icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Persoonlijke informatie van internet verwijderen

Het is erg vervelend als vertrouwelijke informatie online te vinden is. Wees daarom altijd voorzichtig met wat je op internet plaatst. Want informatie is bijna nooit permanent te verwijderen. Toch zijn er een aantal opties waardoor het moeilijker wordt om de informatie te vinden.
Peter Kulche

Expert Elektronica

Artikel persoonlijke informatie van internet krijgen

Je naam, foto's of video's van internet afkrijgen

Als vervelende informatie over jou of familieleden eenmaal online staat, is het een hele klus die er weer vanaf te krijgen. Zoek jezelf eens op via Google of een andere zoekmachine om te zien wat er allemaal over jou op internet staat. Zoek ook eens op je e-mailadres, telefoonnummer of adres. Kom je informatie over jezelf tegen die je graag wilt verwijderen? Volg dan onderstaand stappenplan.

 1. Kijk op de betreffende website hoe je informatie kunt verwijderen, bijvoorbeeld in de FAQ’s (frequently asked questions).
 2. Spreek de beheerder of redactie van de website aan. Staan er geen contactgegevens op de website? Bij een .nl-website kun je vaak (maar niet altijd) de contactgegevens van de ‘houder’ van het .nl-domein opzoeken op sidn.nl. De houder is jargon voor het bedrijf of de persoon achter de website.
 3. Kun je geen contactgegevens vinden of krijg je geen reactie? Neem dan contact op met de hostingprovider. Dat is het bedrijf dat de website in de lucht houdt. Je vindt de hostingprovider via domeindelver.nl. Meld je probleem en vraag om een oplossing. Zij kunnen jouw probleem niet oplossen, maar je klacht wel doorsturen naar hun klant.
 4. Als het via de hostingprovider ook niet lukt, kun je vragen of Google de informatie of afbeelding in ieder geval uit de zoekresultaten wil verwijderen. Je kunt dit verzoek indienen via een Google-site voor en over webmasters. Gaat het om je burgerservicenummer, bankrekening- of creditcardnummer, een afbeelding van een handgeschreven handtekening of je volledige (bedrijfs)naam op een sekssite? Dan heeft Google een snellere route om te informatie te verwijderen.
 5. Sinds kort is er bij Google (en andere zoekmachines) op last van de Europese rechter ook de mogelijkheid verwijzingen weg te halen die je persoonlijke reputatie aantasten. De zoekmachine bekijkt per geval of je van dit nieuwe 'vergeetrecht' gebruik kunt maken. Want tegenover jouw privacy staat de vrijheid van informatie. Je dient een wisverzoek in via een speciaal formulier.

Zelfs als Google je verzoek honoreert (via stappen 4 en 5), dan is de webpagina nog niet verdwenen. Hij is alleen verdwenen uit de zoekresultaten van Google. Via andere zoekmachines is de pagina nog wel bereikbaar.

Zelf actie ondernemen

De Autoriteit Persoonsgegevens, een overheidsinstelling die de privacybelangen van burgers bewaakt, geeft uitgebreide instructies hoe je websites en andere (online) diensten kunt vragen persoonlijke gegevens te verwijderen.

Tip: Op veiliginternetten.nl staan veel praktische stappenplannen voor een betere computerbeveiliging en online-privacy. De website is een initiatief van overheid en bedrijfsleven.Nieuw & interessant

 • privacy badger
  Eerste indruk  |  17 feb.

  Privacy Badger

  Privacy Badger is een innovatieve, zelflerende adblocker die goed werkt. Jammer dat hij alleen beschikbaar is voor de pc. De advertentiestopper werkt nog niet op de smartphone en tablet.

   2 reacties
 • Artikel privacy op facebook
  Nieuws  |  3 feb.

  Facebook lanceert tutorial voor privacy-instellingen

  Met nieuwe stappenplannen informeert Facebook gebruikers over de privacy- en beveiligingsinstellingen. Wat betekenen ze en hoe pas je ze aan?

 • facebook nieuws
  Nieuws  |  1 feb.

  Opnieuw een zaak tegen Facebook

  Een Duitse consumentenorganisatie begint een zaak tegen Facebook. Reden: Facebook heeft gegevens verzameld van telefoongebruikers die niet op Facebook of WhatsApp zaten.

 • baas-over-eigen-data
  26 jan.

  Data Privacy Day

  Elk jaar is het op 28 januari Data Protection Day. Met de volgende simpele tips kun je je privacy drastisch beter beschermen. Het kost je hooguit een uurtje, zodat je tijd vrijhoudt voor andere leuke dingen.

   11 reacties