icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

TikTok: privacy

Bij de app TikTok staan de privacy-instellingen standaard op openbaar voor volwassenen. En iedereen kan op jouw filmpjes reageren en deze zelfs downloaden en opslaan. Voor kinderen verschillen de instellingen per leeftijd. Wij geven tips hoe je je privacyinstellingen kunt verbeteren.
ilona van der valk

Ilona van der Valk , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 11 november 2022

TikTok op mobiel

Tiktok standaard niet privé

Ben je 18 jaar of ouder? Dan staan de meeste privacy-instellingen op ‘delen met alle andere TikTok-gebruikers’. Alles wat je doet in TikTok deel je dus met iedereen. Van reacties die je achterlaat tot de video’s die je zelf post.

Standaardinstellingen TikTok

Wil je je filmpjes alleen delen met volgers die je hebt goedgekeurd? En alleen reacties en likes krijgen van mensen die je kent? Dan moet je de privacy-instellingen aanpassen. Hieronder staat hoe je dat in je eigen account doet. Verderop geven we aanvullende tips voor het aanpassen van het account van kinderen. 

Vanaf januari 2021 heeft TikTok standaardinstellingen voor kinderen t/m 17 jaar aangepast.  Gebruikte je kind daarvoor al? Kijk dan of het wel goed staat ingesteld in je app:

 • Accounts van kinderen van 13 t/m 15 jaar staan nu standaard op privé: alleen als je het toestaat kan iemand je volgen. Voor commentaar plaatsen bij je video’s zijn er voor 13- tot 15-jarigen alleen nog de opties 'vrienden' of 'niemand'. Voor deze leeftijdsgroep staat de optie om je video’s aan anderen aan te bevelen nu standaard uit.
 • Duet en Stitch opties zijn alleen nog beschikbaar voor 16 jaar en ouder. Bij 16- en 17-jarigen is de standaardinstelling voor deze optie nu 'vrienden'.
 • Video downloaden kan alleen nog als ze gemaakt zijn door 16-jarigen of ouder. Voor 16- en 17-jarigen staat downloads toestaan standaard uit.

Je account veiliger instellen 

Het account van je kind veiliger instellen

TikTik is officieel te gebruiken vanaf 13 jaar. Voer je bij installatie van de app een jongere leeftijd in, dan word je geweigerd. Er zitten heel wat gebruikers op het platform die jonger zijn. Die hebben dus gejokt over hun leeftijd, want TikTok is razend populair. Maar kinderen hebben vaak weinig besef van wat ze allemaal met de wereld delen en wat voor gevolgen dat kan hebben.

Gelukkig zijn er nog wel mogelijkheden om specifiek de allerjongste gebruikers nog enigszins te beschermen:    

TikTok-account verwijderen

Waarschijnlijk de beste stap voor je privacy is je TikTok-account verwijderen. Zeker als je de app niet meer gebruikt, is het verstandig je account te verwijderen en vervolgens de app van je telefoon te halen. Alleen de app verwijderen is niet genoeg.  

Nieuw & interessant

 • privacy
  11 nov.

  De beste privacytools

  Met deze gratis programma’s en diensten bescherm je je privacy optimaal.
 • wachtwoord-computer
  9 nov.

  Risico's van een onveilig wachtwoord

  Hoe makkelijk komt een hacker aan je wachtwoord? En welke risico's loop je met een onveilig, te makkelijk wachtwoord?
 • social media privacy internet eerste indruk
  7 nov.

  Mastodon

  Mastodon is een alternatief sociaal netwerk met een open karakter. Bij dit platform komen je gegevens niet in handen van 1 commerciële partij. Het succes van Mastodon hangt sterk af van het aantal gebruikers.
 • figerprinting door websites 2
  1 sep.

  Browser fingerprinting: gevolgd worden zonder cookies

  Ook zonder cookies kunnen websites je volgen. Wel 1 op de 3 gebruikt alternatieve trackingtechnieken als ‘browser fingerprinting’. Hoe werkt het en wat kun je ertegen doen?