! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beter een nieuwe of een oude iPad kopen?

Apple brengt elk jaar op z'n minst 1 nieuwe iPad op de markt. Er liggen echter ook nog flink wat 'oude' iPads in de winkel, en soms voor een lagere prijs dan voor een nieuwe. Welke iPads zijn er te vinden en hoe doen zij het als goedkoper alternatief?

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op:18 december 2019

iPad pro 7 in winkel

Nieuwe vs oude iPads

De iPad (2019) is de nieuwste iPad, maar in de winkel ligt ook nog een behoorlijk aantal oudere iPads. Sommige daarvan zijn ook nu nog interessant, bijvoorbeeld omdat ze goedkoper zijn. Anderen raden we juist af omdat ze te traag zijn of geen ondersteuning meer krijgen van Apple. 

Welke iPads zijn geschikt en welke juist niet?

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in 1 oogopslag welke tablets goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste tablets

BesteCategory-Tablet-Grote-1200x800

Alle beschikbare iPads

Update peildatum prijzen: 19 december 2019

Apple-iPad-2019iPad (2019)

Introductie: september 2019
Richtprijs: €360
Prijsdaling sinds introductie: €30
Testresultaat & Eerste indruk

De nieuwste betaalbare iPad is nog maar net op de markt maar wordt hier en daar al met korting aangeboden. Hij moet het doen zonder gelamineerd en dun scherm zoals bij de iPad Air. Maar hij ondersteunt wel de eerste generatie Apple Pencil en de Apple Smart Keyboard. Hiermee kun je hem bijvoorbeeld ook gebruiken om op te werken, al maken beide accessoires hem wel een stuk duurder.

Heb je geen behoefte aan een los toetsenbord? Dan is de iets minder moderne 2018-versie (zie onder) voor €300 ook zeker geen miskoop. Bekijk de testresultaten voor de exacte verschillen.
 

ipad-air-2019iPad Air (2019)

Introductie: april 2019
Richtprijs: €540
Prijsdaling sinds introductie: €30
TestresultaatEerste indruk

De middenklasser onder de iPads. Het is een nieuwe iPad dus van een spectaculaire prijsdaling is nog geen sprake. Hij is een stuk geavanceerder dan de betaalbare iPad en maar iets minder luxueus dan de iPad Pro (2018). Vanawege zijn flink lagere prijs is het voor veel gebruikers een betere deal. Bekijk het testresultaat om te zien of dat voor jou ook geldt.

ipad-mini-2019iPad mini (2019)

Introductie: april 2019
Richtprijs: €460
Prijsdaling sinds introductie: €0
TestresultaatEerste indruk

Visueel is er bijna niks veranderd ten opzichte van de iPad mini 4, maar van binnen is hij helemaal gemoderniseerd.

De mini 4 is zelf hier en daar ook nog te koop. Maar het is niet aantrekkelijk om die nieuw te kopen. Daarvoor zijn de prijsverschillen met deze mini te klein.

ipad-pro-11-2018iPad Pro 11 en 12.9 (2018)

Introductie: november 2018
Richtprijs: €870 (11) en €1030 (12.9)
Prijsdaling sinds introductie: €30 (11) en €70 (12.9)
Testresultaat iPad Pro 11 en Testresultaat iPad Pro 12.9

Deze nieuwste editie iPad Pro is nog niet lang genoeg op de markt voor hele grote prijsdalingen. Het is momenteel de meest capabele iPad in het assortiment maar ook verreweg de duurste. Voor de meeste gebruikers is deze iPad te veel van het goede en voldoet de iPad Air of de gewone iPad al meer dan genoeg aan alle eisen.

ipad-2018iPad (2018)

Introductie: maart 2018
Richtprijs: €330
Prijsdaling sinds introductie: €30
Testresultaat & eerste indruk

Dit is de tweede generatie van de zogenaamde instap-iPad. De versie uit 2017 is inmiddels niet meer te koop. De prijs van de betaalbare iPad ligt al bijna een jaar op ongeveer €330, al zijn er af en toe wel kortingsacties waarbij hij voor €300 wordt aangeboden. Het is daarmee de goedkoopste beschikbare nieuwe iPad, maar de iets duurdere de iPad 2019 is wel wat moderner.

ipad-mini-4iPad mini 4

Introductie: september 2015
Richtprijs: €530 (128GB-versie + 4G)
Prijsdaling sinds introductie: €200

De iPad mini 4 is inmiddels opgevolgd door de 2019-versie en wordt niet meer nieuw gemaakt. Toch zijn er nog genoeg verkooppunten waar je hem nieuw kunt aanschaffen. Ons advies is echter om hem links te laten liggen. Daarvoor is het prijsverschil gewoon te klein. Bovendien zien we bijna alleen nog extra prijzige modellen met 4G, waar de meeste gebruikers geen behoefte aan hebben.

Refurbished

Je hoeft een iPad natuurlijk niet nieuw in de winkel te kopen. Inmiddels zijn er ook tal van zogenaamde refurbished iPads te vinden bij daarin gespecialiseerde aanbieders. Deze iPads zijn opgeknapte tweedehands exemplaren die goedkoper zijn dan nieuwe modellen. De prijzen van de iPads varieren sterk. 

Bij de allernieuwste iPads is het prijsverschil meestal niet zo groot, waardoor refurbished niet zo aantrekkelijk is. Bij iPads die echter al wat ouder zijn, zoals de iPad Air 2, iPad Pro (2017 en 2016) en de iPad mini 4, loopt het verschil in prijs vaak wat meer op. Dan kan refurbished best een aardig alternatief zijn, al kleven er ook hier zeker nadelen aan. Je weet namelijk nooit precies wat je in huis haalt.

Ook krijgen oudere iPads minder lang updates van Apple.

Waar let je op bij de aanschaf van een refurbished product.

Bekijk ook: