
Zeker Online
Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
TikTok: privacy
Bij de app TikTok staan de privacy-instellingen standaard op openbaar. En iedereen kan op jouw filmpjes reageren en deze zelfs downloaden en opslaan. Wij geven tips hoe je de instellingen zo kunt aanpassen dat alleen vrienden je berichten kunnen zien.

Ilona van der Valk , Expert Elektronica Bijgewerkt op:14 december 2020

Standaard deel je alles met iedereen
Nadat je TikTok hebt geïnstalleerd, staan de meeste privacy-instellingen op ‘delen met alle andere TikTok-gebruikers’. Alles wat je doet in TikTok, van reacties die je achterlaat tot de video’s die je zelf post, deel je dus feitelijk met iedereen.
Wil je je filmpjes alleen delen met volgers die je hebt goedgekeurd? En alleen reacties en likes krijgen van mensen die je kent? Dan kun je de privacy-instellingen aanpassen. Hieronder staat hoe je dat in je eigen account doet. Verderop geven we aanvullende tips voor het aanpassen van het account van kinderen.
Je account veiliger instellen
Je kunt het nodige doen om je gegevens te beschermen:
Het account van je kind veiliger instellen
TikTik is officieel te gebruiken vanaf 13 jaar. Voer je bij installatie van de app een jongere leeftijd in, dan word je geweigerd. Er zitten heel wat gebruikers op het platform die jonger zijn. Die hebben dus gejokt over hun leeftijd, want TikTok is razend populair. Maar kinderen hebben vaak weinig besef van wat ze allemaal met de wereld delen en wat voor gevolgen dat kan hebben.
Gelukkig zijn er naast bovenstaande tips nog wel mogelijkheden om specifiek de allerjongste gebruikers nog enigszins te beschermen:
TikTok verlaten
Waarschijnlijk de beste stap voor je privacy is je TikTok-account verwijderen. Zeker als je de app niet meer gebruikt, is het verstandig je account te verwijderen en vervolgens de app van je telefoon te halen. Alleen de app verwijderen is niet genoeg.
Lees ook:
Maak kennis met de Digitaalgids
De digitale ontwikkelingen en online dreigingen volgen elkaar razendsnel op. In de Digtiaalgids bespreken we de belangrijkste zaken. En we praten je bij, in begrijpelijke taal.

Artikelen binnen Privacy op internet
Alle artikelenNieuw & interessant
- 27 jan.
Dag van de privacy: 5 ergernissen gefixt
Webwinkels die je ongevraagd reclamemails sturen. Al die cookiemeldingen bij het internetten. Op de dag van de privacy (28 januari) pakken we de 5 grootste privacy-ergernissen aan. - Eerste indruk | 22 jan.
WhatsApp alternatieven
WhatsApp past zijn voorwaarden aan. Het wil meer data delen met moederbedrijf Facebook. Voor Europese gebruikers zijn de gevolgen klein. Toch is het goed te kijken naar alternatieve messenger-apps. Wij vergelijken de belangrijkste. - 21 dec.
Online-supermarkten slordig met klantgegevens
9 van de 13 online-supermarkten gaan slordig om met gegevens van hun klanten. Bij 5 zijn zelfs wachtwoorden niet veilig. De winkels beloven beterschap, al zien we dat maar beperkt terug in de eerste hertest. - 10 dec.
CoronaMelder-app: veelgestelde vragen
De CoronaMelder-app is vanaf 10 oktober landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen.