! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je tablet

Heb je een tablet gekocht? Wij geven een aantal tips voor het gebruik van de accu, het downloaden van apps, televisie en films kijken en het optimaliseren van je tabletgebruik.

Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica


1
Je tablet optimaliseren

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk met je tablet doen en niets verliezen aan snelheid en gemak.

Stappenplannen

Optimaliseren tablet gebruikstips

2
Tips voor een langere accuduur

Als je het niet te gek maakt kun je een gemiddelde tablet in het begin enkele dagen gebruiken voordat de accu leeg is. Helaas blijft dit niet zo.

Accu's hebben een beperkte levensduur. Tijdens het gebruik verliezen ze geleidelijk hun capaciteit waardoor de accuduur steeds korter wordt. Het is dus zaak om zuinig met de accu om te gaan.

Via de instellingen op je tablet kun je op korte termijn eenvoudig de accuduur van je tablet verlengen. Daarnaast verleng je op lange termijn de levensduur van de accu door je tablet op een juiste manier te gebruiken.

Tips voor accu's tablets

3
Apps downloaden

Een applicatie (app) is een programma voor een tablet of smartphone. Een app heeft vaak 1 functie. Denk aan een nieuwsapp of een spelletje.

Apps download je in de app-winkel. Bij Apple heet deze de App Store, bij Android Google Play. Beide hebben gratis en betaalde apps. Windows werkt met de Windows Store. Deze heeft een veel minder groot aanbod. Maar in Windows 10 kun je ook 'gewone' programma's installeren, zoals Photoshop.

Veel apps kun je gratis downloaden. Maar voor bepaalde handige functies of virtuele spullen moet je vervolgens betalen. Er zit vaak geen grens aan deze in-app-betalingen, dus de bedragen kunnen behoorlijk oplopen. Beveilig in-app aankopen om misbruik te voorkomen.

Lees meer over apps downloaden.

Apps downloaden tablet

4
Boeken en kranten lezen op je tablet

Voor boeken, luisterboeken, strips, kranten en tijdschriften zijn allerlei handige apps.

Veel kranten of tijdschriften koop je 'los' of via een digitaal abonnement. Meestal hebben ze een app waarin je in-app aankopen kunt doen of je inloggegevens kunt invoeren. Losse artikelen kun je ook kopen met de app Blendle.

Voor een eenmalige aankoop koppel je je creditcard met je Apple- of Google-account. Heb je geen creditcard, dan kun je ook waardebonnen kopen (zoek op iTunes of Google Play cadeaubon). Dat is een soort prepaid-tegoed.

Gebruikstips boeken en kranten lezen op tablet

5
Televisie en films kijken op je tablet

Tablets zijn ideaal voor het kijken van video's. Het scherm is groot genoeg om comfortabel op te kijken en je kunt ze overal gebruiken. Zowel binnen- als buitenshuis.

Je kunt zelf videobestanden op de tablet zetten, of een app gebruiken om je favoriete programma’s online te bekijken, via content on demand diensten zoals Netflix en NLziet. Veel providers hebben daarnaast apps waarmee je live tv kijkt of uitzendingen terug kunt zien.

Lees meer over televisie en films kijken op je tablet of zet zelf video's op je iPad of Android-tablet.

Films kijken op je tablet

6
Tablet-apps voor kinderen

Apps voor kinderen zijn er in overvloed, zelfs voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt.

Zeker vertaalde apps sluiten niet altijd aan op de leefwereld van Nederlandse kinderen. Daarnaast wijzen de standaard leeftijdsindicaties op mogelijke schadelijkheid, niet op geschiktheid.

In steeds meer gratis apps kun je in-app-aankopen doen. Ook in games die jonge kinderen spelen. Zij hebben vaak niet door dat ze echt geld uitgeven. Weten ze je wachtwoord? Dan kan een spelletje je flink op kosten jagen.

Gelukkig kun je een tablet zelf kindvriendelijk maken. Lees meer over:

Films op Android tablet

7
Je tablet laten repareren

Is hij stuk? De behuizing van een tablet kun je niet openmaken zonder professioneel gereedschap. Zelf je tablet repareren is eigenlijk geen optie. Bij de goedkoopste tablets loont het eigenlijk nooit om deze te laten repareren. De kosten zijn vaak - minimaal - net zo hoog als de prijs van een nieuwe tablet.

Controleer eerst of je nog garantie hebt en wat de fabrikant (kosteloos) vergoedt. Tabletfabrikanten geven meestal 1 of 2 jaar garantie op de tablet en 6 maanden op de accu.

Dit geldt alleen voor schade die je niet zelf veroorzaakt. Valschade hoort hier dus niet bij. Als je het scherm laat vervangen kost dat al gauw €150 tot €200. Met een goede beschermhoes voorkom je echter een hoop ellende.

Lees meer over:

Reparatie tablet

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag over een specifieke tablet? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar goede apps? Vraag het op het forum of deel je ervaring!

 

Naar het forum