icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Andere zoekmachine instellen: alternatieven voor Google

Zoekmachine Google verzamelt standaard gegevens over je zoekopdrachten. Je kunt allerlei instellingen wijzigen, zodat je deze gegevens niet meer deelt. Maar je kunt ook instellen dat je browser niet standaard Google gebruikt voor je zoekopdrachten, maar een andere zoekmachine. We leggen je uit hoe je dat doet.
peter kulche

Peter Kulche   Expert online privacyBijgewerkt op:12 januari 2024

Artikel privacy op google

Waarom een andere zoekmachine?

Een manier om minder gegevens met Google te delen, is een andere browser dan Chrome gebruiken, zoals Safari voor iOS of Firefox. Maar je nieuwe browser zal in de meeste gevallen nog steeds Google als zoekmachine gebruiken. En zo kan het bedrijf alsnog te weten komen waar je naar zoekt.

Wil je dat niet, dan kun je zelf de standaardzoekmachine wijzigen. Hieronder bespreken we welke goede alternatieve zoekmachines er zijn. En hoe je ze instelt als standaard zoekmachine in je browser. 

Startpage 

Startpage.com is een zoekmachine die via een omweg Google gebruikt. Het werkt via een zogenoemde proxy (beveiligde verbinding). Zo kan Google niet zien waar je naar zoekt en dus ook geen gegevens van je verzamelen.

Natuurlijk heeft ook Startpage een verdienmodel. Het toont net als Google banners bij de zoekresultaten. Maar die zijn veel minder op de gebruiker afgestemd.

DuckDuckGo

DuckDuckGo.com is een zoekmachine die gebruikmaakt van honderden bronnen, maar niet van Google. Er wordt geen persoonlijke informatie over je opgeslagen. DuckDuckGo heeft inkomsten uit advertenties, maar die zijn niet gepersonaliseerd op basis van persoonlijke gegevens. Dit gebeurt bij Google wel. DuckDuckGo gebruikt onder andere de zoekindex van Microsoft Bing, maar op zo’n manier dat Microsoft er niet veel wijzer van wordt.

Ecosia 

Ecosia.org is een zoekmachine die reclame toont voor een goed doel. De opbrengsten gaan naar boomplantprojecten. De advertenties in de zoekmachine zijn alleen afgestemd op de zoekdracht. Je wordt dus niet over het internet gevolgd voor passende reclame. 

Ecosia gebruikt de zoekindex van Bing, maar dit bedrijf kan je zoekopdrachten niet aan een profiel koppelen. 

Qwant

Qwant.com is een van oorsprong Franse zoekmachine. De zoekmachine is ook in het Nederlands beschikbaar. Qwant houdt geen zoekgeschiedenis bij. 

Belangrijk is dat Qwant niet de zoekindex gebruikt van Google of Bing. Het gebruikt een eigen zoekindex. Dat is vanuit het oogpunt van privacy een voordeel. De zoekresultaten zijn alleen nog niet zo goed. 

Brave Search

Brave Search is de nieuwste zoekmachine in het rijtje alternatieven voor Google. De zoekservice is van de makers van privacybrowser Brave. Brave Search is de standaard zoekmachine in de Brave-browser. Er komen advertenties in beeld. Deze zijn alleen op de laatste zoekopdracht afgestemd. 

Belangrijk is dat Brave Search een eigen zoekindex gebruikt. Dus niet die van Google of Bing. Dat is vanuit het oogpunt van privacy een voordeel. De zoekresultaten zijn alleen nog niet zo goed. 

Niet eenvoudig in te stellen

In geen enkele populaire browser kun je Brave Search simpel instellen als de standaard zoekmachine. Brave publiceerde wel instructies hiervoor.   

Nieuw & interessant

 • DMA geeft consumenten meer rechten
  7 mrt.

  Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

  Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Threads en je privacy
  18 dec.

  Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

  Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.