icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Apple iPadOS: de voor- en nadelen

Apple iPadOS is de iPad-versie van het iOS-besturingssysteem. Het is eenvoudig, gebruiksvriendelijk en er zijn heel veel goede apps voor iPadOS. De instapprijs van een iPad is wel relatief hoog.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin   Expert tabletsBijgewerkt op:7 oktober 2022

Tablets - IOS - Default

Conclusie

‘Een degelijke tablet die het gewoon doet’, ‘makkelijk te gebruiken’: het zijn de bekende argumenten om voor de iPad te kiezen. Het besturingssysteem iPadOS (voorheen iOS) van Apple is het langste op de markt en het meest ontwikkeld. iPadOS is de iPad-versie, op de iPhone en iPod Touch staat iOS.

Qua gebruiksvriendelijkheid, -gemak en tablet-app aanbod heeft iPadOS nog altijd een voorsprong op de concurrenten Android en Windows 10 / 11, al zijn de verschillen een stuk kleiner dan een paar jaar geleden.

Voordelen iPads

 • Simpele bediening.
 • Vrij goede privacybescherming, mits je niet standaard Google gebruikt.
 • Zeer veel speficieke iPad-apps die altijd goed schalen op je scherm.
 • iPads zijn doorgaans sneller dan Android-tablets.
 • Veilig door het strenge toezicht op de App Store.
 • Duidelijk en relatief goed updatebeleid.

Nadelen iPads

 • Relatief hoge instapprijs van een iPad.
 • Beperkte instelmogelijkheden.
 • Sommige toepassingen zijn gebonden aan het iCloud-systeem.
 • Meerdere gebruiksprofielen niet mogelijk.
 • Beperkte instellingen voor je kind gelden ook voor jezelf.
 • iPads hebben vaak een kortere accuduur dan Android-tablets.

Apple iPads in de test

We hebben alle beschikbare iPads getest. Hieronder zie je een selectie daarvan. Als je ingelogd bent zie je de beste bovenaan.

Apple_iPadOS_Today-View_060319Gebruiksgemak

Met iPadOS kun je zonder poespas aan de slag. Er is een startscherm met je appverzameling en daaronder een rij met je favoriete apps, die je kunt aanpassen. Ook staan er widgets op je startscherm waarin standaard nieuwsberichten, het weer en je agenda worden getoond.

Via het aanraakscherm heb je zelden meer dan 1 of 2 tikken nodig om te bereiken wat je wilt. Daarnaast is ook het bedieningspaneel handig om te gebruiken. Dit is de centrale plek met een aantal veelgebruikte instellingen en je openstaande apps.

Ben je de thuisknop onder het scherm gewend? De meeste nieuwe iPads hebben die niet meer. Het gemak is net zo groot. Met 2 tikken op het scherm maak je hem wakker. En door van beneden omhoog te swipen ga je terug naar het homescherm.

Minder instelmogelijkheden

Die eenvoudige bediening heeft ook een keerzijde: je kunt de tablet minder naar wensen instellen dan bijvoorbeeld Android. Wel komen er langzaam steeds meer opties bij. Tot iOS 11 kon je alleen de achtergrond aanpassen, maar inmiddels kun je in iPadOS de rij met je favoriete apps uitbreiden, een donkere modus instellen, het toetsenbord aanpassen, enkele widgets toevoegen en meerdere app-vensters openen.

Een minpunt is wel dat het nog altijd niet mogelijk is om andere gebruikersprofielen aanmaken, wat onpraktisch kan zijn als je de tablet met je gezin wil delen. Je kunt wel beperkingen instellen voor bijvoorbeeld je kind, maar die gelden dan voor alle gebruikers.

Bestanden uitwisselen

Apple_iPadOS_Files_060319Ook heeft Apple met iPadOS het gesloten karakter van het besturingssysteem aangepakt. Je kunt namelijk nu ook USB-opslag, zoals externe harde schijven en USB-sticks, aansluiten op je iPad (eventueel met verloopstekkertje). Dat betekent dat je ook bestanden kunt overbrengen, zoals films en muziek.

Met de Bestanden-app kun je vervolgens je bestanden indelen in mappen, net als op een computer. Ook kun je daarmee bijvoorbeeld preview-weergaven en metadata zien, bijvoorbeeld bij foto's. Daarnaast kun je behalve iCloud ook andere clouddiensten integreren. De Bestanden-app is wel beperkter dan bijvoorbeeld het bestandsbeheer op macOS of Windows.

Apps: aanbod en kwaliteit

Alle apps vind je in de appwinkel van Apple, de App Store. Hoewel er voor Android in totaal meer apps beschikbaar zijn, zitten er in de App Store meer apps die specifiek voor de tablet zijn gemaakt. Deze zien er beter uit en werken vaak ook beter dan apps die zijn geoptimaliseerd voor het kleine scherm van een smartphone. Apple voert daarnaast een strenge regie over de App Store.

Dat betekent dat iPad-apps gemiddeld een wat betere kwaliteit hebben en qua bediening meer op elkaar lijken. Aan de andere kant ontbreken er vanwege die strenge regie soms apps die best nuttig kunnen zijn.

Niet goedkoop

iPadOS is alleen beschikbaar op de iPad en niet op andere tablets. Aangezien er geen goedkope iPads te koop zijn, is de instapprijs dus relatief hoog. Reken op €350 voor de nieuwste iPad en €300 voor een iets ouder model. Goede Android-tablets zijn er al voor minder dan €200.

Je kunt wel kiezen voor tweedehands: er is een groot aanbod van refurbished iPads. Voor een relatief moderne iPad kun je dan wel slagen voor €200. Onze ervaringen met refurbished iPhones zijn echter niet onverdeeld positief.

Bekijk ook uit welke iPads je momenteel kunt kiezen.

Privacy

De privacy in apps is relatief goed geregeld. Per app kun je aangeven of deze toegang mag tot je adresboek, locatiegegevens, foto's, et cetera. In tegenstelling tot Google richt Apple zich nauwelijks op advertentie-inkomsten. Volgens Apple wordt er zo min mogelijk informatie over gebruikers verzameld.

Apple iPadOS - introiPadOS - Steeds meer een kleine MacBook

In 2019 is iPadOS afgesplitst van iOS op de iPhone. Sindsdien ligt de focus volledig op de grotere iPad-schermen en hoeft Apple geen rekening meer te houden met bediening op de iPhone. Met iPadOS kiest Apple ervoor om de intensieve gebruiker beter te bedienen.

Dankzij nieuwe multitasking mogelijkheden, muisondersteuning en de optie om USB-opslag aan te sluiten, kun je de iPad steeds meer gebruiken als traditionele computer of als kleine Mac(Book). Bedenk wel dat de iPad daarmee het domein betreedt van macOS en Windows. Deze systemen zijn helemaal geoptimaliseerd voor computergebruik en zijn hier dus nog altijd beter voor geschikt.  

Updates

Het updatebeleid is bij iPadOS goed geregeld. Bij het uitkomen van een update zitten er geen derde partijen tussen. Hierdoor is de update direct beschikbaar voor alle ondersteunde apparaten. Jaarlijks verschijnt er een grote update. Deze herken je aan een nieuw cijfer, bijvoorbeeld iPadOS 16. Tussen de grote updates zit nog een aantal kleinere updates.

Apple vertelt er niet bij hoe lang ze per apparaat ondersteuning bieden. Maar in de praktijk geeft Apple doorgaans zo'n 7 jaar lang updates aan iPads. Totdat de ondersteuning afloopt kun je deze apparaten veilig gebruiken. Daarna is het aan te raden om naar een alternatief te zoeken. 

Welke iPads ondersteunen iPadOS 16?

 • iPad 2017 (5e generatie)
 • iPad 2018 (6e generatie)
 • iPad 2019 (7e generatie)
 • iPad 2020 (8e generatie)
 • iPad 2021 (9e generatie)
 • iPad Air 3e generatie (2019)
 • iPad Air 4e generatie (2020)
 • iPad mini 5e generatie (2019)
 • iPad mini 6e generatie (2021)
 • Alle iPad Pro-modellen

Heb je een ouder model of wil je bijvoorbeeld een refurbished iPad kopen, dan kun je niet updaten naar de nieuwste iPadOS-versie. Dat geldt dus voor deze modellen:

 • iPad 1, 2, 3 en 4
 • iPad Air 1 en 2
 • iPad mini 1, 2, 3 en 4

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.