icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Signal: goed alternatief voor WhatsApp

WhatsApp is razend populair. De app is wel van Facebook, niet iedereen vindt dat een prettig idee. Berichten-app Signal is een privacyvriendelijk alternatief. We helpen je de app te gebruiken.
peter kulche

Peter Kulche   Expert online privacyBijgewerkt op:3 juni 2024

signal-op-mobiel

Signal vs WhatsApp

WhatsApp is al jaren van Facebook (inmiddels Meta). De berichten-app zelf heeft nog geen advertenties. Maar Facebook registreert onder meer je locatie en je connecties nauwgezet. Daarmee kan Facebook advertenties op zijn andere platforms persoonlijker maken.  

Als privacy je lief is, stap je over naar een alternatieve berichten-app. Er zijn meer alternatieven voor WhatsApp, maar Signal heeft onze voorkeur. Deze app heeft namelijk geen commerciële basis. De ontwikkelaar leeft van donaties en de broncode is openbaar. Voor andere programmeurs is dus transparant hoe de software van Signal werkt. 

Installatie en het gebruik

Tijdens de installatie van de app stuurt Signal een smsje naar je telefoon. Zo koppelt de dienst je telefoon en naam aan elkaar. Hierna vraagt de app toegang tot je adresboek op je telefoon om te kijken wie van je vrienden ook Signal gebruikt.

Die personen verschijnen in je Signal-contactenlijst. Klik op een naam om te kletsen en foto's of video's te sturen. Je kunt ook met meerdere personen tegelijk chatten in een groepsgesprek. Er is nauwelijks verschil met WhatsApp.

Sinds kort kun je je telefoonnummer verbergen voor de andere gebruikers van Signal. Mensen kunnen je dan alleen vinden door je exacte gebruikersnaam op te geven.     

Hoe installeer je Signal?

Bekijk het stappenplan per platform.

Pincode

Signal stelt tijdens de installatie voor een pincode in te stellen. Signal gebruikt deze als sleutel voor bepaalde informatie in de app. Daarmee kan Signal die informatie op zijn servers back-uppen. Denk aan je contactenlijst, je profiel, je app-instellingen en je lijst geblokkeerde contacten. 

De berichten zelf worden niet geback-upt. Die zijn echt alleen op je eigen telefoon beschikbaar. Signal weet je code niet en kan niet zien welke gegevens je bij het bedrijf in bewaring geeft. 

Je kunt het instellen van een code afwijzen. Dat kan eventueel ook achteraf via Instellingen > Privacy.  In hetzelfde menu vind je ook de optie om niet steeds gevraagd te worden om je pincode of het instellen ervan.

Je kunt via het privacymenu een optionele (extra) schermvergendeling instellen na x minuten. Als je dat hebt gedaan, kun je de pincode gebruiken om het scherm te ontgrendelen.

Tips om Signal te gebruiken

 • Tikkie is een populaire app om direct (na bijvoorbeeld een avondje uit) via WhatsApp met vrienden af te rekenen. Een Tikkie-betaalverzoek versturen kan ook met Signal. Kies niet ‘Deel via Whatsapp’, maar druk op het omhoog wijzende pijltje en kies daarna Signal.
 • Een handige feature is dat je met Signal berichten kunt versturen die binnen een bepaalde tijd vanzelf verdwijnen. Binnen elk gesprek kun je via het stopwatch-icoon de houdbaarheidstijd instellen. 
 • Je kunt eenmaal verstuurde berichten ook handmatig verwijderen. Dit kan bij zowel de verstuurder als de ontvanger(s). Op de telefoon gaat dit door wat langer op het bericht te drukken en dan de verwijderknop te kiezen.
 • Je kunt foto's of video's maar 1x laten bekijken door de ontvanger. Bij het kiezen van de te versturen foto of video druk je op het incognito-pictogram (een gezichtsmaskertje), waarna die in '1x' verandert.  
 • WhatsApp en Signal hebben vergelijkbare geavanceerde communicatiemogelijkheden. Je kunt berichten inspreken als een soort voicemailbericht en daarna verzenden. Je kunt ook een stukje video opnemen met de selfie-camera. Live bellen en videobellen kan ook: druk op het telefoonsymbool. signal3
 • Wil je langere lappen tekst versturen dan kun je het beste ook de desktopversie van Signal op je Windows- of Mac-computer zetten. Je koppelt deze eenmalig aan je telefoon (en je Signal-ID) door het scannen van een QR-code.
 • Een belangrijke tip tot slot: Vergeet niet je vrienden te vragen Signal ook eens te proberen! Dit kan automatisch in de app via een e-mail of sms. Dan verschijnen ze in de contactenlijst van Signal en kun je onbespied door Facebook met elkaar communiceren. 

Nieuw & interessant

 • DMA geeft consumenten meer rechten
  7 mrt.

  Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

  Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Threads en je privacy
  18 dec.

  Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

  Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.