icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Archief Veilig online opgroeien

Hier vind je alle artikelen die gaan over je veilig online opgroeien.


2023

Nieuws | 15 maart 2023

Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook.

2022

24 november 2022

Apps pushen kinderen om geld uit te geven

De game-apps Brawl Stars, Clash Royale, Minecraft en Roblox gebruiken allerlei trucjes om kinderen aankopen te laten doen in de app. Wij vinden dit niet kunnen. Kinderen kunnen zo niet veilig online opgroeien.

Nieuws | 24 november 2022

Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.

13 oktober 2022

In gesprek met je kind

Kinderen groeien steeds meer online op. Daarom is het belangrijk om samen te praten over wat je online allemaal tegenkomt. We helpen je op weg met wat gespreksstof.

28 juli 2022

Kindertablet kopen: waar let je op?

Zoek je een tablet voor je kind? Wat zijn de voor- en nadelen van een kindertablet en waar let je nog meer op bij het kiezen?

27 mei 2022

Lootboxes: manipulatie en misleiding in videogames

In videogames komen kinderen ‘lootboxes’ tegen: digitale mysteriepakketjes. Je ziet pas wat er in zit, nadat je hebt betaald. Met echt geld. Wij vinden dat er regels komen voor de manier waarop gamemakers lootboxes presenteren.

20 mei 2022

Kunstmatige intelligentie en kinderen

Wat is kunstmatige intelligentie (AI)? En hoe voorkom je dat AI-toepassingen, zoals algoritmen, verkeerd uitpakken bij je kind?

20 mei 2022

Kinderen moeten veilig online kunnen opgroeien

Kinderen zijn steeds jonger als ze voor het eerst online gaan. Erg leuk, maar het levert ook problemen op rondom bijvoorbeeld privacy. De Consumentenbond pleit voor een veilige online wereld voor kinderen.

2021

22 november 2021

Sociale media ongeschikt voor kinderen

Kinderen hebben volgens de wet recht op extra bescherming, maar geen van de sociale media platforms houdt serieus rekening met kinderen.

10 oktober 2021

Een telefoon geschikt maken voor je kind

Geef de smartphone van je kind een ‘kinderaccount’. Zo krijgt het toestel veiliger instellingen. Ook kun je de schermtijd beperken. Lees alles over toezicht houden op het telefoongebruik van je kind.

Eerste indruk | 6 april 2021

Fitbit Ace 3

Wil je jouw kind motiveren om meer te bewegen? Fitbit bracht onlangs een nieuwe activity tracker uit voor kinderen vanaf 6 jaar: Fitbit Ace 3. Is dit een goede opvolger van de Fitbit Ace 2?

2020

Eerste indruk | 1 december 2020

Garmin vivofit jr. 3

De Garmin vivofit jr. 3 is een activity tracker voor jonge kinderen. Maar is hij prettig in gebruik?

23 maart 2020

4 Kids gps-horloges gehackt

We lieten 4 gps-horloges voor kinderen professioneel hacken. In 2 van de 4 onderzochte gps-horloges vonden we ernstige gebreken.

2019

Eerste indruk | 4 maart 2019

Tele2 Slimme wifi

Tele2 verhuurt voor €5 per maand een set van drie wifi-versterkers aan klanten die thuis geen optimale wifi-verbinding hebben.

Eerste indruk | 7 februari 2019

YouTube Kids

De kindervariant van Google's populaire videoplatform is in Nederland beschikbaar: YouTube Kids. Is YouTube Kids écht kindvriendelijk?

2018

20 juli 2018

Test kindertablets 2018

Wat zijn de beste tablets voor je kind? We zochten het voor je uit in een test van 7 tablets. Bekijk de testresultaten.

Test | 20 juli 2018

Test kindertablets 2018

Wat zijn de beste tablets voor je kind? We zochten het voor je uit in een test van 7 tablets. Bekijk de testresultaten.

5 juli 2018

YouTube en TikTok: schadelijke filmpjes voor kinderen

YouTube en TikTok staan vol met leuke, grappige, soms nuttige, maar ook bizarre filmpjes en schadelijke filmpjes voor kinderen. Hoe voorkom je dat ze naar de verkeerde beelden kijken?

1 juni 2018

Ouderlijke toestemming sociale media

Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.

31 mei 2018

Oogproblemen door smartphonegebruik

Hoe schadelijk is een smartphone of tablet voor de ogen van je kind? En wat kun je als ouder doen om oogschade te beperken? Welke regels zijn er voor schermtijd?


Filter op artikelen

Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in