app, denk aan een nieuwsapp of een spelletje. Apps download je in de app-winkel. Bij Apple heet deze de App Store, bij Android Google Play. Beide hebben zowel gratis als betaalde apps. Het derde systeem, Windows, werkt ook met een app-winkel, de Windows Store. Deze heeft echter bij lange na niet zo'n groot aanbod, maar je kunt Windows-programma's dan ook buiten de Windows Store om installeren.

Lees meer over het downloaden van apps en bekijk het boek De beste gratis apps.

Voor elk van de 3 systemen zijn er veel apps beschikbaar die je gratis kunt downloaden maar waarbij je, tegen betaling, bepaalde handige functies of virtuele spullen kunt ontgrendelen. Er zit vaak geen grens aan dit soort in-app-betalingen waardoor deze bedragen behoorlijk kunnen oplopen. Beveilig daarom je in-app aankopen om misbruik te voorkomen.

Apps downloaden tablet

4
Boeken en kranten lezen op je tablet

Lees je graag via je tablet? Er talloze lees-apps. Daarmee lees je naast boeken ook luisterboeken, strips, kranten en tijdschriften.

Veel kranten of tijdschriften koop je op een tablet 'los' of via een digitaal abonnement. Meestal hebben ze een app waarin je in-app aankopen kunt doen of je lidgegevens in kunt voeren. Voor zo'n eenmalige aankoop koppel je je creditcard met je Apple- of Google-account. Heb je geen creditcard, dan kun je ook een waardebon van de Appstore of Google Play kopen. Dat is een soort prepaid tegoed. 

Losse artikelen kun je ook kopen met de de app Blendle.

Gebruikstips boeken en kranten lezen op tablet

5
Televisie en films kijken op je tablet

Tablets zijn ideaal voor het kijken van video's. Het scherm is groot genoeg om comfortabel op te kijken en je kunt ze er overal voor gebruiken, zowel binnen- als buitenshuis.

 Je kunt zelf videobestanden op de tablet zetten, of een app gebruiken om je favoriete programma’s online te bekijken, via content on demand diensten zoals Netflix en NLziet. Veel providers hebben daarnaast apps waarmee je live tv kijkt of uitzendingen terug kunt zien.

Lees meer over televisie en films kijken op je tablet  of bekijk onze stappenplannen over hoe je zelf  video's op je iPad of video's op je Android-tablet zet.

Films kijken op je tablet

6
Tablet-apps voor kinderen

Apps voor kinderen zijn er in overvloed, zelfs voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Zeker apps die vertaald zijn vanuit een andere taal sluiten niet altijd aan op de leefwereld van een kind in Nederland. Daarnaast wijzen de standaard leeftijdsindicaties bij deze apps op de mogelijke schadelijkheid, niet op geschiktheid.

Lees meer over tablet-apps voor kleine kinderen en apps voor ouderlijk toezicht.

Tegenwoordig bieden steeds meer gratis apps het aankopen van extra onderdelen in de app aan, ook in games die door jonge kinderen worden gespeeld. Die hebben vaak niet door dat ze echt geld uitgeven. Weten ze je wachtwoord? Dan kan een dergelijk spelletje je flink op kosten jagen.

Gelukkig kun je zelf stappen nemen om je tablet meer kindvriendelijk te maken. Lees meer over het beveiligen van in-app aankopen en bekijk hoe je restricties instelt op je tablet.

Films op Android tablet

7
Je tablet laten repareren

Als je tablet stuk gaat dan is dat natuurlijk erg vervelend. Ook vervelend is dat zelf repareren eigenlijk geen optie is. De behuizing kun je namelijk niet openen zonder professioneel gereedschap. Bij de goedkoopste tablets loont het eigenlijk nooit om deze te laten repareren. De reparatiekosten zijn vaak minimaal net zo hoog als het aanschaffen van een nieuwe tablet.

Controleer eerst of je nog garantie hebt en wat er vergoed wordt. Misschien wordt de tablet kosteloos vergoed door de fabrikant. Tabletfabrikanten geven meestal 1 of 2 jaar garantie op de tablet en 6 maanden op de accu. Dit geldt alleen voor de defecten die je niet zelf veroorzaakt. Valschade zit hier dus niet bij inbegrepen. Wil je het scherm toch laten vervangen? Reken dan op een prijskaartje van €150 tot €200. Wil je minder risico lopen op schade? Bescherm je tablet dan met een beschermhoes.

Lees meer over de reparatie van je tablet.

Reparatie tablet

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Heb je een vraag over een specifieke tablet? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar goede apps? Vraag het op het forum of deel je ervaring!

Community-channel

Topics over tablets