icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Wat is DRM?

Een deel van de e-books is beveiligd tegen kopiëren met Adobe DRM. DRM staat voor Digital Rights Management, oftewel beheer van digitale leesrechten. Gelukkig hebben de meeste boeken tegenwoordig een watermerk in plaats van de gebruiksonvriendelijke kopieerbeveiliging van Adobe.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 3 oktober 2022

Sfeerbeeld e-book DRM

Watermerk of 'social DRM'

E-books van het epub-formaat die je koopt bij de online-boekhandel hebben meestal een watermerk. Daardoor is de herkomst van een bestand door de uitgever herleidbaar tot de koper van het boek. Het idee is dat dit het onaantrekkelijk maakt de boeken illegaal te delen.

De e-books met een watermerk hebben geen drm en zijn te openen zonder speciale software. Nog liever zien we dat boeken helemaal zonder zichtbare en onzichtbare kopieerbeveiliging verkocht worden.

Adobe DRM

Adobe DRM is een gebruikersonvriendelijke kopieerbeveiliging die het lastig maakt boeken op verschillende apparaten te lezen. Adobe DRM kan worden toegepast op epub-boeken en pdf's. De beveiligde boeken zijn gekoppeld aan een gebruikersnaam. Waardoor je een speciaal programma nodig hebt om boeken op je e-reader te krijgen. Uitlenen van beveiligde boeken is dan niet mogelijk.

Met het oog op gebruiksgemak en toekomstbestendigheid, kun je boeken met kopieerbeveiliging beter vermijden. Helaas zijn er nog steeds boekwinkels die krampachtig aan deze gebruiker onvriendelijke beveiliging vasthouden, zoals Kobo en Google Play. 

Voor boeken van De Bibliotheek heb je eveneens Adobe Digital Editions nodig, want ook deze boeken zijn beveiligd tegen kopiëren met Adobe DRM.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.