icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Google Android voor je tablet: de belangrijkste voor- en nadelen

Android is de grote concurrent van iOS. Het mobiele besturingssysteem is inmiddels bijna net zo gebruiksvriendelijk, maar er zijn nog altijd wel minder specifieke tablet-apps voor beschikbaar. Het aanbod van Android-tablets varieert van goedkoop tot zeer luxe.
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  1 maart 2018

Tablets-besturing-graphic-android

Android, het besturingssysteem gemaakt door Google, is vooral geschikt als je het systeem naar je hand wilt zetten. Die keuzevrijheid geldt ook voor het tabletaanbod: waar je met Apple iOS alleen kunt kiezen voor de iPad, is het aanbod van Android-tablets enorm.

Bekijk ook onze eerste indruk van Android 8.0.

Voordelen Android-tablets

  • Mogelijkheden om het uiterlijk en de werking aan te passen
  • Eenvoudig bestanden uitwisselen
  • Divers tabletaanbod in zowel prijs als formaat. De instapprijs is minder dan €100
  • Meerdere gebruikersprofielen mogelijk
  • Zeer groot aanbod van apps, al zijn deze vaak gemaakt voor smartphoneschermpjes

Nadelen Android-tablets

  • Niet alle tablets draaien op dezelfde versie en veel tablets krijgen al relatief snel geen updates meer
  • Minder strenge controle op apps, wat ook minder veiligheid betekent
  • Standaard is je privacy niet goed beschermd, dat kun je achteraf wel zelf aanpassen
  • Sommige toepassingen zijn gebonden aan de diensten van Google

Android-tablets in de test

De meeste Android-tablets hebben we ook getest.

Laatst geteste Android-tablets

Gebruiksgemak

Met Android heb je dus veel vrijheid, maar dat heeft ook een keerzijde: het systeem is daardoor namelijk iets minder eenvoudig is te bedienen dan iOS. Zo zijn er wel 4 of 5 manieren waarop je gewoon iets kunt 'Googlen'. Ook zijn er 2 plekken waar je al je apps kunt neerzetten: het startscherm en de wat onoverzichtelijke ‘app-lade’. Het verschil met het gebruiksvriendelijke iOS is de afgelopen jaren wel kleiner geworden. Google heeft duidelijk gewerkt aan het verbeteren van het uiterlijk en de werking van Android.

Samsung tablet testoverzichtAangepaste Android-versies

Er zijn veel verschillende merken die Android-tablets maken. De bekendste daarvan is Samsung, maar ook Acer, Asus, Lenovo, Archos en Huawei timmeren hard aan de weg. Dat geeft je als consument natuurlijk veel keuze, maar het heeft ook een nadeel. De meeste fabrikanten kunnen het uiterlijk en de werking van Android aanpassen en eigen apps toevoegen. Android werkt op een Samsung-tablet daardoor heel anders dan op een tablet van Lenovo. Dat is verwarrend en de apps die de fabrikanten zelf op hun tablets zetten, voegen lang niet altijd iets toe.

Instelmogelijkheden

Android biedt ook de gebruikers zelf relatief veel vrijheid om het uiterlijk aan te passen. Zo kun je je eigen startschermen inrichten met widgets en snelkoppelingen naar apps. Widgets zijn kleine applicaties die veelgevraagde informatie tonen, zoals weersverwachting of agenda-afspraken. Ook kun je meerdere gebruikersprofielen aanmaken, als je de tablet met meerdere personen gebruikt. Maar let op: sommige fabrikanten zetten deze functie uit op hun tablet.

Apps

Je downloadt apps in de appwinkel Google Play. Deze appwinkel is groter dan de App Store op iOS, maar dat geldt alleen voor smartphone apps. Er zijn minder apps die specifiek voor de tablet zijn gemaakt. Dat maakt voor de werking niet direct uit, maar wel voor het uiterlijk. Een app die voor een klein smartphonescherm is geschreven, ziet er niet mooi uit op een 10-inch tablet.

Privacy

Google heeft een bedrijfsmodel dat gebaseerd is op inkomsten uit advertenties. Google-diensten als Gmail, Google zoeken en foto- en documentopslag zijn gratis om te gebruiken, maar geven Google veel privacygevoelige informatie over jou. Hiermee verkopen ze gerichte advertenties waarmee ze geld verdienen. Je kunt in de meest recente Android-versies echter een hoop van deze tracking opties en ook appmachtigingen uitzetten en daarmee je privacy verbeteren.

Updates

Google brengt regelmatig updates uit van Android. Dat is natuurlijk fijn, ware het niet dat veel fabrikanten die pas heel laat of zelfs helemaal niet naar hun tablets brengen. Zo heb je er als gebruiker niets aan. Dit geldt vooral voor oudere of impopulaire toestellen, maar helaas soms ook voor relatief nieuwe tablets. Zo is Android 8 (Nougat) al een tijd uit, maar zien we op de meeste tablets nog versie 6.0 of 7.0 en op goedkope tablets soms zelfs nog versie 4.4 of ouder. Alleen de meeste Nexus-tablets en de Pixel C van Google zelf krijgen snel de nieuwste versie. Tablets met een verouderde Android-versie zijn minder goed beveiligd tegen aanvallen van kwaadwillenden en kunnen sommige nieuwe apps minder goed of zelfs helemaal niet draaien.