icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spraakassistent uitzetten

De spraakassistenten van Apple en Google zijn in opspraak. Medewerkers van deze bedrijven luisterden mee naar een klein deel van de spraakopdrachten. Wil je dat niet? Dan kun je Google Assistant en Siri uitzetten.
peter kulche

Peter Kulche   Expert online privacyGepubliceerd op:3 september 2019

smartphone-algemeen2

Google Assistant en Siri uitzetten

Wil je niet dat er iemand meeluistert? Dan kun je de spraakassistenten niet gebruiken. Hieronder vind je instructies waarmee je Siri en Google kunt uitzetten. 

Siri en Google Assistant in opspraak

Medewerkers van Google en Apple luisterden mee naar een klein deel van de spraakopdrachten om te controleren of de spraakassistenten hun werk goed doen. In de opnames kan privacygevoelige informatie staan omdat je een assistent ook per ongeluk kunt activeren.

Kunnen Apple en Google mij afluisteren?

google-home-miniJe smartphone of slimme speaker begint met luisteren wanneer je 'Ok Google' of 'Hey Siri' zegt. De microfoon staat meestal aan, maar het apparaat verstuurt pas informatie te als je de spraakassistent aanzet. Apple en Google bewaren alle opnames.

Het komt ook voor dat de spraakassistent per ongeluk meeluistert. Wanneer je praat kunnen ze woorden verkeerd interpreteren en ‘denken’ dat je iets tegen de spraakassistent zegt. ‘Serie’ klinkt bijvoorbeeld bijna hetzelfde als ‘Siri’.

Meeluisteren

Medewerkers van Apple en Google luisteren soms naar de opnames om de assistenten te verbeteren. Voor zover bekend krijgen medewerkers geen persoonsgegevens bij de opnames, maar uit de opnames kunnen ze soms wel opmaken van wie deze zijn. De medewerkers luisteren dus ook naar de opnames die per ongeluk zijn opgenomen.

Meer lezen:

Nieuw & interessant

  • DMA geeft consumenten meer rechten
    7 mrt.

    Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

    Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
  • privacytest-sociale-netwerken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Threads en je privacy
    18 dec.

    Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

    Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
  • bol-com
    14 dec.

    Webwinkels verplichten account onnodig

    Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.