icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zo maak je gebruik van het inzagerecht

Een organisatie moet jou binnen een maand kunnen vertellen welke gegevens ze van je hebben, als je daar om vraagt. 'Recht op Inzage' heet dit wettelijke recht. Als jouw gegevens niet kloppen mag je eisen dat ze worden aangepast. Of je vraagt ze te verwijderen.
peter kulche

Peter Kulche   Expert online privacyBijgewerkt op:23 juni 2023

recht op inzage gegevens

Wanneer doe je een inzageverzoek?

Het is een goed idee je recht op inzage te gebruiken als je denkt dat jouw gegevens niet kloppen. Of als ze verkeerd worden gebruikt. Het inzagerecht staat in de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG, artikel 15).

Het opvragen van een kopie van je gegevens legt fouten bloot die je kunt corrigeren. Dat is een recht dat je namelijk ook hebt, net als het recht je gegevens te laten verwijderen.

Het correctierecht en het verwijderrecht kun je pas goed uitoefenen als je van je inzagerecht gebruik hebt gemaakt.

Voorbeelden van fouten die je kunt laten corrigeren:

 • De informatie die is gekoppeld aan je adres is verouderd of onjuist. Bijvoorbeeld omdat de vorige bewoner van je huis een wanbetaler was en je daardoor geen lening krijgt.
 • Gegevens worden soms verkeerd geïnterpreteerd door een geautomatiseerd systeem. Bijvoorbeeld Tele2 vraagt 3 keer kort achter elkaar informatie op over een nieuwe abonnee bij kredietwaardigheidsbeoordelaar Experian. Dat wordt door de computer van Experian als 'verdacht' gezien. Tele 2 weigert je vervolgens het abonnement.
 • Je hebt je uitgeschreven bij een email-nieuwsbrief. Toch blijft de organisatie ze sturen. Als je de organisatie vraagt alle gegevens te verwijderen, mogen ze je beslist niet meer e-mailen. Dan hebben ze namelijk je e-mailadres niet meer. Blijven ze toch mailen? Dan kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.      

Hoe doe je een inzageverzoek?

 • Om te weten welke gegevens een organisatie over je heeft, stuur je een e-mail of een brief met als onderwerp 'Inzageverzoek'.
 • In het verzoek noem je je volledige naam en adres.
 • De aangeschreven organisatie moet zeker weten dat ze de persoonsgegevens naar jou sturen en niet naar een ander. Een optie is jouw gegevenskopie te e-mailen naar het e-mailadres dat ze toch al van je hebben. Doe dit het liefst in de vorm van een versleuteld bestand. De ontsleutelcode kunnen ze sms'en, bijvoorbeeld naar je mobielnummer dat ze mogelijk al weten.     
 • Als de organisatie niet (meer) je e-mailadres of mobielnummer heeft, dan moeten ze de identiteit op een andere manier controleren. Ze kunnen je bijvoorbeeld vragen om een kopie van je ID (rijbewijs, ID-kaart of paspoort). Zorg dat je op dat ID-kopietje het BSN-nummer en je pasfoto onleesbaar maakt.

Uitgebreide instructies voor een inzageverzoek plus voorbeeldbrieven vind je in ons stappenplan voor een inzageverzoek.

Wat kost het?

Volgens de wet mag de organisatie geen geld in rekening brengen. Alleen voor extra kopieën mag een kostprijs worden berekend. 

Stap voor stap instructies

Wil jij jouw gegevens bij een organisatie opvragen? Volg het stappenplan voor een inzageverzoek.

Geweigerd voor een verzekering?

Goed om te weten: verzekeraars kunnen je op verschillende gronden weigeren als klant of zelfs royeren. Bijvoorbeeld omdat je in het verleden 'teveel' hebt geclaimd, maar ook om andere redenen. Maar dan moeten ze jou dat wel goed uitleggen! Lees hoe je meer informatie krijgt over de weigering of het royement bij een verzekering.

Nieuw & interessant

 • DMA geeft consumenten meer rechten
  7 mrt.

  Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

  Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Threads en je privacy
  18 dec.

  Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

  Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.