icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tablet of laptop?

Twijfel je tussen een tablet of laptop? Iedereen heeft andere behoeften en elk apparaat heeft zo zijn voor- en nadelen. Een tablet is handig als je onderweg bent, of graag thuis een film kijkt. Een laptop is makkelijker om op te werken. Een 2-in-1-pc is voor alles een beetje geschikt.
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  1 maart 2018

Laptop smartphone of tablet?

Waarom een tablet?

Verschillende soorten tablets hebben verschillende mogelijkheden, maar allemaal je kunt ze allemaal makkelijk bedienen via het aanraakscherm. Een tablet gebruik je bovenal voor internetten, films en foto’s bekijken, simpele spellen spelen en kranten en boeken lezen.

Bediening en gemak

Tablets spreken veel mensen aan vanwege het gebruiksgemak. Het aanraakscherm en besturingssysteem is erop gericht dat je snel ergens bij kunt of even snel iets op kunt zoeken. Voor laptops is die drempel wat groter: je pakt ze minder snel op voor kleine klussen. Ook is het touchpad van een laptop minder geschikt om snel door je scherm te navigeren. Wel zijn er ook veel laptops met aanraakschermen op de markt, die draaien op Windows 10. Sommige daarvan hebben een toetsenbord dat je achter het scherm kunt klappen. De tabletmodus is redelijk te bedienen met je vinger, maar het gemak haalt het niet bij het aanraakscherm van een tablet.

Bekijk ook de geteste laptops en 2-in-1 pc's in onze vergelijker of ga meteen naar de beste laptops in de test.

Mobiliteit

Ook voor de reizende gebruiker zijn tablets duidelijk in het voordeel: dankzij het compacte formaat en lage gewicht neem je een tablet makkelijker mee en hij is ook handzamer dan een laptop. Daarnaast kun je een tablet meestal veel langer blijven gebruiken voordat hij aan de lader moet. Een tabletaccu gaat gemiddeld zo'n 10 uur mee en er zijn zelfs uitschieters die meer dan 16 uur meegaan. Laptops redden dat meestal niet, al zitten er soms positieve uitschieters tussen. Ook deze langere accuduur is een groot voordeel voor onderweg gebruik.

Bekijk alle tablets in onze vergelijker.

Voordelen Nadelen
Eenvoudig te gebruiken Minder geschikt voor tekstinvoer
Perfect voor internetten, films en series, korte e-mails en berichten en simpele spelletjes Minste aansluitingen en opslag
Gemiddeld goede accuduur  

Waarom een laptop?

Een laptop is de beste keus als je veel documenten of e-mails typt. Daarvoor is een fysiek toetsenbord veel beter geschikt dan een aanraakscherm. Ook voor veeleisende software voor bijvoorbeeld videobewerking gebruik je liever een laptop dan een tablet, vanwege het grote scherm en de betere prestaties. Ook is het besturingssysteem beter geschikt voor het draaien van computerprogramma's.

Prestaties en opslag

Hoewel tablets steeds sneller worden, is de rekenkracht van een gemiddelde laptop veel beter. Laptops zijn daardoor beter geschikt om veeleisende programma's te draaien, zoals foto- en videobewerkingssoftware. Daarnaast hebben laptops doorgaans meer opslagruimte voor bijvoorbeeld films en foto's. De opslagruimte bij tablets varieert tussen 8 en meer dan 128 GB, maar de meeste hebben 16 of 32 GB. Laptops beginnen doorgaans pas bij 128 GB en dit loopt op tot meer dan 1000 GB (1 terabyte).

Ga naar onze vergelijker om alle geteste tablets met elkaar te vergelijken. Of bekijk meteen welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

Bekijk alle laptops in onze vergelijker.

Voordelen Nadelen
Meer prestaties voor je geld Minder gemakkelijk om even tussendoor te gebruiken
Perfect voor tekstverwerken, lange e-mails en foto- en videobewerking Relatief minder lange accuduur
Veel aansluitingen en opslag  

Zowel laptop als tablet: 2-in-1-pc's

Inmiddels zijn er ook zogenaamde 2-in-1-apparaten die laptop en tablet combineren. 2-in-1-pc’s zijn in te delen in 2 groepen: tablets met een los toetsenbord en laptops waarvan je het toetsenbord weg klapt (maar niet los kunt halen). Beide kun je als laptop en als tablet gebruiken. Ideaal zou je zeggen. Toch zijn ze zelden de perfecte laptop of perfecte tablet. Het is een compromis: of ze zijn snel en veelzijdig, maar hebben een matige accuduur en zijn zwaar, of ze zijn prima bruikbaar als tablet maar halen het niet bij het typecomfort en de functionaliteit van een laptop. Daar komt bij dat ze vaak erg duur zijn.

De Microsoft Surface Pro is inmiddels wel de bekendste 2-in-1-tablet/laptop. De Surface Pro (2017) heeft een erg prettig toetsenbord (helaas wel los aan te schaffen) en is ook als tablet goed bruikbaar.

Zie ook de beste 2-in-1-pc's in onze laptoptest.

Goedkope 2-in-1-pc’s

Er komen wel steeds meer betaalbare 2-in-1-pc’s op de markt, van merken als Asus, HP, Acer en Peaq/Medion. Denk hierbij aan een prijs vanaf €250. Hoewel er soms best veel valt aan te merken op de prestaties en schermkwaliteit van deze apparaten, zijn ze aardig geschikt als goedkoop alternatief voor een laptop. Het kleine 10-inch formaat is wel een stuk minder overzichtelijk dan het 15-inch scherm van een laptop.

Voordelen Nadelen
Lichter dan laptops In geen enkele taak de beste
Als laptop en als tablet te bedienen Vaak duurder dan gewone laptops met vergelijkbare specificaties
Groot aanbod van 2-in-pc's in elke prijsklasse  

Prijs

Voor Android-tablets ben je minimaal €80 en voor de meest luxe modellen maximaal €600-€700 kwijt. iPads (iOS) zijn er vanaf €300 tot meer dan €900. Windows-tablets beginnen ongeveer bij €250 maar worden steeds zeldzamer.

Er zijn wel goedkope laptops vanaf €200, maar die scoren vrijwel altijd matig tot slecht. Een degelijke laptop kost al snel €400 of meer.

Bekijk alle geteste laptops tot €600 en de beste goedkope tablets van dit moment.

Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

Schrijf je in

stappenplan windows

Bekijk ook: