icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij tablets testen

Wij testen doorlopend de nieuwste tablets. Hier kijken we onder andere naar het gebruiksgemak, schermkwaliteit, mogelijkheden, snelheid en accuduur. Lees hier hoe wij tot onze testresultaten zijn gekomen.
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  12 maart 2018


Gebruiksgemak (25%)

We beoordelen het gemak van het in gebruik nemen van de tablet en de installatie van applicaties. Daarnaast kijken we naar het gemak waarmee een wifi-internetverbinding wordt gemaakt, in hoeverre instellingen makkelijk zijn aan te passen, hoe soepel je van app kan wisselen, et cetera. Ook de kwaliteit en het bedieningsgemak van het aanraakscherm, het virtuele toetsenbord en de aan/uit- en volumeknoppen nemen we mee.

Schermkwaliteit (15%)

Om de kwaliteit van het beeldscherm te beoordelen kijken we naar: kijkhoeken, beeldscherpte (pixeldichtheid), kleurweergave, maximum helderheid en de mate van (hinderlijke) reflectie van het scherm. Ook bekijken we de bruikbaarheid van het scherm in verschillende omstandigheden, bij gedimd licht, bij gewoon daglicht, en bij zeer helder licht wordt bekeken.

Snelheid (10%)

We meten onder meer de snelheid van het opstarten, het laden van apps, het kopiëren van bestanden en de videoprestaties. Daarnaast doen we een aantal prestatietests met software zoals Sunspider en Geekbench. Daarmee simuleren we de prestaties van de tablet bij verschillende gebruiksscenario's, zoals internetten met veel tabbladen open en het spellen van grafisch intensieve spellen.

Uitvoering alledaagse taken (25%)

Bij het testen van een tablet is het belangrijk dat we het alledaags gebruik in acht houden. Daarom beoordelen we hoe bruikbaar de tablet is bij veelgebruikte toepassingen zoals internetten, e-mailen, films en muziek afspelen en foto's en video's maken.

Tabletmogelijkheden (10%)

Wat kun je allemaal met de tablet? Welke (extra) functies en mogelijkheden bevat de tablet? Het gaat daarbij bijvoorbeeld om aansluitmogelijkheden. Ook de stevigheid van de tablet nemen we mee: hoe degelijk voelt de tablet aan? Daarbij kijken we onder andere naar het materiaalgebruik en de afwerking van de tablet.

Accu (15%)

We meten het aantal uren/minuten dat je video's kunt bekijken en kunt surfen op het web, het aantal minuten dat je de tablet kunt gebruiken als je slechts 30 minuten hebt opgeladen, en (indien van toepassing) het aantal minuten websurfen bij het gebruik van de 3G- of 4G-verbinding. De levensduur van de accu testen we niet. Bekijk onze tips om de accu een lang leven te geven voor meer informatie hierover.

Inventarisatie

Behalve testen, inventariseren we ook een aantal zaken zoals het geïnstalleerde besturingssysteem, het formaat en gewicht, evenals de aanwezigheid van hdmi, gps, usb, sd-kaartlezer en 3G/4G.

Predicaten

We bepalen in 2 groepen welke tablets Beste uit de Test en welke Beste Koop zijn. Zo is er een Beste uit de Test en Beste Koop voor grote tablets en voor kleine tablets. Als een tablet groter is dan 8,4 inch dan hoort hij in de eerste groep. Tablets met veel geheugen en/of mobiel internet (3G/4G) zijn doorgaans te duur om Beste Koop te worden. 

Bekijk welke tablets als Beste uit de Test komen of vergelijk alle tablets.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg

Welke tablets getest

We kunnen onmogelijk alle tablets op de markt testen, daar zijn het er te veel voor. We komen desondanks gelukkig een heel eind. De tabletmarkt wordt gedomineerd door de iPads en Samsung-tablets, en van deze merken kunnen we wel alle consumententablets testen. Alle andere merken zijn relatief kleine spelers, maar ook daarvan kunnen we veel modellen in de test opnemen. Merken als Acer, Asus, HP, Lenovo, Microsoft, Archos en Huawei zijn goed vertegenwoordigd in onze tablettest. 

Waarom zit mijn product niet in de test?

Als je als consument op zoek bent naar testinformatie, kan het vervelend zijn dat uitgerekend het product waarop jij je oog hebt laten vallen niet in onze test zit. Lees waarom we helaas niet alles kunnen testen wat verkrijgbaar is.

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

Bekijk de beste tablet Vergelijk alle tablets

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg