icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Identiteitsfraude herkennen en aanpakken

Wanneer een persoon of groep zich voordoet als een ander persoon is sprake van identiteitsdiefstal. Dat kan zowel op internet als in 'het echte leven'. Het stelen van iemands identiteit kan leiden tot fraude en ander misbruik. Hoe herken je dit en wat kun je eraan doen?
Peter Kulche

Expert Elektronica

Artikel indentiteitsfraude aanpakken

Gegevens van een ander gebruiken

Sommige criminelen shoppen bij meerdere winkels en laten een andere persoon voor de rekening opdraaien. Ze gebruiken dan zijn of haar gegevens. Criminelen vroegen tot enkele jaren geleden bij de overheid zelfs persoonsgebonden toelagen aan met de gegevens van iemand anders. Dat laatste lijkt niet meer voor te komen. Ze misbruiken wel het burgerservicenummer, de geboortedatum en het adres.

Signalen van identiteitsfraude

De volgende signalen kunnen wijzen op misbruik van je identiteitsgegevens (bron: Rijksoverheid.nl):

 • Je ontvangt brieven van advocaten of incassobureaus en gerechtsdeurwaarders over schulden waar je niet van weet.
 • Je ontvangt rekeningen of ontvangstbevestigingen die aan jou zijn gericht voor goederen of diensten. Maar je hebt deze niet besteld.
 • Er staan op je bankafschriften of creditcardoverzichten uitgaven die je niet herkent.
 • Je gebruikelijke rekeningen en overzichten worden niet meer bezorgd.
 • Je ontdekt dat je persoonsgegevens bij de overheid zijn gewijzigd.
 • Je kunt geen lening krijgen doordat er een signalering op je naam staat bij het BKR.
 • Je ziet 1 of meer onbekende werkgevers op pensioen- of belastingoverzichten staan. 

Wat te doen bij identiteitsfraude?

Als je vermoedt dat je slachtoffer bent van identiteitsfraude moet je direct maatregelen nemen. Laat bijvoorbeeld je bankpasjes en creditcards tijdelijk blokkeren en doe aangifte bij de politie.

Vergeet ook niet melding te doen bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten. Dan krijg je advies op maat en kunnen nieuwe dreigingen beter in kaart worden gebracht.  

Op Rijksoverheid.nl staat een stappenplan wat je verder precies moet doen bij identiteitsfraude. Je moet echt zo snel mogelijk in actie komen als je identiteitsfraude vermoedt. Ieder uur waarin je geen stappen onderneemt om misbruik te voorkomen kan de crimineel allerlei zaken op jouw naam bestellen.

Valse of gehackte profielen op sociale media

Identiteitsdiefstal met een vals of gehackt profiel op sociale media kan ook tot fraude leiden. Een crimineel kan een downloadlinkje naar kwaadaardige software twitteren vanuit het profiel van een ander.

Een andere vervelende vorm van identiteitsdiefstal is de reputatie van iemand besmeuren door uit zijn naam op sociale media allerlei zaken de wereld in te slingeren. Van zulke 'grappenmakers' kunnen volwassenen maar ook kinderen slachtoffer worden.

Wat als iemand mijn naam gebruikt op sociale media?

Als iemand zich als jou voordoet op sociale media is dat enorm vervelend. Het kan natuurlijk dat iemand dezelfde naam heeft omdat die voornaam en achternaam veel voorkomen. In dat geval is het verwarrend, maar kun je niet zoveel doen. Die ander heeft namelijk net zoveel recht op zijn eigen naam als jij. Maar als iemand zich echt voordoet als jou, bijvoorbeeld door je foto en adres te gebruiken, kun je dat rapporteren.

Wat als iemand zich voordoet als mijn kind op sociale media?

Heeft iemand op sociale media, zoals Facebook, Twitter of Instagram, een nepprofiel van jouw kind aangemaakt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de website met het verzoek om het profiel te laten verwijderen.

Wat je precies kunt doen als het misgaat en hoe je kunt voorkomen dat jouw kind slachtoffer wordt, lees je op de website Helpwanted.nl. Dit is een website voor opvoeders en jongeren die informatie willen of melding willen doen van seksueel misbruik en cyberpesten op internet.Nieuw & interessant

 • privacy badger
  Eerste indruk  |  17 feb.

  Privacy Badger

  Privacy Badger is een innovatieve, zelflerende adblocker die goed werkt. Jammer dat hij alleen beschikbaar is voor de pc. De advertentiestopper werkt nog niet op de smartphone en tablet.

   2 reacties
 • Artikel privacy op facebook
  Nieuws  |  3 feb.

  Facebook lanceert tutorial voor privacy-instellingen

  Met nieuwe stappenplannen informeert Facebook gebruikers over de privacy- en beveiligingsinstellingen. Wat betekenen ze en hoe pas je ze aan?

 • facebook nieuws
  Nieuws  |  1 feb.

  Opnieuw een zaak tegen Facebook

  Een Duitse consumentenorganisatie begint een zaak tegen Facebook. Reden: Facebook heeft gegevens verzameld van telefoongebruikers die niet op Facebook of WhatsApp zaten.

 • baas-over-eigen-data
  26 jan.

  Data Privacy Day

  Elk jaar is het op 28 januari Data Protection Day. Met de volgende simpele tips kun je je privacy drastisch beter beschermen. Het kost je hooguit een uurtje, zodat je tijd vrijhoudt voor andere leuke dingen.

   11 reacties