icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
adblockers-glurende-websites_1200x800px

De 5 grootste privacy ergernissen:

gaat de AVG daar iets aan veranderen? Lees meer

De nieuwe privacywet: 8 veranderingen

De nieuwe Europese privacywet is vanaf 25 mei 2018 van kracht. Wat gaat er veranderen voor de consument? We zetten 8 belangrijke veranderingen op een rij.
Ilse van Marrewijk
Ilse van Marrewijk

Expert Recht

Bijgewerkt op:  23 mei 2018

kantoor privacy

De nieuwe regels vallen onder de noemer ‘Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)’ en gelden voor de gehele Europese Unie (EU). Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens worden de privacyrechten van consumenten hierdoor versterkt en uitgebreid. 

Meer persoonsgegevens 

Meer verschillende soorten gegevens vallen vanaf eind mei onder de norm persoonsgegevens. Daardoor vallen deze ook onder de beschermingsregels die bedrijven moeten naleven. Voorbeelden zijn IP-adressen (unieke nummers die apparaten krijgen zodra ze verbonden zijn met internet) en cookies. Gelukkig maar, want via een IP-adres kunnen organisaties (bijvoorbeeld Facebook en Google) een schat aan privacygevoelige gegevens vergaren, zoals hoe vaak en wanneer je de site bezoekt.

Toestemming bewijzen

Bedrijven mogen persoonsgegevens verwerken met je toestemming, maar ze moeten wel kunnen aantonen dat ze die ook echt gekregen hebben. Simpelweg noteren dat jij toestemming hebt gegeven is dus onvoldoende.

Meer ‘bijzondere persoonsgegevens’

‘Bijzondere persoonsgegevens’ zijn bijvoorbeeld gegevens die informatie geven over je religie, etnische afkomst, politieke opvatting of gezondheid. Er zullen meer gegevens (zoals DNA en vingerafdrukken) straks in deze categorie vallen. Deze gegevens mogen bedrijven in principe niet gebruiken of verwerken. Vingerafdrukscanners zijn nu al op grote schaal in gebruik, bijvoorbeeld op mobiele apparaten en als toegangssleutel in gebouwen, zoals sportscholen. 

Simpelere privacyverklaringen

Een privacyverklaring moet begrijpelijk zijn. De teksten moeten straks zo eenvoudig mogelijk zijn en geen ruimte laten voor andere uitleg. Ook mogen ze geen woorden bevatten zoals 'zou kunnen' of 'mogelijk'.

Recht op vergetelheid

Je krijgt als burger nieuwe rechten, bijvoorbeeld om 'vergeten' te worden. Je kunt dan in bepaalde gevallen letterlijk eisen dat organisaties je volledig 'vergeten'. Dit houdt in dat je organisaties kunt verzoeken om je persoonsgegevens te wissen. In de huidige wet is er al een 'recht op verwijdering'. Bijvoorbeeld van gegevens die niet van belang zijn voor het doel waarvoor ze zijn verzameld. Het recht op vergetelheid is nu breder en minder beperkt.

Je gegevens meekrijgen

Je hebt straks ook het recht de persoonsgegevens die bedrijven van je hebben op te vragen en te ontvangen. Er bestaat nu al een inzagerecht, maar bedrijven gaan hier soms creatief mee om door bijvoorbeeld alleen inzage te geven op kantoor.

Bezwaar tegen profilering

Je kunt bezwaar maken tegen ‘profilering’, ofwel dat bedrijven een gedetailleerd profiel van je aanmaken. Deze profielen zijn waardevol voor adverteerders. 

Megaboetes

Overtreedt een organisatie de nieuwe privacywet, dan kan de toezichthouder een boete opleggen tot 4% van de jaaromzet van de overtreder. Daarvan gaat geen cent naar de consument, ook niet als je de dupe bent van een datalek: het gaat regelrecht de schatkist in. Als je als gedupeerde consument een schadevergoeding wil, moet je zelf in actie komen en een rechtszaak beginnen.

Lees meer over de nieuwe Europese privacyregels op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Lees ook:

Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

Schrijf je in

stappenplan windows

Nieuw & interessant

  • Mediapool MG-Veilig online1200x800
    22 aug.

    Bescherm je privacy én je computer

    Denk naast je online-privacy ook aan veilig internetten. Vraag de gratis Minigids Veilig online aan met tips hoe je nepmails herkent, oplichting op Marktplaats voorkomt of een virusscanner kiest.

  • firefox-advies
    8 aug.

    Meer privacy in Firefox

    Van alle populaire browser beschermt Firefox je privacy het beste. Door je instellingen aan te passen kun je je browser nog beter gebruiken. Met deze tips krijg je meer surfgemak en privacy.
  • tracking-cookies
    Nieuws  |  17 jul.

    Meerderheid sites overtreedt privacywet

    Websites moeten netjes om toestemming vragen voor het plaatsen van tracking cookies. En sinds de de nieuwe privacywet (AVG) moeten websites dat ook op een bepaalde manier doen. Slechts 31% van de websites voldoet aan de regels.
  • Artikel cookies verwijderen stappenplan
    15 jul.

    Sites falen opnieuw bij privacycheck

    Deze zomer meldden wij dat 20 websites met informatie over ziekten en verslavingen slordig omspringen met je privacy. Helaas: bij een tweede check zakt de meerderheid van dezelfde sites opnieuw.