icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De Android-versie van je tablet: welke heb jij?

Let jij op de Android-versie als je een tablet koopt? In ons overzicht zie je welke Android-tablets up-to-date en welke verouderd zijn. Want nieuwe tablets hebben lang niet altijd de nieuwste versie.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin   Expert ElektronicaBijgewerkt op:27 oktober 2022

Android-versie tablet_1200x800

Welke versie heeft je tablet?

Nieuwe Android-tablets hebben lang niet altijd de laatste versie van Android. Bij aankoop zijn de tablets dus al gedateerd. Sommige krijgen later alsnog een update, maar lang niet allemaal. Veel tablets draaien nog op Android 11 maar er is ook een grote groep die op nog oudere versies is blijven steken. Sommige daarvan worden gewoon nog als nieuw verkocht. iPads (iPadOS) en Windows-tablets blijven doorgaans langer up-to-date.

Campagne 'Updaten!'

Steun ons in onze campagne 'Updaten!' om fabrikanten aan te zetten tot een bewust updatebeleid.

Welke Android-versie moet ik hebben?

Privacy belangrijk

Doe je bankzaken of andere privacygevoelige taken op je tablet? Doe dat dan op een tablet met minimaal Android 11. Of met een recente versie van het Android beveiligingsniveau. Koop geen nieuwe tablet meer met Android 10 of ouder. 

Privacy minder belangrijk

Gebruik je de tablet voor andere, minder gevoelige zaken? Overweeg dan in ieder geval een upgrade naar een nieuwe tablet als je favoriete apps niet meer (goed) werken, bijvoorbeeld Ziggo Go of Netflix op Android 4.4 of 5.0. 

Bekijk alle geteste Android-tablets in de vergelijker die op versie 11.0 of hoger staan.

Android-tablet overzicht

In de lijst hieronder zie je alle Android-tablets die we vanaf 2015 getest hebben. In de kolommen daarnaast zie je de Android-versie waar de tablet nu op draait en het testjaar. 

We proberen deze lijst zo actueel mogelijk te houden, maar soms missen we een update. Zie jij een tablet waarvan de update niet klopt, of krijgt jouw tablet nu pas een update? Dan horen we dat graag, zo kunnen we de lijst up-to-date houden.

Laatst bijgewerkt: oktober 2022 (nieuwe modellen toegevoegd)

Controleer op updates

Weet je niet welke Android-versie op je tablet staat? Ga dan naar:

  • Instellingen
  • Over de tablet / Info tablet (Samsung) / Systeem (informatie).
  • De Android-versie staat onder Softwaregegevens.

Voor standaard Android:

  • Instellingen
  • Systeem
  • Systeemupdates

En voor Samsung:

  • Instellingen
  • Software-update
  • Downloaden en installeren

Let op! Het kan soms even duren voordat een update beschikbaar is. Vaak worden updates per regio uitgerold naar de gebruikers.

Welke tabletmerken doen het goed en welke niet?

Samsung is verreweg het populairste merk dat Android-tablets maakt. Gelukkig doet dit merk het tegenwoordig relatief goed. Samsung ondersteunt steeds meer tablets en steeds langer. Het merk garandeert doorgaans Android-updates voor ongeveer 2 tot 3 jaar. Beveiligingsupdates krijg je doorgaans langer.

Bij andere merken is het updatebeleid meestal minder goed. De Chinese merken Lenovo en Huawei brengen af en toe updates uit, maar meestal alleen voor hun topmodellen. Ook de communicatie laat te wensen over. Verwacht verder weinig updates van merken zoals TCL, Alcatel, Archos en andere relatief kleine spelers.

iPads en Windows-tablets 

Met Windows-tablets en Apple iPads heb je meestal meteen de nieuwste versie. Alleen bij oudere iPads moet je elk jaar even afwachten of er een update komt. Gemiddeld krijgen iPads zo'n 7-8 jaar ondersteuning. 

Tot nu toe krijgen de iPad 1 tot en met 4, de iPad Air 1 en 2 en de iPad mini 1 tot en met 4 geen updates meer sinds het verschijnen van iPadOS 16.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.