icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Online accounts na overlijden

Hoe kom je bij de gegevens van een overleden familielid als je de wachtwoorden niet hebt? Hoe zorg je ervoor dat de overledene niet nog jaren doorleeft op Facebook? Lees onze praktische adviezen.
peter kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 11 november 2022

Artikel belastingaangigte overledene

Na een overlijden moeten vaak veel acties gedaan worden. We laten veel data achter na onze dood. Mails, foto’s, bestanden, berichtjes op sociale media, etc.

Regelen jij en je nabestaanden niets in de vorm van een digitaal nalatenschap? Dan gaan je bestanden verloren. De bestanden zijn onbereikbaar als het wachtwoord niet bekend is.

Felicitaties via Facebook

Veel overleden mensen leven door op sociale media. Facebookgebruikers krijgen jaarlijks het verzoek een vriend of familielid te feliciteren met zijn of haar verjaardag. Terwijl die persoon dan dus al een hele tijd overleden is. Pijnlijk. Ook dit is met een digitaal nalatenschap te voorkomen.

Mogelijkheden voor nabestaanden

Heeft de overledene geen wachtwoorden nagelaten? Dan zul je bij de online diensten moeten aankloppen waar de accounts van zijn. Gelukkig hebben de meeste bedrijven wel een regeling voor nabestaanden van overleden gebruikers. We bekijken de mogelijkheden per dienst of toepassing.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • privacy
  11 nov.

  De beste privacytools

  Met deze gratis programma’s en diensten bescherm je je privacy optimaal.
 • wachtwoord-computer
  9 nov.

  Risico's van een onveilig wachtwoord

  Hoe makkelijk komt een hacker aan je wachtwoord? En welke risico's loop je met een onveilig, te makkelijk wachtwoord?
 • social media privacy internet eerste indruk
  7 nov.

  Mastodon

  Mastodon is een alternatief sociaal netwerk met een open karakter. Bij dit platform komen je gegevens niet in handen van 1 commerciële partij. Het succes van Mastodon hangt sterk af van het aantal gebruikers.
 • figerprinting door websites 2
  1 sep.

  Browser fingerprinting: gevolgd worden zonder cookies

  Ook zonder cookies kunnen websites je volgen. Wel 1 op de 3 gebruikt alternatieve trackingtechnieken als ‘browser fingerprinting’. Hoe werkt het en wat kun je ertegen doen?