icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beter een nieuwe of een oude iPad kopen?

Apple brengt elk jaar op z'n minst 1 nieuwe iPad op de markt. Er liggen daarnaast ook nog flink wat 'oude' iPads in de winkel, en soms voor een lagere prijs dan voor een nieuwe. Welke iPads zijn er te vinden en hoe doen zij het als goedkoper alternatief?
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin   Expert ElektronicaBijgewerkt op:9 oktober 2022

iPad pro 7 in winkel

Nieuwe vs oude iPads

Behalve nieuwe iPads liggen er vaak ook nog een behoorlijk aantal oudere iPads in de winkel. Soms hebben die zo'n lage prijs dat ze een betere prijs-kwaliteitverhouding hebben dan een nieuwe. Anderen raden we juist af omdat ze te traag zijn of geen ondersteuning meer krijgen van Apple. 

Daarnaast is er ook een groot aanbod van zogenaamde refurbished iPads. Die zijn niet meer nieuw, maar soms aantrekkelijk geprijsd.

Bekijk de iPads met de beste prijsdalingen van dit moment. Of bekijk ons overzicht van de Beste (betaalbare) iPads die je kunt kopen.

Weinig goede deals op iPads

Update peildatum prijzen: 9 oktober 2022

De prijzen van nieuwe iPads liggen op of rond het niveau van het moment van eerste verkoop. Dat geldt voor de gewone iPad (vanaf €360), de Air (vanaf €650), de mini (vanaf €530) en de Pro (vanaf €860). Dat komt door de lage stand van de euro ten opzichte van de dollar.

Op het moment van schrijven zijn er ook weinig goede deals onder iets oudere iPads. Als ze al in de winkel te vinden zijn, kosten ze minstens net zo veel als de nieuwste versies. Een iPad uit 2020 kost bijvoorbeeld een tientje meer dan de versie uit 2021. Dat betekent dus dat de nieuwste iPads momenteel een betere prijs-kwaliteitverhouding hebben, maar verwacht geen grote aanbiedingen.

Refurbished / tweedehands iPads

Je hoeft een iPad natuurlijk niet nieuw in de winkel te kopen. Je kun ook zogenaamde refurbished iPads vinden bij aanbieders die daarin gespecialiseerd zijn. Deze iPads zijn opgeknapte tweedehands tablets die goedkoper zijn dan nieuwe modellen. Tenminste dat is de bedoeling. We komen af en toe ook oude iPads tegen die meer kosten dan de nieuwste variant. Dat is zonde van je geld. Vergelijk daarom altijd de prijs met die van een nieuwe iPad.

Kijk bij refurbished tablets altijd goednaar de staat van de tablet. Als die niet duidelijk is bij een aanbieder, vraag er dan naar. Of ga naar een andere site.

Let op de generatie iPad

Voor de iPad is ook de generatie erg belangrijk. De iPad is inmiddels zo lang op de markt dat je een hoop (sterk) verouderde modellen op de tweedehands markt vindt. Een iPad Air 1 / 2 of een mini 2 t/m 4 krijgt geen updates meer. Ook heeft zo'n iPad mogelijk een versleten accu. Je kunt hem dus niet meer vergelijker met een nieuwere iPad. Deze hele oude iPads raden we over het algemeen af. Overweeg er alleen een als hij fors goedkoper is en als je het niet erg vind als hij wat minder goed werkt.

Voor de rest hoeft een wat hogere leeftijd geen bezwaar te zijn. Apple hanteert namelijk een erg gunstig updatebeleid waardoor iPads gemiddeld langer dan 8 jaar actueel blijven. Als er goed mee omgegaan is, kan ook de accu heel wat jaren mee.

Welke refurbished iPads zijn momenteel interessant?

iPad Pro 10.5 (2017)

De iPad Pro 10.5 2017 is momenteel te vinden voor €250-€350 (64 GB).

Voordelen:

  • deze iPad is nog altijd behoorlijk snel
  • heeft goed geluid en een prachtig 120 Hz scherm, terwijl zelfs de nieuwste iPad Air het nog met 60 Hz moet doen.
  • Ook krijgt hij naar verwachting nog zo'n 3 tot 4 jaar aan updates.

Nadelen:

  • heeft geen wifi 6
  • geen usb c
  • pas op voor accudegradatie

iPad Air (2019, 3e generatie)

Wil je een nieuwer model, dan is een iPad Air 2019 (3e generatie) mogeljik interessant. Die is te vinden vanaf ongeveer €350. Afhankelijk van het gebruik is de kans groot dat de accu een betere capaciteit heeft dan een iPad Pro van 2 jaar ouder. Verder zijn de specificaties redelijk vergelijkbaar, al is het beeld & geluid van de Pro iets beter.

iPad (2017)

De allergoedkoopste iPad die nog updates krijgt, is de iPad 2017. Deze is te vinden vanaf ongeveer €170. Dat is zeker geen slechte deal, als de staat van iPad en accu goed is. Je kunt er nog prima mee internetten of je social media mee bij houden. Het grootste nadeel is de beperkte 32 GB opslag.

Lees ook onze kooptips voor refurbished producten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.