! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je tablet geschikt maken voor kinderen

In plaats van een aparte kindertablet te kopen kun je ook je eigen tablet geschikt maken voor je kind. Dat scheelt weer een aankoop en de kans is groot dat je eigen tablet bovendien een stuk beter is. Zo stel je restricties in op een tablet.

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 27 juli 2021

iPad (iPadOS)

Het instellen van restricties op de iPad is eenvoudig.

 • Ga naar 'Instellingen > Schermtijd > Gebruik toegangscode voor Schermtijd > maak een toegangscode en koppel eventueel je Apple ID hieraan.
 • Tik op Beperkingen > vink de optie aan.

Nu kun je aan de slag met het instellen van alle toegangsopties. Let op dat de beperkingen gelden voor iedereen die de iPad gebruikt. Met je toegangscode kun je ze weer uitzetten als je zelf aan de slag gaat met de iPad.

Dit kun je instellen (vanuit Schermtijd > Beperkingen)

 • Je kunt het gebruik van standaardapps zoals Safari, de Camera en FaceTime beperken. Tik hiervoor op Toegestane apps.
 • Je kunt voorkomen dat je kind in de appwinkel kan zoeken en apps kan installeren of verwijderen. Tik op iTunes Store en App Store. We raden hier in ieder geval aan om in-app-aankopen te blokkeren. Als alternatief kun je ook altijd instellen om altijd je wachtwoord te gebruiken bij downloads of aankopen.
 • Verder kun je de toegang tot expliciete content beperken en kun je een leeftijdsgrens instellen voor films, tv-programma's, boeken en apps. Ga hiervoor naar Beperkingen voor materiaal. Ook stel je hier beperkingen in voor de Game Center app in. Je kunt onder andere privéberichten, multiplayergames en het toevoegen van vrienden blokkeren.
 • Ook kun je bijvoorbeeld je agenda, contacten en foto’s afsluiten voor je kind. Dat geldt ook voor bluetooth, de microfoon en locatievoorzieningen. Deze opties staan onder het kopje PRIVACY bij Beperkingen.
 • Onderaan de pagina kun je aangeven dat je kind geen wijzigingen mag aanbrengen aan je account en de toegangscode. En ook bijvoorbeeld niet het volume van de iPad mag aanpassen.

Apps voor kinderen

Het enige dat je in de instellingen niet specifiek kunt aangeven is welke van je eigen apps je kind wel en niet mag gebruiken, alleen globaal op leeftijdsaanduiding. Zo kun je bijvoorbeeld alle apps voor 17 jaar en ouder blokkeren. Die leeftijdsaanduiding kun je zien bij de specificaties van de app in de App Store. Daarnaast staan er standaard geen kinderapps op je iPad.

Android-tablet

Restricties op je Android-tablet stel je in door een beperkt profiel aan te maken voor je kind. Dit kan alleen op tablets en niet op Android-smartphones.

 • Beveilig dan van tevoren je eigen account met een pincode of vingerafdruk. Zo kan je kind niet eenvoudig naar je eigen (onbeperkte) profiel kan overschakelen. Hiervoor ga je naar 'Instellingen > Beveiliging en vergrendelscherm. Kies een pincode of stel een vingerafdruk of eventueel gezichtsherkenning in.
 • Vervolgens zet je een beperkt profiel op. Ga naar 'Instellingen > Systeem > Meerdere gebruikers' (of direct bij Instellingen > Gebruikers) > Gebruiker toevoegen > Gebruiker (beperkt profiel)'. Geef het account een naam door erop te tikken.

Dit kun je instellen

Nu kom je in een scherm waar je aan de slag kunt met de gewenste beperkingen. Standaard staat alles geblokkeerd. Het is dus aan jou om aan te geven wat je kind wel mag gebruiken.

 • Je kunt restricties per app instellen.
 • Je kunt bijvoorbeeld ook de toegang tot de Camera, Agenda en de Contacten-app beperken.
 • In-app-aankopen staan standaard uitgeschakeld en hoef je niet apart te blokkeren

Overschaken naar het nieuwe profiel

Als je klaar bent met instellen schakel je eenvoudig over naar het nieuwe profiel vanuit het snelmenu.

 • Veeg van boven het scherm naar beneden om het menu op te roepen > Tik op het icoontje in de vorm van een poppetje of gezicht, meestal rechts- of linksboven het menu> Tik op het profiel dat je net het opgezet.

Apps voor ouderlijk toezicht

Voor Android zijn er ook apps voor ouderlijk toezicht waarmee je soms meer kan dan met de restricties in Google zelf. Je kunt bijvoorbeeld tijdrestricties instellen en heel gericht aangeven wat je kind wel en niet mag op je tablet. Ook zitten er vaak spelletjes bij.

De meeste apps kosten geld, maar enkele zijn gratis. Heb je een Samsung-tablet (van na april 2014)? Dan kun je ook de app 'Kids Mode' gebruiken om beperkingen in te stellen. Die vind je in de Galaxy Store.

Windows 10-tablet /-pc

Ook op een Windows 10-tablet kun je een beperkt profiel voor je kind opzetten. Dit proces heeft iets meer voeten in de aarde dan bij Android. Zo heeft je kind er een e-mailaccount voor nodig. Als je eenmaal klaar bent met het aanmaken van het profiel, kun je online aan de slag met de toegangsopties. Daarbij kun je ook alle activiteit monitoren, mocht je dat willen.

 • Ga naar Instellingen > Accounts > Gezin en andere gebruikers en klik op 'Een familielid toevoegen'.
 • Klik in het popup-venster dat verschijnt op 'Een account voor een onderliggend item maken'. Vul vervolgens de nodige gegevens in om een e-mailadres aan te maken. Een optie is om een account aan te maken dat je vervolgens alleen gebruikt voor het beperkte profiel. Klik op 'volgende'.
 • In het volgende scherm vul je je telefoonnummer in als backup van het e-mailadres van je kind. Als alternatief kun je ook je eigen e-mailadres daarvoor gebruiken. Klik dan op 'Een ander e-mailadres toevoegen in plaats van een telefoonnummer'. Klik op 'volgende'.
 • Vervolgens heb je de optie om de online-ervaringen van je kind te delen met Microsoft en de optie om promotieaanbiedingen te ontvangen. Ons advies: zet beide opties uit. Het gaat hier om privacygevoelige informatie. Klik op 'volgende' en daarna op 'sluiten'.

Het account beheren

Als je het beperkte profiel hebt aangemaakt kun je aan de slag met het instellen ervan. Hiervoor ga je naar account.microsoft.com/family of klik je op de link onder het beperkte profiel. Je logt in met je eigen account en komt vervolgens terecht in het overzicht waar je de restricties voor je kind kan instellen. Je kunt hier onder andere aan de slag met tijdsrestricties, app- en internettoegang en het beperken van aankopen van en binnen apps.