icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Google Android voor je tablet

Android is de grote concurrent van iOS. Het besturingssysteem is inmiddels vrijwel net zo gebruiksvriendelijk, maar er zijn nog altijd minder specifieke apps voor tablets. Het aanbod varieert van goedkoop tot zeer luxe tablets.

Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op:13 mei 2019

Tablets-besturing-graphic-android

Conclusie

Android, het mobiele besturingssysteem gemaakt door Google, is inmiddels vrijwel net zo eenvoudig te gebruiken als Apple iOS. Daarnaast geeft het systeem je meer keuze om het uiterlijk en de werking aan te passen dan iOS. Die keuzevrijheid geldt ook voor het tabletaanbod. Waar je met iOS alleen kunt kiezen voor de iPad, is het aanbod van Android-tablets in elke prijsklasse erg groot.

Dat betekent ook dat er op elk moment veel verschillende Android-versies en schermformaten in omloop zijn. Waardoor er in totaal minder tablet-apps zijn die voor elk apparaat geschikt zijn dan bij iOS. Daarnaast draaien veel Android-tablets al binnen een jaar op een verouderde versie door het matige updatebeleid van de fabrikant.

Bekijk ook onze eerste indruk van Android 9.0.

Voordelen Android-tablets

  • Relatief veel mogelijkheden om het uiterlijk en de werking aan te passen.
  • Eenvoudig bestanden uitwisselen.
  • Divers tabletaanbod in zowel prijs als formaat. De instapprijs is minder dan €100.
  • Meerdere gebruikersprofielen mogelijk.

Nadelen Android-tablets

  • Niet alle tablets draaien op dezelfde versie en veel tablets krijgen al relatief snel geen updates meer.
  • Groot aantal beschikbare apps maar veel minder specifieke tabletapps dan voor iOS.
  • Standaard is je privacy niet goed beschermd, dat kun je achteraf wel zelf aanpassen.
  • Bij sommige toepassingen ben je gebonden aan de diensten van Google.

Android-tablets in de test

De meeste Android-tablets hebben we ook getest.

Laatst geteste Android-tablets

Even geduld, producten aan het ophalen...

Winkel
Levertijd
Bezorgprijs

Gebruiksgemak

Met Android heb je veel keuzevrijheid, maar daardoor is het systeem wel iets minder eenvoudig te bedienen dan iOS. Zo zijn er wel 5 manieren waarop je gewoon iets kunt 'Googlen'. Het verschil met Apple iOS is de afgelopen jaren wel kleiner geworden. Google heeft duidelijk gewerkt aan het verbeteren van het uiterlijk en de werking van het systeem. Bovendien raak je al snel gewend aan de iets uitgebreidere bediening.

Samsung tablet testoverzichtAangepaste Android-versies

Er zijn veel verschillende merken die Android-tablets maken. De bekendste daarvan is Samsung, maar ook Acer, Asus, Lenovo, Archos en Huawei timmeren hard aan de weg. Dat geeft je als consument natuurlijk veel keuze, maar het heeft ook een nadeel. De meeste fabrikanten kunnen het uiterlijk en de werking van Android aanpassen en eigen apps toevoegen. Android werkt op een Samsung-tablet daardoor iets anders dan op een tablet van Lenovo. Dat is verwarrend en de apps die de fabrikanten zelf op hun tablets zetten, voegen lang niet altijd iets toe. 

Instelmogelijkheden

Android biedt ook de gebruikers zelf relatief veel vrijheid om het uiterlijk aan te passen. Zo kun je je eigen startschermen inrichten met widgets en snelkoppelingen naar apps. Widgets zijn kleine applicaties die veelgevraagde informatie tonen, zoals weersverwachting of agenda-afspraken. Ook kun je meerdere gebruikersprofielen aanmaken, als je de tablet met meerdere personen gebruikt. Maar let op: sommige fabrikanten zetten deze functie uit op hun tablet.

Apps

Je downloadt apps in de appwinkel Google Play. Deze appwinkel is groter dan de App Store op iOS, maar dat geldt alleen voor smartphone apps. Er zijn minder apps die specifiek voor de tablet zijn gemaakt. Dat maakt voor de werking niet direct uit, maar wel voor het uiterlijk. Een app die voor een klein smartphonescherm is geschreven, ziet er niet mooi uit op een 10-inch tablet.

Privacy

Google heeft een bedrijfsmodel dat gebaseerd is op inkomsten uit advertenties. Google-diensten als Gmail, Google zoeken en foto- en documentopslag zijn gratis om te gebruiken, maar geven Google veel privacygevoelige informatie over jou. Hiermee verkopen ze gerichte advertenties waarmee ze geld verdienen. Je kunt in de meest recente Android-versies echter een hoop van deze tracking opties en ook appmachtigingen uitzetten en daarmee je privacy verbeteren.

Updates

Google brengt regelmatig updates uit van Android. Dat is natuurlijk fijn, ware het niet dat veel fabrikanten die pas heel laat of zelfs helemaal niet naar hun tablets brengen. Zo heb je er als gebruiker niets aan. Dit geldt vooral voor oudere of impopulaire toestellen, maar helaas soms ook voor relatief nieuwe tablets. Zo is Android 9 (Pie) al uit, maar zien we op de meeste tablets nog versie 7.0 en op goedkope tablets soms zelfs nog versie 4.4 of ouder. Alleen de Pixel C van Google zelf krijgt snel de nieuwste versie. Tablets met een verouderde Android-versie zijn mogelijk minder goed beveiligd tegen aanvallen van kwaadwillenden en kunnen sommige nieuwe apps minder goed of zelfs helemaal niet draaien.