icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Maak je Android-tablet sneller

Is je Android-tablet traag geworden? Met een paar simpele stappen maak je hem weer sneller.

Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op:19 september 2018


De kans is klein dat er iets mis gaat, maar het kan geen kwaad om een back-up te maken van je tablet voordat je aan de slag gaat.

Verouderde versies

Samsung tablet testoverzichtAndroid wordt weliswaar steeds verder door Google verbeterd, maar kan op sommige apparaten nog steeds traag aanvoelen. Bovendien draaien de meeste Android-tablets nog op een verouderde versie met minder optimalisaties, waardoor maar een klein deel van de gebruikers profiteert van deze verbeteringen.

Gelukkig kun je ook zelf maatregelen treffen om je Android-tablet sneller te maken.Sommige stappen zijn wel een afweging: je zet daarmee namelijk enkele functies van je tablet uit om de werksnelheid te verbeteren.

1. Herstart je tablet

Net als bij de iPad is de eerste stap bij een trage Android-tablet altijd het opnieuw opstarten van het apparaat. Ook als je tablet even niet goed werkt, door bijvoorbeeld een bug of een foutmelding, is een herstart een simpele manier om de boel weer op gang te brengen.

 • Houd de uit/aan-knop een paar seconden ingedrukt en tik op de schermknop 'Herstarten' of 'Start opnieuw op'.

2. Update Android

Updates voor je tablet bevatten vaak oplossingen voor eerdere problemen en veiligheidsrisico's. Update dus naar de laatste versie die beschikbaar is. Ook zijn latere updates vaak stabieler waardoor je tablet over het algemeen soepeler loopt. Soms maakt een update de tablet echter trager in plaats van sneller, in ieder geval totdat de fouten eruit zijn gehaald. Wacht daarom enkele weken voordat je de update installeert.

 • Kijk of er een update beschikbaar is bij: Instellingen > Over deze tablet > Systeemupdates > Controleren op update.

Helaas zijn fabrikanten van Android-tablets en -smartphones niet erg consequent met het uitbrengen van updates. De Consumentenbond is in juni 2015 gestart met de campagne 'Updaten!' om fabrikanten aan te zetten tot een bewust updatebeleid.

3. Wis een aantal apps en foto's

Ieder apparaat dat helemaal vol zit met data, apps en foto's zal hier langzamer van worden. Een simpele manier om je Android-tablet wat sneller te maken is om wat apps en data die je toch niet gebruikt, te verwijderen. Als alternatief kun je tegenwoordig genoeg foto's online opslaan met apps zoals Dropbox, Google Drive of OneDrive. Bij het verwijderen van apps zal Android onthouden welke apps je hebt gebruikt en bijvoorbeeld hebt gekocht, zodat je ze makkelijk weer kunt vinden als je er toch behoefte aan hebt.

Android-alle-apps

 • Een app verwijder je zo: Ga naar Instellingen > Apps > Lijst Applicaties. Klik de app aan die je wilt verwijderen, druk op Verwijderen. Systeemapps en apps van Google kun je niet verwijderen.
 • Op tablets met uitbreidbaar geheugen kun je de app soms ook verplaatsen naar het SD-geheugen. Druk daarvoor in hetzelfde menu niet op 'verwijderen' maar op Verplaats naar SD-geheugen. Foto's,video's en andere bestanden kun je natuurlijk ook verplaatsen naar het SD-geheugen.

4. Schakel voorgeïnstalleerde apps uit

Veel Android-tablets en -smartphones komen met een hoop meegeleverde apps die soms nuttig zijn maar vaak ook weinig toevoegen. Deze voorgeïnstalleerde apps nemen soms behoorlijk wat werkgeheugen in beslag maar je kunt ze meestal niet verwijderen. Je kunt ze echter wel uitzetten, wat praktisch hetzelfde effect heeft op de snelheid van je tablet. Pas wel op dat je geen apps uitschakelt die nodig zijn om de tablet werkend te houden.

Android-app-uitschakelen

 • Ga naar Instellingen > Apps en selecteer de app die je uit wilt zetten. Tik vervolgens linksboven op de knop Uitschakelen.

5. Zet notificaties uit

Appmakers sturen je het liefst voor elk wissewasje een popup-melding. Dit kan voor sommige apps best handig zijn, maar veel notificaties voegen niet veel toe en kunnen daarnaast je tablet trager maken.

 • Je zet het uit via Instellingen > Meldingen. Je kunt per app de notificaties blokkeren. Je kunt ook alle meldingen op het vergendelingsscherm blokkeren via Instellingen > Meldingen > tik op het tandwiel (rechtsboven) > Op het vergrendelingsscherm > Helemaal geen meldingen weergeven.

6. Verwijder app-data

Veel apps verzamelen in de loop der tijd data over je gebruik en slaan dit op je tablet op. Ook deze data zorgt ervoor dat je opslagruimte volloopt met als gevolg een trage tablet. Het is slim om van tijd tot tijd deze data te verwijderen.

Android-app-cache-verwijderen

 • Ga hiervoor naar Instellingen > Apps en druk op Verwijder gegevens en Cache wissen. Deze optie is weggehaald in Android 8.0 want volgens Google is het in deze versie niet meer nodig om handmatig de cache te legen. Je kunt dan alleen per app de cache wissen. Dat doe je bij Instellingen > Apps > Lijst Applicaties.

7. Zet 'automatische updates' uit

Je kunt je tablet zo instellen dat hij automatisch updates downloadt voor je apps, zodat je zelf geen omkijken meer hebt naar het up-to-date houden van je apps. Het nadeel is dat dit op de achtergrond gebeurt en dus geheugen in gebruik neemt. Zet dit dus uit en update ze zelf.

Android-automatisch-updaten

 • Ga naar de Play Store > tik op de 3 streepjes > scroll naar beneden naar Instellingen >druk op Apps automatisch updaten. Selecteer Apps niet automatisch updaten.

8. Beperk het aantal widgets en live wallpapers

Eén van de voordelen van Android is dat je widgets op het thuisscherm kunt plaatsen die allerlei live informatie geven. Nadeel van deze features is dat ze batterij slurpen en een extra belasting zijn voor je tablet. Door het gebruik van widgets te beperken gaat jouw tablet langer mee en draait hij soepeler.

Vooral het verwijderen van widgets die veel data ophalen zoals die van Facebook kan veel snelheidswinst opleveren.

 • Een widget verwijder je door je vinger erop te houden en deze naar de prullenbak bovenaan het beeld te slepen.
 • Een statische wallpaper gebruiken die niet beweegt kan ook schelen. Je wallpaper verander je door je vinger een paar seconden op een lege plek op het thuisscherm gedrukt te houden. In het menu dat vervolgens verschijnt, kies je voor Achtergrond voor beginscherm wijzigingen.

9. Zet javascript uit in je internetbrowser

Je ziet het steeds minder maar veel internetpagina's maken nog volop gebruik van javascript om bijvoorbeeld advertenties te tonen. De kans is groot dat je dus niet veel zult missen als je deze functie uitzet, terwijl je dan wel sneller kunt internetten.

Android-javascript-uitzetten

 • Javascript zet je uit vanuit de internetbrowser-app: open de browser-app die je gebruikt en tik op de 3 bolletjes of streepjes waardoor je naar het menu gaat > Instellingen > Geavanceerd (of Site-instellingen in de Chrome-browser) > zet het vinkje bij JavaScript inschakelen/toegestaan uit.

10. Zet je tablet terug naar de fabrieksinstellingen

Helpt niets van dit alles? Een laatste redmiddel om je tablet sneller te maken is door hem terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Android-backup-maken

 • Ga naar Instellingen > Back-up maken en resetten> Tablet resetten / Fabrieksinstellingen herstellen > OK.
 • Let op: bij het opnieuw instellen van je tablet worden al je apps en bestanden verwijderd. Maak daarom eerst een back-up, zodat je accountgegevens bewaard blijven. Ga naar Instellingen > Back-up maken en opnieuw instellen > Back-up maken van mijn gegevens. Gebruik bijvoorbeeld de Google Foto's-app om ook je foto's en video's te backuppen. Ga naar de app Google Photo's > tik op de 3 streepjes om naar het menu te gaan > Instellingen > Back-up en synchronisatie.

 

Bekijk ook: