icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Apps downloaden op je tablet: waar let je op?

Apps downloaden hoort bij tablets. Waar vind je ze en hoe weet je zeker dat ze veilig zijn om te gebruiken? Lees onze tips over downloaden, virusscanners en in-app aankopen.
Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 29 december 2021

Apps downloaden tablet

Applicaties

Een app is een programmaatje voor je tablet of smartphone. Apps hebben vaak 1 taak of functie. Zo zijn er verschillende apps die het weer voorspellen of apps die je informeren over de actuele vertrektijden van de trein. Het enige wat ze doen is weersinformatie of reisinformatie van internet halen en dit presenteren. De kracht van apps is dat zij meestal goed aansluiten op individuele interesses. Er zijn talloze leuke apps beschikbaar, voor ieder wat wils.

Appwinkel

Op elke tablet kun je apps downloaden via een appwinkel.

  • Bij Apple iPadOS heet de winkel simpelweg App Store. Hier vind je de meeste apps die specifiek voor tabletschermen zijn gemaakt.
  • Bij Google Android heet de winkel Google Play. Dit is de grootste appwinkel met inmiddels ongeveer 3 miljoen apps, al zijn de meeste voor kleine smartphoneschermen gemaakt.
  • Bij Microsoft Windows heet de winkel Windows Store. Deze heeft bij lange na niet zo'n groot aanbod, maar je kunt op Windows 10 ook traditionele computerprogramma's installeren, zoals Adobe Photoshop. Daar heb je geen appwinkel voor nodig.

Apps nemen meestal niet veel opslagruimte in, maar er zitten uitschieters tussen. Een navigatie-app of spelletje kan 2-3 GB groot zijn terwijl een weer-app of nieuws-app niet meer dan enkele MB’s gebruikt.

Hoeveel tabletapps?

Houd er bij Android en Windows rekening mee dat slechts een deel van de apps speciaal voor de tablet (met zijn relatief grote aanraakscherm) is ontworpen. De grootste appwinkel is Google Play, maar het aanbod van tabletapps is het grootst in de Apple App Store. Bij Windows ontbreken sommige grote namen zoals Youtube en andere Google-diensten nog. Hiervoor kun je een van de vele namaak-apps downloaden of natuurlijk de website bezoeken. Pas wel op met namaak-apps in de Windows Store en Google Play.

Een virusscanner is niet altijd nodig

Net als op laptops en pc's kun je ook op je tablet een virusscanner installeren, ter bescherming tegen kwaadaardige apps. Het risico op virussen en malware is gelukkig klein als je alleen apps uit de officiele appwinkels downloadt. Toch kan wat extra bescherming geen kwaad, helemaal als je ook je bankzaken regelt op je tablet.

Op je Android-tablet kijken virusscanners mee met de installatie van elke app en geven ze een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Sommige virusscanners zijn gratis, voor andere betaal je elk jaar of elke maand, net als bij een virusscanner voor Windows-pc's. Heb je een tablet met een verouderde Android-versie? Dan loop je mogelijk extra risico en is een virusscanner helemaal aan te raden.

Een virusscanner op een iPad is niet nodig. Vanwege de strenge controle op de App Store en het gesloten karakter van iPadOS komt bijna nooit kwaadaardige software in de winkel terecht. Bij Windows-tablets (en elke andere Windows-computer) is het wel aan te raden om een virusscanner te installeren.

Betaalde apps

De meeste apps zijn gratis te downloaden. Er zijn ook betaalde apps waarbij je voor het downloaden moet afrekenen, soms eenmalig en soms via abonnementsvorm. Je ziet in ieder geval altijd duidelijk wat je betaalt. Voordat je op de downloadknop kunt drukken zie je de prijs.

Tegenwoordig zijn er ook veel die gratis aangeboden worden en aankopen vanuit de app aanbieden. Deze aankopen zijn soms eenmalig, bijvoorbeeld voor het ontgrendelen van bepaalde 'pro'-functies, maar lang niet altijd. Voordat je een app downloadt kun je al in bij de naam zien of er in-app aankopen in zitten. Wil je weten wat voor aankopen en tegen welke prijs?

  • Met een iPad: tik op de app die je wilt downloaden en scroll naar beneden. Onder het kopje Informatie zie je een regel over in-app aankopen. Tik op het pijltje ernaast om de details te zien.
  • Met Android: tik op de app die je wilt downloaden en tik op Over deze app. Scroll helemaal naar beneden naar App-info voor details over de aankopen in de app.

In-app aankopen beveiligen

In sommige apps kun je oneindig onderdelen kopen, zoals digitale muntjes in een spel. Kwalijk is dat dit verdienmodel ook is verwerkt in veel games die door jonge kinderen worden gespeeld. Die hebben vaak niet door dat ze echt geld uitgeven. Weten ze je wachtwoord? Dan kan zo'n spelletje je flink op kosten jagen.

Beveilig daarom je in-app aankopen via de instellingen. Afhankelijk van het besturingssysteem is er wel een annuleringsperiode, maar deze is nooit lang. Is de termijn verstreken? Neem dan contact op met de ontwikkelaar of de beheerder van de appwinkel (Apple, Google of Windows).

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.