icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is DRM?

Een deel van de e-books is beveiligd tegen kopiëren met Adobe DRM. DRM is een afkorting voor Digital Rights Management, oftewel beheer van digitale leesrechten. Gelukkig hebben de meeste boeken tegenwoordig een watermerk in plaats van de gebruiksonvriendelijke kopieerbeveiliging van Adobe.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert e-readersBijgewerkt op:3 oktober 2022

Sfeerbeeld e-book DRM

Watermerk of 'social DRM'

E-books van het epub-formaat die je koopt bij de online-boekhandel hebben meestal een watermerk. Daardoor kan de uitgever de herkomst van een bestand herleiden tot de koper van het boek. Het idee is dat dit het onaantrekkelijk maakt de boeken illegaal te delen.

De e-books met een watermerk hebben geen DRM. Je kunt ze daarom openen zonder speciale software. We zien nog liever dat boeken helemaal zonder zichtbare en onzichtbare kopieerbeveiliging verkocht worden.

Adobe DRM

Adobe DRM is een gebruikersonvriendelijke kopieerbeveiliging die het lastig maakt boeken op verschillende apparaten te lezen. Adobe DRM kan worden gebruikt op epub-boeken en pdf's. De beveiligde boeken zijn gekoppeld aan een gebruikersnaam. Je hebt een speciaal programma nodig om boeken op je e-reader te krijgen. Beveiligde boeken kun je niet uitlenen.

Vermijd boeken met kopieerbeveiliging liever. Ze zijn niet gebruiksvriendelijk en niet toekomstbestendig. Helaas zijn er nog steeds boekwinkels die krampachtig aan deze beveiliging vasthouden, zoals Kobo en Google Play. 

Ook voor boeken van de Bibliotheek heb je Adobe Digital Editions nodig. Deze boeken zijn ook beveiligd tegen kopiëren met Adobe DRM.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.