icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Incognitomodus: browsen zonder sporen

In elke browser kun je de lijst met bezochte websites wissen. En je kunt de geschiedenis ook automatisch wissen als je een browser afsluit. Je verwijdert de geschiedenis om je privacy te beschermen, of ruimte vrij te maken op je computer of smartphone.
peter kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 9 november 2022

recht op inzage gegevens

Browsen in incognitomodus 

Je kunt de browser zo instellen dat hij helemaal geen geschiedenis opslaat. Dit heet ook wel de privémodus of incognitomodus. Dan hoef je achteraf je browsergeschiedenis niet te wissen.

Hoe schakel je jouw browser om naar incognitomodus?

Zo wis je de browsegeschiedenis

Ben je vergeten de browser in incognitomodus te zetten? Wil je alsnog je surfgeschiedenis verwijderen? Dat gaat heel makkelijk.

De laptop compleet wissen

Wil je een laptop verkopen, bijvoorbeeld aan een vriend of via Marktplaats? Dan is alleen de browsegeschiedenis wissen en de 'Mijn documenten map' leegmaken niet voldoende om je privacy te waarborgen. Programma's zetten namelijk allerlei bestanden op je pc waar veel persoonlijke informatie in staat. Volg daarvoor onze uitgebreide instructies om de complete harde schijf te wissen.

De telefoon of tablet compleet wissen

Ook als je jouw je smartphone of tablet wilt verkopen of weggeven is het belangrijk om hem vooraf compleet te wissen. Dat gaat het makkelijkst door de telefoon of tablet terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Vergeet bij een iPhone of iPad die je weggeeft niet de Zoek mijn... -functie uit te schakelen. Anders blijft de iPhone of iPad vergrendeld voor de nieuwe eigenaar. Dat doe je via Instellingen > Tik op je naam > Kies 'Zoek mijn' > schakel Zoek mijn uit.

Nieuw & interessant

 • social media privacy internet eerste indruk
  2 feb.

  Mastodon

  Mastodon is een alternatief sociaal netwerk met een open karakter. Bij dit platform komen je gegevens niet in handen van 1 commerciële partij. Het succes van Mastodon hangt sterk af van het aantal gebruikers.
 • privacy
  11 nov.

  De beste privacytools

  Met deze gratis programma’s en diensten bescherm je je privacy optimaal.
 • wachtwoord-computer
  9 nov.

  Risico's van een onveilig wachtwoord

  Hoe makkelijk komt een hacker aan je wachtwoord? En welke risico's loop je met een onveilig, te makkelijk wachtwoord?
 • figerprinting door websites 2
  1 sep.

  Browser fingerprinting: gevolgd worden zonder cookies

  Ook zonder cookies kunnen websites je volgen. Wel 1 op de 3 gebruikt alternatieve trackingtechnieken als ‘browser fingerprinting’. Hoe werkt het en wat kun je ertegen doen?