icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

TikTok: privacy

Bij de app TikTok staan de privacy-instellingen standaard op openbaar voor volwassenen. En iedereen kan op jouw filmpjes reageren en deze zelfs downloaden en opslaan. Voor kinderen verschillen de instellingen per leeftijd. Wij geven tips hoe je je privacyinstellingen kunt verbeteren.
peter kulche

Peter Kulche   Expert online privacyBijgewerkt op:12 januari 2024

TikTok op mobiel

Tiktok standaard niet privé

Ben je 18 jaar of ouder? Dan staan de meeste privacy-instellingen op ‘delen met alle andere TikTok-gebruikers’. Alles wat je doet in TikTok deel je dus met iedereen. Van reacties die je achterlaat tot de video’s die je zelf post.

Standaardinstellingen TikTok

Wil je je filmpjes alleen delen met volgers die je hebt goedgekeurd? En alleen reacties en likes krijgen van mensen die je kent? Dan moet je de privacy-instellingen aanpassen. Hieronder staat hoe je dat in je eigen account doet. Verderop geven we aanvullende tips voor het aanpassen van het account van kinderen. 

Vanaf januari 2021 heeft TikTok standaardinstellingen voor kinderen t/m 17 jaar aangepast. Gebruikte je kind de app daarvoor al? Kijk dan of allles goed staat ingesteld:

 • Accounts van kinderen van 13 t/m 15 jaar staan nu standaard op privé: alleen als je het toestaat kan iemand je volgen. Voor commentaar plaatsen bij je video’s zijn er voor 13- tot 15-jarigen alleen nog de opties 'vrienden' of 'niemand'. Voor deze leeftijdsgroep staat de optie om je video’s aan anderen aan te bevelen nu standaard uit.
 • Duet en Stitch opties zijn alleen nog beschikbaar voor 16 jaar en ouder. Bij 16- en 17-jarigen is de standaardinstelling voor deze optie nu 'vrienden'.
 • Video downloaden kan alleen nog als ze gemaakt zijn door 16-jarigen of ouder. Voor 16- en 17-jarigen staat downloads toestaan standaard uit.

Je account veiliger instellen 

Het account van je kind veiliger instellen

TikTik is officieel te gebruiken vanaf 13 jaar. Voer je bij installatie van de app een jongere leeftijd in, dan word je geweigerd. Er zitten heel wat gebruikers op het platform die jonger zijn. Die hebben dus gejokt over hun leeftijd, want TikTok is razend populair. Maar kinderen hebben vaak weinig besef van wat ze allemaal met de wereld delen en wat voor gevolgen dat kan hebben.

Gelukkig zijn er nog wel mogelijkheden om specifiek de allerjongste gebruikers nog enigszins te beschermen:    

TikTok-account verwijderen

Waarschijnlijk de beste stap voor je privacy is je TikTok-account verwijderen. Zeker als je de app niet meer gebruikt, is het verstandig je account te verwijderen en vervolgens de app van je telefoon te halen. Alleen de app verwijderen is niet genoeg.  

Nieuw & interessant

 • DMA geeft consumenten meer rechten
  7 mrt.

  Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

  Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Threads en je privacy
  18 dec.

  Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

  Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.