! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is DRM?

Een deel van de e-books is beveiligd tegen kopiëren met Adobe DRM. DRM staat voor Digital Rights Management, oftewel beheer van digitale leesrechten. Gelukkig hebben de meeste boeken tegenwoordig een watermerk in plaats van de gebruiksonvriendelijke kopieerbeveiliging van Adobe.

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op:24 juni 2021

Artikel_watisdrm

Watermerk of 'social DRM'

E-books van het epub-formaat die je koopt bij de online-boekhandel hebben meestal een watermerk. Daardoor is de herkomst van een bestand door de uitgever herleidbaar tot de koper van het boek. Het idee is dat dit het onaantrekkelijk maakt de boeken illegaal te delen.

De e-books met een watermerk hebben geen drm en zijn te openen zonder speciale software. Nog liever zien we dat boeken helemaal zonder zichtbare en onzichtbare kopieerbeveiliging verkocht worden.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke e-readersgoed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste e-readers

E-readers@0,1x

Adobe DRM

Adobe DRM is een gebruikersonvriendelijke kopieerbeveiliging die het lastig maakt boeken op verschillende apparaten te lezen. Adobe DRM kan worden toegepast op epub-boeken en pdf's. De beveiligde boeken zijn gekoppeld aan een gebruikersnaam. Waardoor je een speciaal programma nodig hebt om boeken op je e-reader te krijgen. Uitlenen van beveiligde boeken is dan niet mogelijk.

Met het oog op gebruiksgemak en toekomstbestendigheid, kun je boeken met kopieerbeveiliging beter vermijden. Helaas zijn er nog steeds boekwinkels die krampachtig aan deze gebruiker onvriendelijke beveiliging vasthouden, zoals Kobo en Google Play. 

Voor boeken van De Bibliotheek heb je eveneens Adobe Digital Editions nodig, want ook deze boeken zijn beveiligd tegen kopiëren met Adobe DRM.