! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een inzageverzoek doen, stap voor stap

Je wettelijke recht om je persoonsgegevens op te vragen bij een organisatie, hoe benut je dat in de praktijk? Wij helpen je met een stappenplan voor jouw recht op inzage. 
Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 25 juni 2021

Veel bedrijven verwijzen naar een account of een 'mijn-omgeving' om je gegevens in te zien, maar dit zijn vaak niet álle gegevens die een organisatie over jou heeft. Daarom kun je beter (ook) formeel om inzage vragen als je alles wilt weten wat ze van je weten. Volg daartoe de onderstaande stappen.

Zoek het contactadres 

Je moet je inzageverzoek aan het juiste adres richten:

 • of een e-mailadres (bij EDR is dat bijvoorbeeld pf@edrcreditservices.nl);
 • of een bedrijfsadres (en een bepaalde afdeling);
 • of je gebruikt een formulier op de website (bijvoorbeeld het aanvraagformulier van Experian of dat van Focum).

Het juiste contactadres (of webformulier) om je inzageverzoek aan te richten staat bij veel organisaties in de privacyverklaring of privacy policy, zo ook bij de Consumentenbond.

De privacyverklaring van een dienstverlener staat op hun website, meestal onderaan de homepage, of is te vinden via de menu’s van de site.  

Als je alleen een bedrijfsadres hebt gevonden (dus geen mailadres of een webformulier) moet je een papieren brief sturen met je inzageverzoek.  

Schrijf je inzageverzoek

Gebruik eventueel de tekst uit deze voorbeeldbrief (voor leden; inloggen kan nodig zijn) om je verzoek te schrijven. Als je de tekst in een e-mail of webformulier gebruikt, plaats dan je naam en adres onderaan je verzoek (in plaats van bovenaan). 

Stuur een (veilige) kopie van je legitimatiebewijs mee

De organisatie die je een inzageverzoek stuurt is verplicht om te controleren dat degene die het verzoek doet, ook degene is over wie de gevraagde gegevens gaan. De meeste organisaties vinden het meesturen van een kopie van het identiteitsbewijs hiervoor voldoende. Om misbruik van je identiteitsbewijs te voorkomen, moet je wel de kopie/scan van je ID bewerken voordat je hem opstuurt!

Zo maak je een veilige papieren kopie van je ID:

 • Schrijf op de kopie dat het een kopie is, noem de datum, voor wie het is en met welk doel je de kopie verstrekt. Schrijf bijvoorbeeld 'inzageverzoek persoonsgegevens voor [naam organisatie],  [datum]' over je foto en de rest van de kopie.
 • Streep het burgerservicenummer door en maak ook je foto onherkenbaar. Organisaties en bedrijven mogen het burgerservicenummer alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Bijvoorbeeld de bank, je huisarts of je werkgever. Bij iedere andere organisatie waar je een inzageverzoek doet, moet je het BSN-nummer onleesbaar maken. Ook in de strook nummers onderaan staat het nummer, dus streep ook die door. Op een rijbewijs staat het BSN-nummer overigens weer aan de achterkant.

Zo maak je een veilige digitale kopie van je ID:

 • Met de KopieID app kun je een veilige kopie van je identiteitsbewijs maken met je tablet of smartphone. Het is belangrijk dat je alleen de officiële app van het ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikt.

Stuur het inzageverzoek op

Je inzageverzoek (de brief) en ID-kopie zijn nu klaar. Stuur beide naar het juiste adres. De organisatie moet op basis van de wet binnen 4 weken antwoorden.

Je hebt een reactie. Hoe dan verder?

Het overzicht dat de organisatie jou stuurt moet goed leesbaar en duidelijk zijn en het moet antwoord geven op de vragen die je stelde in je inzageverzoek. In het overzicht moet ten minste staan: 

 • Om welke gegevens het gaat.
 • Wat het doel of de doelen zijn van de verwerking.
 • Aan welke personen, bedrijven en/of andere organisaties jouw gegevens zijn of zullen worden verstrekt.
 • Waar jouw gegevens vandaan komen (informatie over de herkomst).
 • Als een beslissing in jouw nadeel is genomen door geautomatiseerde gegevensverwerking (er is jou bijvoorbeeld eerder gezegd dat je in een bepaald ‘risicoprofiel' valt zonder duidelijk te maken waarom), dan kun je bij je inzageverzoek hebben gevraagd wat de logica is die hieraan ten grondslag ligt en hoe men op basis hiervan tot de beslissing is gekomen. Je mag hier een toelichting verwachten.

Alleen in uitzonderingsgevallen mag inzage geweigerd worden, bijvoorbeeld als het overdreven veel werk is om het overzicht op te stellen.

Geen (volledige) reactie? Stuur een herinnering

Lang niet elke organisatie reageert op tijd en sommige organisaties geven onvolledige informatie. 

 • Nog niets ontvangen binnen 4 weken? Je kunt een organisatie een herinneringsbrief of e-mail sturen; gebruik daarvoor eventueel de tekst uit deze voorbeeldbrief (te downloaden voor leden). (In een e-mail of webformulier verplaats je de afzender-informatie naar beneden in het verzoek).
 • Als je vindt dat verstrekte gegevens na je eerste verzoek niet volledig zijn, dan kun je de tekst uit deze voorbeeldbrief (voor leden) gebruiken. (In een e-mail of webformulier verplaats je de afzender-informatie naar beneden in het verzoek).

Let op: Het kan goed zijn dat een dienstverlener je meer laat betalen of weigert voor een bepaalde dienst omdat het bedrijf zich baseert op een advies van een ánder bedrijf, een bedrijf als Experian of Focum. Als dat het geval is, moet je dus nog een keer een inzageverzoek doen, maar dan bij deze bedrijven (de adressen van genoemde bedrijven staan bovenin het stappenplan).  

Blijft het stil?

Dat is niet zoals het hoort. Je kunt bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht indienen

Correctierecht bij onjuiste gegevens

Blijkt uit de inzage dat de gegevens of de verwerking van de gegevens niet correct zijn, dan kun je de organisatie vragen de gegevens te verbeteren, aan te vullen, te verwijderen of af te schermen. Dit heet het 'correctierecht'. Organisaties zijn verplicht onjuiste gegevens over jou te verbeteren. Daar mogen zij geen kosten voor rekenen. 

Als de organisatie jouw gegevens aan anderen verstrekt heeft, dan moet zij die anderen ook van de correcties op de hoogte brengen.

Als een organisatie ten onrechte je gegevens gebruikt, dan moet de organisatie daarmee stoppen. 

Voorbeeld: Je bent al jaren geleden overgestapt naar een nieuwe internetprovider, maar de oude blijkt nog altijd gegevens van je te hebben. Die provider heeft geen reden meer om die gegevens nog langer te bewaren. Daarom moet de dienstverlener jouw gegevens verwijderen. 

Meer informatie:

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Meldingen coronavirus 3
  2 okt.

  CoronaMelder-app: veelgestelde vragen

  De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen.
 • my-data-done-right-laptop-eersteindruk
  29 sep.

  My Data Done Right

  Via MyDataDoneRight.eu van Bits of Freedom kun je bedrijven vragen welke gegevens ze van je hebben. Nieuw is dat je ook kunt vragen gegevens te verwijderen.
 • Whatsapp privacy
  12 jul.

  Consumentenorganisaties klagen over WhatsApp

  De Consumentenbond en 7 andere Europese consumentenorganisaties dienen een klacht in bij de Europese Commissie over WhatsApp. Gebruikers van de berichtendienst moesten eerder dit jaar akkoord gaan met nieuwe - onduidelijke - voorwaarden.
 • Privacy TikTok
  Nieuws | 24 jun.

  TikTok ontvangt claim van 1,5 miljard euro

  TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy.