icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tablet of laptop: wat past bij jou?

Twijfel je tussen een tablet of laptop? Beide hebben voor- en nadelen. Een tablet is handig als je onderweg bent, of graag thuis een film kijkt. Een laptop is makkelijker om op te werken. Een 2-in-1-pc of Chromebook is voor alles een beetje geschikt.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin   Expert tabletsBijgewerkt op:10 oktober 2022

Laptop smartphone of tablet?

Waarom een tablet?

Verschillende soorten tablets hebben verschillende mogelijkheden. Maar je kunt ze allemaal makkelijk bedienen via het aanraakscherm. Een tablet gebruik je bovenal voor internetten, films en foto’s bekijken, simpele spellen spelen en kranten en boeken lezen.

Bediening en gemak

Tablets spreken veel mensen aan vanwege het gebruiksgemak. Het aanraakscherm en besturingssysteem is erop gericht dat je snel ergens bij kunt of even iets op kunt zoeken. Voor laptops is die drempel wat groter: je pakt ze wat minder snel op voor kleine klussen. Ook is het touchpad van een laptop wat minder geschikt om snel bijvoorbeeld apps of links op je scherm te selecteren.

Wel zijn er ook veel laptops met aanraakschermen op de markt, die draaien op Windows 10 / 11. Sommige daarvan hebben daarnaast een toetsenbord dat je achter het scherm kunt klappen. De tabletmodus van Windows is inmiddels goed te bedienen met je vinger, maar het gemak haalt het niet bij een (lichtere) iPad of Android-tablet. Ook hebben niet alle apps ondersteuning voor aanraakbediening. MacBooks hebben geen aanraakscherm.

Bekijk ook de geteste laptops in onze vergelijker of ga meteen naar de beste laptops in de test.

Mobiliteit

Ook voor de reizende gebruiker hebben tablets een paar grote voordelen. Dankzij het compacte formaat en lage gewicht neem je een tablet makkelijker mee. Ook is hij handzamer dan een laptop.

Daarnaast kun je een tablet meestal langer blijven gebruiken voordat hij aan de lader moet. Een tabletaccu gaat gemiddeld zo'n 12-13 uur mee en er zijn zelfs uitschieters die meer dan 20 uur meegaan. In standby gaat een tablet makkelijk een paar dagen mee. Laptops redden dat meestal niet, al worden ze wel steeds beter. Een langere accuduur betekent dat je onderweg minder snel een oplaadplek hoef te zoeken. 

Bekijk alle tablets in onze vergelijker.

Voordelen Nadelen
Eenvoudig te gebruiken. Ideaal om even snel iets op te zoeken. Minder geschikt voor tekstinvoer.
Perfect voor internetten, films en series, korte e-mails en berichten en simpele spelletjes. Op een kleiner scherm kun je minder weergeven. Multitasking is ook lastiger hierdoor.

Lange tot zeer lange accuduur.

Minste aansluitingen en opslag.
Vaak ondersteuning voor tekenen of schrijven met aanraakpen.  

Waarom een laptop?

Een laptop is de beste keus als je veel documenten of e-mails typt, of bijvoorbeeld met Excelsheets werkt. Daarvoor is een fysiek toetsenbord veel beter geschikt dan een aanraakscherm. Ook voor veeleisende software voor bijvoorbeeld intensieve videobewerking gebruik je liever een laptop dan een tablet, vanwege het grote scherm en de betere prestaties. Ook is het besturingssysteem beter geschikt voor het draaien van computerprogramma's.

Prestaties en opslag

Hoewel tablets steeds sneller worden, is de rekenkracht van een gemiddelde laptop beter. Laptops zijn daardoor beter geschikt om veeleisende programma's te draaien, zoals foto- en videobewerkingssoftware. 

Daarnaast hebben laptops doorgaans meer opslagruimte voor bijvoorbeeld het opslaan van films en foto's. De opslagruimte bij tablets varieert van 8 tot meer dan 256 GB, maar de meeste hebben 32 of 64 GB. Laptops beginnen doorgaans pas bij 128 GB en dit loopt op tot meer dan 1000 GB (1 terabyte). Voor tablets met meer dan 1 TB  betaal je enorm hoge meerprijzen.

Ga naar onze vergelijker om alle geteste tablets met elkaar te vergelijken. Of bekijk meteen welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

Bekijk alle laptops in onze vergelijker.

Voordelen Nadelen
Meer prestaties voor je geld en beter geschikt voor veeleisende software. Minder gemakkelijk om even tussendoor te gebruiken
Fysiek toetsenbord en grotere scherm beter geschikt voor tekstverwerken, lange e-mails en foto- en videobewerking. Relatief minder lange accuduur
Relatief veel aansluitingen en opslag. Geen of minder goede aanraakbediening met vinger of pen.

Zowel laptop als tablet: 2-in-1-pc's

Er zijn ook zogenaamde 2-in-1-apparaten die laptop en tablet combineren. Deze hybride pc's zijn in te delen in 2 groepen: tablets met een los toetsenbord en laptops waarvan je het toetsenbord weg klapt (maar niet los kunt halen). Beide kun je als laptop en als tablet gebruiken.

Ideaal zou je zeggen. Toch zijn ze lang niet altijd de perfecte laptop of perfecte tablet. Het is vaak een compromis: of ze zijn snel en veelzijdig, maar hebben een matige accuduur en zijn zwaar, of ze zijn prima bruikbaar als tablet maar halen het niet bij het typecomfort en de functionaliteit van een laptop. Hebben ze dit wel goed voor elkaar? Dan zijn ze vaak heel erg duur. Je betaalt namelijk voor de innovaties die achter deze apparaten schuil gaan.

De Microsoft Surface Pro en Apple iPad Pro zijn inmiddels wel de bekendste 2-in-1-tablets. De Surface Pro 8 heeft een erg prettig (optioneel) toetsenbord en is ook als tablet goed bruikbaar. De iPad Pro (2021) is razendsnel en met eveneens optioneel Magic Keyboard ook erg comfortabel om veel op te typen. Beide apparaten zijn wel bijzonder prijzig, helemaal in combinatie met toetsenbord.

Goedkope 2-in-1-pc: Chromebook

Er is inmiddels ook een groot aanbod van betaalbare 2-in-1-pc’s, van merken als Asus, HP, Acer en Lenovo. Deze hebben soms een omklapbaar scherm en zijn er vanaf ongeveer €250. Ze draaien vaker op Chrome OS dan op Windows. Chromebooks zijn minder krachtig maar dat maakt vanwege het eenvoudige besturingssysteem minder uit dan bij Windows. Ze doen hun werk vooral in de cloud en zijn in veel situaties prima geschikt. 

Vooral voor gebruikers met een klein budget die veel onderweg zijn, zoals scholieren of studenten, is een Chromebook een interessante optie.

Voordelen Nadelen
Simpele bediening In geen enkele taak de beste en vaak aan de trage kant.
Vaak als laptop en als tablet te bedienen Beperkte mogelijkheden en aansluitingen.
Groot aanbod van 2-in-1 pc's (Chromebooks) in elke prijsklasse Gebonden aan het ecosysteem van Google
Je hebt al een volwaardige Chromebook voor €250.  

Prijs

Betaalbare Android-tablets zijn er vanaf €100, al zijn die vaak ondermaats. Tablets van €150-€200 zijn doorgaans aanzienlijk beter. Voor de meest luxe modellen ben je al snel €700-€800 kwijt. iPads (iPadOS) zijn er vanaf €300 tot meer dan €1000. Windows-tablets beginnen ongeveer bij €400 maar worden steeds zeldzamer. Tegenwoordig is Microsoft zelf de enige serieuze speler.

Een redelijke basislaptop kost zo'n €400, een goed uitgerust model al snel €600 of meer. Voor een goedkope laptop is een Chromebook een prima alternatief.

Bekijk de beste goedkope tablets en ons overzicht van goedkope laptops.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.