icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

TV en films kijken op je tablet: een overzicht van apps en mogelijkheden

Steeds meer mensen kijken tv, series en films op hun tablet. Er zijn verschillende apps en mogelijkheden beschikbaar waarmee je online of offline kunt kijken, ook voor jouw tablet.
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica


Je tablet is perfect geschikt om video op af te spelen. Het scherm is groot en comfortabel genoeg om je favoriete films, series en tv programma's van te kijken en je kunt hem bovendien overal gebruiken, soms zonder dat je internet nodig hebt. 

Films en series op je tablet zetten

Heb je geen wifi of 3G/4G ter beschikking en wil je toch iets uit je filmcollectie zien? Sla je films dan op je tablet op. Zo kun je overal je favoriete film afspelen.

Het nadeel is dat tablets doorgaans niet veel opslaggeheugen hebben. De gemiddelde tablet heeft minder dan 16 GB aan beschikbare opslag, dat zijn hooguit een paar HD-films. Als je tablet een geheugenkaartlezer heeft, kun je films vanaf de geheugenkaart afspelen.

Het overzetten van je films en series is vooral in het begin een behoorlijke klus en vergt enige voorkennis van computers. Wie zelf echter al een filmverzameling heeft, kan er waarschijnlijk wel mee uit de voeten.

Wij hebben 2 stappenplannen om je op weg te helpen:

Televisiekijken via je provider

De meeste providers hebben inmiddels een app waarmee je op je tablet live televisie kunt kijken en soms ook programma's kunt opnemen. Deze apps zijn vrijwel altijd voor de iPad en meestal ook voor Android beschikbaar. Met een Windows-tablet kun je beter je internetbrowser gebruiken omdat er veel minder apps beschikbaar zijn.

Programma gemist

Met apps van de publieke omroep (NPO), RTL en SBS kun je op je tablet tv-uitzendingen terugkijken. Het gebruik is gratis, alleen voor de RTL XL-app moet je voor bepaalde uitzendingen betalen.Gebruikstip tv kijken op tablet

NPO (het voormalige Uitzending Gemist)

De officiële app van de publieke omroep is volledig gratis en is beschikbaar voor iOS en Android. Heb je een Windows-tablet? Dan gebruik je de dienst via de NPO-website. Je kunt de meeste programma's van NPO 1, 2 en 3 live bekijken en terugkijken.

RTL XL

Met de RTL XL-app kijk je de meeste RTL-programma's terug. Het gebruik is gratis, maar verder terugkijken dan 7 dagen is niet mogelijk. Wil je dat wel, dan kost dat €6 per maand. Je krijgt dan ook toegang krijgt tot live tv-kijken zonder reclame.

De app is beschikbaar voor iPad, Android- en Windows-tablet, maar voor Android ontbreekt Chromecast-ondersteuning waardoor je het beeld niet naar je tv kunt streamen. De Windows-app krijgt een slechte beoordeling in de appwinkel, maar de RTL XL-website is voor Windows-gebruikers een prima alternatief.

SBS Gemist

Om programma's van de zenders NET 5, SBS 6, SBS 9 en Veronica terug te kijken, gebruik je SBS Gemist. Voor iOS en Android zijn apps beschikbaar, maar beide worden helaas door veel gebruikers slecht beoordeeld. Het terugkijken is gratis, maar lang niet alle programma's die op tv zijn geweest, kun je terugkijken.

Gebruik met een Windows-tablet de SBS-website om programma's te kijken.

NLZiet

Je kunt ook een abonnement nemen op de online tv-dienst NLZiet. Hiermee kijk je tegen betaling van €7,95 per maand tv-programma's van alle grote Nederlandse zenders terug, zonder reclame. Helaas valt het aanbod van buitenlandse series tegen en je kunt geen live tv-kijken. Inmiddels is er wel ondersteuning voor Chromecast en Apple TV, zodat je het beeld kunt weergeven op je tv.

Bekijk meer apps voor tv en films op je tablet.

Video on demand

Onbeperkt films en series kijken tegen een vast bedrag per maand, dat is de kern van video on demand. Vooral dankzij de komst van Netflix zijn video on demand-diensten snel populair geworden in Nederland. Wie een smart-tv heeft, kan er direct vanaf de tv gebruik van maken.

Heb je dat niet? Of kijk je sowieso graag films op je tablet? Dan kun je ook via een mobiele app van sommige van deze diensten gebruik maken. Zo is Netflix beschikbaar op iPad, Android- en Windows-tablet. Ook tv-provider Ziggo (Horizon Go) en Videoland (Unlimited) bieden video on demand aan op je tablet.

Het aanbod van films en series van al deze diensten verschilt echter sterk. Pathé Thuis is een vreemde eend in de bijt: met deze dienst reken je per film af. Daarmee is deze dienst meer geschikt voor wie heel af en toe een film kijkt. Amazon Prime Video is in Nederland een relatief nieuwe speler maar is vooralsnog niet meer dan een leuke aanvulling op Netflix.

Lees meer over Video on demand en online tv kijken.

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het Beste uit de Test zijn gekomen.