icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sociale media en kinderen: zorgen voor hun privacy

Met zijn of haar eerste telefoon op zak maakt je kind al snel kennis met sociale media. Al vanaf een jaar of 9 hebben kinderen een profiel op één van de social media. Wat doen ze daar? En hoe zorg je ervoor dat hun privacy gewaarborgd blijft?
Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 14 januari 2022

ipad-en-meisje

Samen met je kind

Kinderen doen andere dingen online dan hun ouders. Je hebt dus misschien niet meteen een voorstelling van wat je kind allemaal doet op sociale media. Dat is een onderzoekje waard. Praat met je kind hierover. Welke media gebruiken kinderen zoal? En wat delen ze allemaal met de buitenwereld?

Privacyinstellingen social media

Loop de privacyinstellingen na van de social media die je kind gebruikt. Zo zorg je ervoor dat je kind niet alles met iedereen deelt. We zetten ze van de meest gebruikte social media op een rij:

TikTok Claim

TikTok negeert de privacyregels die kinderen moeten beschermen. Het bedrijf verzamelt privéinformatie zonder toestemming van ouders of verzorgers. Alleen samen kunnen we zorgen dat TikTok de privacy van kinderen niet meer schendt.

Claim je compensatie

Let op met foto's van anderen

Je eigen privacy is belangrijk op social media, maar houd ook rekening met die van anderen. Niet iedereen stelt het op prijs als hij zomaar getagd wordt of op een van je foto's staat. Of één van hun kinderen. Een aantal handige tips van Veiliginternetten.nl:

 • Vraag altijd toestemming aan degene die op je foto's of video’s te zien is voordat je het materiaal doorstuurt naar anderen of op het internet verspreidt
 • Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto's en video's
 • Staan er kinderen op je foto? Vraag dan ook aan de ouders of zij er bezwaar tegen hebben als je deze foto deelt op sociale media.
 • Maak geen foto’s op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk
 • Pas ook op met foto’s van mensen in kleedkamers, op uit de hand gelopen feestjes of in genante poses. Veel mensen stellen het niet op prijs als dit soort foto’s gemaakt en/of geplaatst worden.

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • kindonvriendelijkheid sociale media apps
  22 nov.

  Sociale media ongeschikt voor kinderen

  Kinderen hebben volgens de wet recht op extra bescherming, maar geen van de sociale media platforms houdt serieus rekening met kinderen.
 • Apps voor kinderen
  27 jul.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • social-media-kinderen
  16 jul.

  Ouderlijke toestemming sociale media

  Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.
 • privacy-online-kind-avond
  16 jul.

  AVG: wat betekent dit voor kinderen?

  De privacywet (AVG) is sinds mei 2018 van kracht. Deze wet legt onder andere het delen van gegevens van kinderen aan banden.