icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mobiele telefoon voor je kind

De schooltas is nou niet bepaald de veiligste omgeving voor een nieuwe, dure smartphone. Gelukkig zijn er prima telefoons voor minder dan €200. Of misschien heb je zelf nog een oud toestel liggen. Waar let je op bij de eerste smartphone voor je kind?
celine burgering

Celine Burgering   Expert ElektronicaBijgewerkt op:5 juli 2024

thumbnail-site-mobiele-telefoons-kinderen

Eerste smartphone

De meeste kinderen krijgen rond een jaar of 9 hun eerste smartphone. Tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan, hebben vrijwel alle kinderen een smartphone. Een reden om al in groep 7 of 8 te beginnen met een telefoon is ‘leren ermee om te gaan’.

Als kinderen naar de middelbare school gaan, weten ze dan al hoe het werkt met sociale media, internetverbruik en kosten. Tot die tijd kun je ze langzaam laten wennen aan een smartphone.

Oude telefoons niet altijd up-to-date

Als je oude telefoon het nog prima doet, kun je die aan je kind geven. Dat scheelt je in de kosten. Houd er wel rekening mee dat het besturingssysteem van oude telefoons vaak niet meer geüpdated wordt. Dat geldt vooral voor Android-telefoons.

Ruim 90% van Android-smartphones draait niet op de nieuwste Android-software. Van 84% loopt de veiligheidsupdate meer dan 2 maanden achter. Hierdoor werken apps na een tijdje niet meer goed en is het systeem niet meer veilig.

Goedkope telefoons

Uit onze test van mobiele telefoons blijkt dat je voor €200 tot €300 al een toestel van goede kwaliteit hebt. Met goedkopere toestellen heb je vaak minder opslagruimte, 16 of 32 GB. Ook is de camera vaak minder goed. Maar voor een beginner hoeven dit geen bezwaren te zijn. 

Stel de smartphone goed in

Voordat je de smartphone aan je kind geeft, is het belangrijk deze eerst hiervoor geschikt te maken. Dit doe je door de smartphone van je kind een ‘kinderaccount’ te geven. Zo krijgt de iPhone of Android telefoon veiligere instellingen.

Ook kun je de schermtijd beperken en kun je in noodsituaties de locatie van je kind zien.

Telefoon bij abonnement

Een abonnement afsluiten inclusief telefoon kan ook. Als je goed zoekt, kun je een aanbieding vinden waarmee je goedkoper uit bent dan wanneer je het toestel los koopt.

Zo'n toestel bij een abonnement is natuurlijk niet ‘gratis’. Maar de toestelkosten worden tegenwoordig niet meer verstopt in de abonnementskosten. Zo is de prijs van het toestel bij een abonnement goed te vergelijken met de prijs van een los toestel. 

Let bij termijnbetaling even op! Als het afbetalingsdeel €250 of meer is, dan wordt dit gezien als lening en geregistreerd bij het BKR.

Koop je een losse telefoon voor je kind? Dan heb je de keuze tussen een abonnement of prepaid voor die telefoon.

Nieuw & interessant

 • blokkeer-app-voor-kind
  19 apr.

  In-app aankopen beveiligen

  Veel apps kun je gratis installeren. Binnenin de app moet je voor bepaalde inhoud vaak betalen. Hoe beveilig je deze aankopen?
 • beeldFB-2-1200x800px
  Nieuws | 15 mrt.

  Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

  De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook.
 • Veilig online opgroeien
  24 nov.

  Apps pushen kinderen om geld uit te geven

  De game-apps Brawl Stars, Clash Royale, Minecraft en Roblox gebruiken allerlei trucjes om kinderen aankopen te laten doen in de app. Wij vinden dit niet kunnen. Kinderen kunnen zo niet veilig online opgroeien.
 • Fitbit_1200x800
  Nieuws | 24 nov.

  Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

  Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.