icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Incognitomodus: browsen zonder sporen

In elke browser kun je de lijst met bezochte websites wissen. En je kunt de geschiedenis ook automatisch wissen als je een browser afsluit. Je verwijdert de geschiedenis om je privacy te beschermen, of ruimte vrij te maken op je computer of smartphone.
peter kulche

Peter Kulche   Expert online privacyBijgewerkt op:11 januari 2024

recht op inzage gegevens

Browsen in incognitomodus 

Je kunt de browser zo instellen dat hij helemaal geen geschiedenis opslaat. Dit heet ook wel de privémodus of incognitomodus. Dan hoef je achteraf je browsergeschiedenis niet te wissen.

Hoe schakel je jouw browser om naar incognitomodus?

Zo wis je de browsegeschiedenis

Ben je vergeten de browser in incognitomodus te zetten? Wil je alsnog je surfgeschiedenis verwijderen? Dat gaat heel makkelijk.

De laptop compleet wissen

Wil je een laptop verkopen, bijvoorbeeld aan een vriend of via Marktplaats? Dan is alleen de browsegeschiedenis wissen en de 'Mijn documenten map' leegmaken niet voldoende om je privacy te waarborgen. Programma's zetten namelijk allerlei bestanden op je pc waar veel persoonlijke informatie in staat. Volg daarvoor onze uitgebreide instructies om de complete harde schijf te wissen.

De telefoon of tablet compleet wissen

Ook als je jouw smartphone of tablet wilt verkopen of weggeven is het belangrijk om hem vooraf compleet te wissen. Dat gaat het makkelijkst door de telefoon of tablet terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Vergeet bij een iPhone of iPad die je weggeeft niet de Zoek mijn... -functie uit te schakelen. Anders blijft de iPhone of iPad vergrendeld voor de nieuwe eigenaar. Dat doe je via Instellingen > Tik op je naam > Kies 'Zoek mijn' > schakel 'Zoek mijn' uit.

 

Nieuw & interessant

 • DMA geeft consumenten meer rechten
  7 mrt.

  Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

  Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Threads en je privacy
  18 dec.

  Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

  Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.