icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je tablet

Een tablet kan heel veelzijdig zijn, mits je weet wat je er allemaal mee kunt doen. Wij geven tips over het gebruik van de accu, het downloaden van apps, televisie en films kijken en het optimaliseren van je tabletgebruik.

Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica


1
Je tablet optimaliseren

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk met je tablet kunnen doen en toch niets verliezen aan snelheid en gemak. Daarom hebben wij een aantal stappenplannen gemaakt voor het optimaliseren van je tablet.

Optimaliseren tablet gebruikstips

2
Tips voor een langere accuduur

Als je het niet te gek maakt kun je een gemiddelde tablet in het begin enkele dagen gebruiken voordat de accu leeg is. Helaas blijft dit niet zo. Accu's hebben namelijk een beperkte levensduur. Tijdens het gebruik verliezen ze geleidelijk hun capaciteit waardoor de accuduur steeds korter wordt. Het is dus zaak om zuinig met de accu om te gaan. Via instellingen op je tablet kun je eenvoudig op korte termijn de accuduur verbeteren. Daarnaast verleng je op lange termijn de levensduur van de accu door je tablet op een juiste manier te gebruiken.

Bekijk onze tips om de accuduur van je tablet te verlengen (voor iOS, Android en Windows 10) en tips om de accu een lang leven te geven.

Tips voor accu's tablets

3
Apps downloaden

Een applicatie (app) is een programma voor een tablet of smartphone. Deze apps hebben vaak 1 functie per app, denk aan een nieuwsapp of een spelletje. Apps zijn te downloaden in de app-winkel. Bij Apple heet deze de App Store, bij Android Google Play. Beide hebben zowel gratis als betaalde apps. Het derde systeem, Windows, werkt ook met een app-winkel, de Windows Store. Deze heeft echter bij lange na niet zo'n groot aanbod. 

Lees meer over het downloaden van apps en bekijk het boek De beste gratis apps.

Voor elk van de 3 systemen zijn er veel apps beschikbaar die je gratis kunt downloaden maar waarbij je, tegen betaling, bepaalde handige functies of virtuele spullen kunt ontgrendelen. Er zit vaak geen grens aan dit soort in-app-betalingen waardoor deze bedragen behoorlijk kunnen oplopen. Beveilig daarom je in-app-aankopen om misbruik te voorkomen.

Apps downloaden tablet

4
Boeken en kranten lezen op je tablet

Lees je graag via je tablet? Er talloze lees-apps die je kunt gebruiken. Daarmee lees je naast boeken ook luisterboeken, strips, kranten en tijdschriften.

Veel kranten of tijdschriften koop je op een tablet 'los'. Het handigst is om dit met een creditcard te doen, die je eenmalig koppelt aan je gebruikersaccount. Heb je geen creditcard, dan kun je ook een waardebon van de Appstore of Google Play kopen. Dat is een soort prepaid tegoed.

Ook de app Blendle leent zich goed voor het aanschaffen van losse artikelen. Als je al een abonnement hebt op een papieren krant, hoef je meestal niet extra te betalen voor de tabletversie.

Gebruikstips boeken en kranten lezen op tablet

5
Televisie en films kijken op je tablet

Tabletschermen worden steeds scherper en levendiger en zijn daardoor erg geschikt voor het afspelen van video's. Bovendien kun je een tablet overal gebruiken voor je favoriete films, series en tv-programma's. Je kunt de bestanden zelf op de tablet zetten, of je kijkt je favoriete programma’s online. Er zijn verschillende apps beschikbaar om televisie-uitzendingen terug te zien, evenals apps waarmee je tegen een vast bedrag per maand online films en series kunt kijken.

Lees meer over het kijken van televisie en films op je tablet of bekijk meteen onze stappenplannen over hoe je zelf video's op je tablet zet, voor je iPad of Android-tablet.

Films kijken op je tablet

6
Tablet-apps voor kinderen

Kinder-apps zijn er in overvloed, zelfs voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Zeker apps die vertaald zijn vanuit een andere taal sluiten niet altijd aan op de leefwereld van een kind in Nederland. Daarnaast wijzen de standaard leeftijdsindicaties bij deze apps op de mogelijke schadelijkheid, niet op geschiktheid.

Lees meer over tablet-apps voor kleine kinderen en apps voor ouderlijk toezicht.

Tegenwoordig bieden steeds meer gratis apps het aankopen van extra onderdelen in de app aan. Kwalijk is dat dit verdienmodel ook is verwerkt in veel games die door jonge kinderen worden gespeeld. Die hebben vaak niet door dat ze echt geld uitgeven. Weten ze je wachtwoord? Dan kan een dergelijk spelletje je flink op kosten jagen.

Lees meer over het beveiligen van in-app aankopen en bekijk hoe je restricties instelt op je tablet.

Films op Android tablet

7
Reparatie

Als je tablet stuk gaat dan is dat natuurlijk erg vervelend. Ook vervelend is dat zelf repareren eigenlijk geen optie is. De behuizing is namelijk niet te openen zonder professioneel gereedschap. Bij de goedkoopste tablets loont het eigenlijk nooit om deze te laten repareren. De reparatiekosten zijn vaak minimaal net zo hoog als het aanschaffen van een nieuwe tablet.

Controleer eerst of je nog garantie hebt en wat er vergoed wordt. Wellicht wordt de tablet kosteloos vergoed door de fabrikant. Tabletfabrikanten geven meestal 1 of 2 jaar garantie op de tablet en 6 maanden op de accu. Dit geldt alleen voor de defecten die je niet zelf veroorzaakt. Valschade zit hier dus niet bij inbegrepen. Wil je het scherm toch laten vervangen? Reken dan op een prijskaartje van €150 tot €200. Wil je minder risico lopen op schade? Bescherm je tablet dan met een beschermhoes.

Tablet stuk? Wat zijn je opties?

Reparatie tablet

8
Het beste uit de cloud

Vrijwel iedereen slaat wel eens documenten en andere bestanden online op in de cloud. Ook op je tablet biedt de cloud vaak uitkomst.

Wie bijvoorbeeld een tablet heeft met een beperkte opslagruimte, heeft baat bij een clouddienst als Dropbox of OneDrive voor het opslaan van foto's en andere bestanden. 

Je kunt daarnaast voor veel computertaken de cloud in. Denk bijvoorbeeld aan tekstverwerken met Office 365, printen via Google Cloudprinter en foto's bewerken met Adobe.

Lees het boek 'Het beste uit de cloud' (ook beschikbaar als e-book) voor meer tips over deze en meer handige clouddiensten. Bekijk ook de bijbehorende instructievideo's.

Video instructie het beste uit de cloud
illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Hoe haal ik foto’s van mijn camera naar mijn tablet? En hoe kom ik het beste van mijn oude tablet af? Vraag het de Community of deel je ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...