icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tablet of laptop?

Twijfel je tussen een tablet of laptop? Elk type gebruiker heeft andere behoeften en elk apparaat heeft zo zijn voor- en nadelen. Een tablet is uitermate geschikt voor iemand die onderweg is, maar ook graag thuis een filmpje kijkt. Een laptop is fijner om op te werken en bijvoorbeeld te e-mailen. Een 2-in-1 pc is voor alles een beetje geschikt.
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Laptop smartphone of tablet?

Er is een aantal verschillen tussen tablets en laptops die je in gedachten kunt houden wanneer je een keuze maakt.

Mobiliteit

Voor de reizende gebruiker zijn tablets duidelijk in het voordeel: dankzij het compacte formaat en lage gewicht is een tablet makkelijker mee te nemen en ook handzamer dan een laptop. Tablets wegen gemiddeld tussen 300 (7- en 8-inch tablets) en 500 (10-inch tablets) gram, reguliere laptops zijn zelden lichter dan 1,5 kilo. Wel komen er steeds meer lichtgewicht laptops op de markt die ruimschoots onder de 1,5 kilo zitten. Door het gebruik van zuinige processoren worden accu’s kleiner en daardoor laptops lichter.

Accuduur

Een ander voordeel van een tablet is de accuduur. Een tablet kun je gemiddeld zo'n 10 uur onafgebroken gebruiken en er zijn zelfs uitschieters die meer dan 16 uur meegaan. Laptops redden dat niet, al komen ze wel steeds meer in de buurt, ook weer dankzij het zuiniger worden van processoren. De laptops met de beste accuduur zijn vergelijkbaar met een gemiddelde tablet en gaan zo'n 9 uur mee.

Prestaties & opslag

Hoewel tablets steeds sneller worden, is de rekenkracht van een gemiddelde laptop veel beter. Laptops zijn daardoor beter geschikt om veeleisende programma's te draaien, zoals foto- en videobewerkingssoftware. Voor wie alleen internetpagina's bezoekt en af en toe een film kijkt is de snelheid van een gemiddelde tablet echter meer dan voldoende. Daarnaast hebben laptops doorgaans meer opslagruimte voor bijvoorbeeld films en foto's. De opslagruimte bij tablets varieert tussen 8 en 128 GB, maar de meeste hebben 16 of 32 GB. Laptops beginnen doorgaans pas bij 128 GB en dit loopt op tot meer dan 1000 GB (1 terabyte).

Je kunt bij ons ook geteste tablets en met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

Aansluitingen

Wie veel gebruikmaakt van randapparatuur heeft over het algemeen meer aan een laptop dan aan een tablet. Beamers en andere externe beeldschermen, usb-sticks, speakers en externe harde schijven koppel je gemakkelijk aan een laptop. Voor een iPad of Android-tablet ligt dat allemaal net iets anders. Met een aansluiting voor je hoofdtelefoon en eventueel een geheugenkaart heb je het vaak wel gehad. Op een Windows-tablet sluit je doorgaans makkelijker randapparatuur aan. De vraag is wel hoe relevant sommige aansluitingen nog zijn. Tegenwoordig kun je ook veel draadloos regelen. Zo kun je bestanden online (in de cloud) opslaan en daarna op verschillende apparaten aanroepen. Of je koppelt je tablet draadloos met je tv of mediaspeler zoals de Google Chromecast.

Apple iPad

De iPad is een geval apart. iPads hebben geen hdmi-aansluiting en bieden geen mogelijkheid voor extra opslagruimte via een sd-geheugenkaart. Wil je toch je iPad aansluiten op een ander randapparaat, dan heb je een (dure) verloopstekker nodig. Deze moet je altijd apart aanschaffen. Of gebruik Apple TV om draadloos verbinding te maken.

Bekijk ook de geteste iPads in de vergelijker.

Bediening & gemak

Tablets spreken veel mensen aan vanwege het gebruiksgemak. Het aanraakscherm en besturingssysteem is erop gericht dat je snel ergens bij kunt of even snel iets op kunt zoeken. Voor laptops is die drempel wat groter: je pakt ze minder snel op voor kleine klussen. Ook is het touchpad van een laptop minder geschikt om snel door je scherm te navigeren. Wel komen steeds meer laptops met aanraakschermen op de markt, die draaien op Windows 10. Sommige daarvan hebben een toetsenbord dat je achter het scherm kunt klappen. De tabletmodus is redelijk te bedienen met je vinger, maar het gemak haalt het niet bij het aanraakscherm van een tablet.

Bekijk ook de geteste laptops en 2-in-1 pc's in onze vergelijker of ga meteen naar de beste laptops in de test.

Productief of consumptief gebruik

Het bedieningsgemak van tablets heeft ook een keerzijde. Het aanraakscherm is ideaal voor het navigeren door je apps, maar voor tekstbewerking schiet het tekort. Het gebrek aan een fysiek toetsenbord leidt vaak tot fouten. Daarom laptops voor productief gebruik:

 • Documenten schrijven
 • Lange e-mails tikken
 • Presentaties en bijvoorbeeld spreadsheets maken en bewerken
 • Pc-games spelen
 • Foto- en videobewerkingssoftware’s en andere computerprogramma’s

En tablets voor consumptief gebruik:

 • Online winkelen
 • Social media
 • Films en foto’s bekijken
 • Korte e-mails
 • Simpele spelletjes
 • Kranten en boeken

Prijs

Voor Android-tablets ben je minimaal €80 en voor de luxe modellen maximaal €400-€500 kwijt. iPads (iOS) zijn er vanaf €300 tot meer dan €900. Windows-tablets beginnen ongeveer bij €250. In het afgelopen jaar zagen we de introductie van veel goedkopere tablets van bekende merken. Sommigen stelden teleur maar andere hadden een prima prijs/kwaliteitverhouding. 

Er zijn wel goedkope laptops vanaf €300, maar die scoren doorgaans matig tot slecht. Een degelijke laptop kost al snel €500 of meer.

Bekijk alle geteste laptops tot €600 en de beste goedkope tablets van dit moment.

Waarom een laptop?

Een laptop blijft de beste keus voor wie veel documenten of e-mails typt. Ook voor veeleisende software voor bijvoorbeeld videobewerking gebruik je liever een laptop dan een tablet, vanwege het grote scherm en de betere prestaties. Ook is het besturingssysteem beter geschikt voor het draaien van computerprogramma's.

Bekijk alle laptops in onze vergelijker.

Voordelen Nadelen
De beste prestaties voor je geld Minst gemakkelijk 'even tussendoor' te gebruiken
Perfect voor productief gebruik Gemiddeld minste accuduur
Veel aansluitingen en opslag  

Waarom een tablet?

Verschillende soorten tablets hebben diverse mogelijkheden, maar allemaal zijn ze gemakkelijk te bedienen via het aanraakscherm. Een tablet gebruik je bovenal voor internetten, films en foto’s bekijken, simpele spellen spelen en het lezen van kranten en boeken.

Bekijk alle tablets in onze vergelijker.

Voordelen Nadelen
Eenvoudig te gebruiken Minst geschikt voor tekstinvoer
Perfect voor consumptief gebruik Minste aansluitingen en opslag
Gemiddeld goede accuduur  

Zowel laptop als tablet

Inmiddels zijn er ook zogenaamde 2-in-1 apparaten die laptop en tablet combineren. 2-in-1 pc’s zijn in te delen in 2 groepen: tablets met een los toetsenbord en laptops waarvan je het toetsenbord weg klapt (maar niet los kunt halen). Beide kun je als laptop en als tablet gebruiken. Ideaal zou je zeggen, toch zijn ze zelden de perfecte laptop of perfecte tablet. Het is een compromis: of ze zijn snel en veelzijdig, maar hebben een matige accuduur en hoog gewicht, of ze zijn prima bruikbaar als tablet maar halen het niet bij het typecomfort en de functionaliteit van een laptop. Daar komt bij dat ze vaak erg duur zijn.

De Microsoft Surface Pro is inmiddels wel de bekendste 2-in-1 tablet/laptop. We zien dat Microsoft met de vierde generatie een flinke stap in de goede richting heeft gezet. De Surface Pro 4 heeft een erg prettig toetsenbord (helaas wel los aan te schaffen) en is ook als tablet goed bruikbaar.

Zie ook de beste 2-in-1 pc's in onze laptoptest.

Goedkope 2-in-1 pc’s

Er komen wel steeds meer betaalbare 2-in-1 pc’s op de markt, van merken als Asus, HP, Acer en Peaq/Medion. Denk hierbij aan een prijs vanaf €250. Hoewel er soms best veel valt aan te merken op de prestaties en schermkwaliteit van deze apparaten, zijn ze aardig geschikt als goedkoop alternatief voor een laptop. Het kleine 10-inch formaat is wel een stuk minder overzichtelijk dan het 15-inch scherm van een laptop.

Voordelen Nadelen
Lichter dan laptops In geen enkele taak de beste
Als laptop en als tablet te bedienen Vaak duurder dan gewone laptops met vergelijkbare specificaties
Groot aanbod van 2-in-1's in elke prijsklasse  

Bekijk ook: