icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sociale media en kinderen: zorgen voor hun privacy

Met zijn of haar eerste telefoon op zak maakt je kind al snel kennis met sociale media. Al vanaf een jaar of 9 hebben kinderen een profiel op één van de social media. Wat doen ze daar? En hoe zorg je ervoor dat je hun privacy beschermt?
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert veilig online opgroeienBijgewerkt op:14 januari 2022

ipad-en-meisje

Samen met je kind

Kinderen doen andere dingen online dan hun ouders. Je hebt dus misschien niet meteen een voorstelling van wat je kind allemaal doet op sociale media. Dat is een onderzoekje waard. Praat met je kind hierover. Welke media gebruiken kinderen zoal? En wat delen ze allemaal met de buitenwereld?

Privacyinstellingen social media

Loop de privacyinstellingen na van de social media die je kind gebruikt. Zo zorg je ervoor dat je kind niet alles met iedereen deelt. We zetten ze van de meest gebruikte social media op een rij:

TikTok Claim

TikTok negeert de privacyregels die kinderen moeten beschermen. Het bedrijf verzamelt privéinformatie zonder toestemming van ouders of verzorgers. Alleen samen kunnen we zorgen dat TikTok de privacy van kinderen niet meer schendt.

Claim je compensatie

Let op met foto's van anderen

Je eigen privacy is belangrijk op social media, maar houd ook rekening met die van anderen. Niet iedereen stelt het op prijs als hij zomaar getagd wordt of op een van je foto's staat. Of één van hun kinderen. Een aantal handige tips van Veiliginternetten.nl:

 • Vraag altijd toestemming aan degene die op je foto's of video’s te zien is voordat je het materiaal doorstuurt naar anderen of op het internet verspreidt.
 • Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto's en video's.
 • Staan er kinderen op je foto? Vraag dan ook aan de ouders of zij er bezwaar tegen hebben als je deze foto deelt op sociale media.
 • Maak geen foto’s op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk.
 • Pas ook op met foto’s van mensen in kleedkamers, op uit de hand gelopen feestjes of in genante poses. Veel mensen stellen het niet op prijs als dit soort foto’s gemaakt en/of geplaatst worden.

Nieuw & interessant

 • beeldFB-2-1200x800px
  Nieuws | 15 mrt.

  Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

  De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook.
 • Fitbit_1200x800
  Nieuws | 24 nov.

  Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

  Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.
 • Veilig online opgroeien
  24 nov.

  Apps pushen kinderen om geld uit te geven

  De game-apps Brawl Stars, Clash Royale, Minecraft en Roblox gebruiken allerlei trucjes om kinderen aankopen te laten doen in de app. Wij vinden dit niet kunnen. Kinderen kunnen zo niet veilig online opgroeien.
 • Apps voor kinderen
  10 okt.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.