icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Andere zoekmachine instellen: alternatieven voor Google

Zoekmachine Google verzamelt standaard gegevens over je zoekopdrachten. Je kunt allerlei instellingen wijzigen, zodat je deze gegevens niet meer deelt. Maar je kunt ook instellen dat je browser niet standaard Google gebruikt voor je zoekopdrachten, maar een andere zoekmachine. We leggen je uit hoe je dat doet.
peter kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 11 november 2022

Artikel privacy op google

Waarom een andere zoekmachine?

Een manier om minder gegevens met Google te delen, is een andere browser dan Chrome gebruiken, zoals Safari voor iOS of Firefox. Maar je nieuwe browser zal in de meeste gevallen nog steeds Google als zoekmachine gebruiken. En zo kan het bedrijf alsnog te weten komen waar je naar zoekt.

Wil je dat niet, dan kun je zelf de standaardzoekmachine wijzigen. Hieronder bespreken we welke goede alternatieve zoekmachines er zijn. En hoe je ze instelt als standaard zoekmachine in je browser. 

Startpage 

Startpage.com is een zoekmachine die via een omweg Google gebruikt. Het werkt via een zogenoemde proxy (beveiligde verbinding). Zo kan Google niet zien waar je naar zoekt en dus ook geen gegevens van je verzamelen.

Natuurlijk heeft ook Startpage een verdienmodel. Het toont net als Google banners bij de zoekresultaten. Maar die zijn veel minder op de gebruiker afgestemd.

DuckDuckGo

DuckDuckGo.com is een zoekmachine die gebruikmaakt van honderden bronnen, maar niet van Google. Er wordt geen persoonlijke informatie over je opgeslagen. DuckDuckGo heeft inkomsten uit advertenties, maar die zijn niet gepersonaliseerd op basis van persoonlijke gegevens. Dit gebeurt bij Google wel. DuckDuckGo gebruikt onder andere de zoekindex van Microsoft Bing, maar op zo’n manier dat Microsoft er niet veel wijzer van wordt.

Ecosia 

Ecosia.org is een zoekmachine die reclame toont voor een goed doel. De opbrengsten gaan naar boomplantprojecten. De advertenties in de zoekmachine zijn alleen afgestemd op de zoekdracht. Je wordt dus niet over het internet gevolgd voor passende reclame. 

Ecosia gebruikt de zoekindex van Bing, maar dit bedrijf kan je zoekopdrachten niet aan een profiel koppelen. 

Qwant

Qwant.com is een van oorsprong Franse zoekmachine. De zoekmachine is ook in het Nederlands beschikbaar. Qwant houdt geen zoekgeschiedenis bij. 

Belangrijk is dat Qwant niet de zoekindex gebruikt van Google of Bing. Het gebruikt een eigen zoekindex. Dat is vanuit het oogpunt van privacy een voordeel. De zoekresultaten zijn alleen nog niet zo goed. 

Brave Search

Brave Search (https://search.brave.com) is de nieuwste zoekmachine in het rijtje alternatieven voor Google. De zoekservice is van de makers van privacybrowser Brave. Brave Search is de standaard zoekmachine in de Brave-browser. Pas vanaf eind 2022 komen er advertenties in beeld. Deze zijn alleen op de laatste zoekopdracht afgestemd. 

Belangrijk is dat Brave Search een eigen zoekindex gebruikt. Dus niet die van Google of Bing. Dat is vanuit het oogpunt van privacy een voordeel. De zoekresultaten zijn alleen nog niet zo goed. 

Niet eenvoudig in te stellen

In geen enkele populaire browser kun je Brave Search simpel instellen als de standaard zoekmachine. Brave publiceerde wel instructies hiervoor.   

Nieuw & interessant

 • social media privacy internet eerste indruk
  2 feb.

  Mastodon

  Mastodon is een alternatief sociaal netwerk met een open karakter. Bij dit platform komen je gegevens niet in handen van 1 commerciële partij. Het succes van Mastodon hangt sterk af van het aantal gebruikers.
 • privacy
  11 nov.

  De beste privacytools

  Met deze gratis programma’s en diensten bescherm je je privacy optimaal.
 • wachtwoord-computer
  9 nov.

  Risico's van een onveilig wachtwoord

  Hoe makkelijk komt een hacker aan je wachtwoord? En welke risico's loop je met een onveilig, te makkelijk wachtwoord?
 • figerprinting door websites 2
  1 sep.

  Browser fingerprinting: gevolgd worden zonder cookies

  Ook zonder cookies kunnen websites je volgen. Wel 1 op de 3 gebruikt alternatieve trackingtechnieken als ‘browser fingerprinting’. Hoe werkt het en wat kun je ertegen doen?