icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

De Android-versie van je tablet: welke heb jij?

Let jij op de Android-versie als je een tablet koopt? In ons overzicht zie je welke Android-tablets up-to-date en welke verouderd zijn. Want nieuwe tablets hebben lang niet altijd de nieuwste versie.

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op:16 april 2020

Android-versie tablet_1200x800

Nieuwe Android-tablets hebben lang niet altijd de laatste versie van Android. Bij aankoop zijn de tablets dus al gedateerd. Sommige krijgen later alsnog een update, maar lang niet allemaal. 

Van de 85 Android-tablets die we vanaf 2017 hebben getest, draait er nog geen enkele op Android 10 (Q). Ook Android 9 staat op slechts 24 tablets. 

De rest is allemaal verouderd, maar sommige tablets worden gewoon nog als nieuw verkocht. iPads (iPadOS) en Windows-tablets blijven doorgaans langer up-to-date.

Campagne 'Updaten!'

Steun ons in onze campagne 'Updaten!' om fabrikanten aan te zetten tot een bewust updatebeleid.

Welke Android-versie moet ik hebben?

Privacy belangrijk

Doe je bankzaken of andere privacygevoelige taken op je tablet? Doe dat dan op een tablet met minimaal Android 9. Of met een recente versie van het Android beveiligingsniveau. Koop geen nieuwe tablet meer met Android 8.1 of ouder. 

Privacy minder belangrijk

Gebruik je de tablet voor andere, minder gevoelige zaken? Overweeg dan in ieder geval een upgrade naar een nieuwe tablet als je favoriete apps niet meer (goed) werken, bijvoorbeeld Ziggo Go of Netflix op Android 4.4 of 5.0. 

Bekijk alle geteste Android-tablets in de vergelijker die op een recente Android-versie (9.0 of hoger) staan.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in 1 oogopslag welke tablets goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste tablets

BesteCategory-Tablet-Grote-1200x800

Android-tablet overzicht

In de lijst hieronder zie je alle Android-tablets die we vanaf 2015 getest hebben. In de kolommen daarnaast zie je de Android-versie waar de tablet nu op draait en het testjaar. 

We proberen deze lijst zo actueel mogelijk te houden, maar soms missen we een update. Zie jij een tablet waarvan de update niet klopt, of krijgt jouw tablet nu pas een update? Dan horen we dat graag, zo kunnen we de lijst up-to-date houden.

Geef je reactie in het topic in de community. Meld het ook als je tablet er helemaal niet tussen staat.

Laatst bijgewerkt: 16 april 2020 (nieuwe modellen toegevoegd)

Controleer op updates

Weet je niet welke Android-versie op je tablet staat? Ga dan naar:

  • Instellingen
  • Over de tablet / Info tablet (Samsung) / Systeem informatie.
  • De Android-versie staat onder Softwaregegevens.

Controleer voor de zekerheid of er een update klaar staat. 

Voor standaard Android:

  • Instellingen
  • Systeem
  • Systeemupdates

En voor Samsung:

  • Instellingen
  • Software-update
  • Downloaden en installeren

Let op! Het kan soms even duren voordat een update beschikbaar is. Vaak worden updates per regio uitgerold naar de gebruikers.

Welke tabletmerken doen het goed en welke niet?

Samsung is verreweg het populairste merk dat Android-tablets maakt. Gelukkig doet dit merk het tegenwoordig relatief goed. Samsung ondersteunt steeds meer tablets en steeds langer. Al kan het altijd beter. Het merk garandeert doorgaans updates voor ongeveer 2 tot 3 jaar.

Bij alle andere merken is het updatebeleid meestal vrij belabberd. De Chinese merken Lenovo en Huawei brengen af en toe updates uit, maar meestal alleen voor hun topmodellen. Ook de communicatie laat te wensen over. Verwacht verder weinig updates van andere merken zoals Acer, Alcatel, Archos en Asus.

iPads en Windows-tablets 

Met Windows-tablets en Apple iPads beschik je doorgaans altijd en direct over de nieuwste versie. Alleen bij oudere iPads moet je maar afwachten of er een update komt. De richtlijn voor software-ondersteuning is 5 jaar na het uitkomen van de iPad of iPhone.

Tot nu toe krijgen de iPad 1, 2, 3, en 4, de iPad Air en de iPad mini 1, 2 en 3 geen updates meer sinds het verschijnen van iPadOS 13.

Bekijk ook: