icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

AVG: wat betekent dit voor kinderen?

Sinds mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Een privacywet die onder andere het delen van gegevens van kinderen aan banden legt. Wat betekent dat in de praktijk?
Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 16 juli 2021

privacy-online-kind-avond

Wat zegt de nieuwe wet?

Bedrijven mogen je persoonsgegevens verwerken als jij daarvoor toestemming geeft. Maar ze moeten wel kunnen aantonen dat ze die ook echt gekregen hebben. Simpelweg noteren dat jij toestemming hebt gegeven is dus onvoldoende.

Verwerkt een organisatie straks gegevens van je kinderen? Bijvoorbeeld via een app, een online game of via sociale media? Dan mag dit bij kinderen onder de 16 jaar alleen als de ouders hiervoor toestemming geven. Organisaties moeten in dat geval ook aan kunnen tonen dat de ouders die toestemming gegeven hebben.

Lees ook: AVG en privacy: 11 eisen in ons Privacy Pamflet

Welke gegevens?

Kinderen hebben recht op specifieke bescherming bij gegevens die een bedrijf verzamelt via apps en social media voor marketingdoeleinden of het opstellen van gebruikersprofielen. Kinderen zijn extra gevoelig voor (agressieve) marketing. 

Voor adviesdiensten die zonder tussenkomst van een commerciële partij worden aangeboden, zoals chatten op kindertelefoon.nl, hoef je als ouder geen toestemming te geven. Er is dan geen sprake van commerciële doeleinden bij het verzamelen van gegevens. 

 

Recht om vergeten te worden

Je hebt als burger het recht om 'vergeten' te worden. Je kunt in bepaalde gevallen letterlijk eisen dat organisaties je volledig 'vergeten'. Je verzoekt een organisatie dan om je persoonsgegevens te wissen. 

Het recht om vergeten te worden geldt voor iedereen, maar weegt extra zwaar voor kinderen. Zij zijn zich minder bewust van de gevolgen van het delen van gegevens. Het geldt ook als je nu volwassen bent en er gegevens van je zijn verzameld toen je kind was. Toen was je je waarschijnlijk niet bewust van de risico's en dat is een reden om jouw rechten als extra zwaar aan te merken.

Je kind toestemming geven

De wet bepaalt dat bedrijven 'redelijke' inspanningen moeten leveren om te controleren dat de toestemming inderdaad door de ouder gegeven is. Dat zijn natuurlijk vage termen, maar inmiddels is het duidelijker hoe dat er in de praktijk uitziet. Voor de populairste kanalen leggen we uit hoe je als ouder toestemming kunt geven voor het gebruik van social media.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Gaming pubers
  27 mei.

  Lootboxes: manipulatie en misleiding in videogames

  In videogames komen kinderen ‘lootboxes’ tegen: digitale mysteriepakketjes. Je ziet pas wat er in zit, nadat je hebt betaald. Met echt geld. Wij vinden dat er regels komen voor de manier waarop gamemakers lootboxes presenteren.
 • kindonvriendelijkheid sociale media apps
  22 nov.

  Sociale media ongeschikt voor kinderen

  Kinderen hebben volgens de wet recht op extra bescherming, maar geen van de sociale media platforms houdt serieus rekening met kinderen.
 • Apps voor kinderen
  27 jul.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • social-media-kinderen
  16 jul.

  Ouderlijke toestemming sociale media

  Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.