icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Illegale datahandel

De online advertentie-industrie verzamelt en gebruikt illegaal persoonlijke gegevens via apps. Wij willen dat dit stopt.

illegale -datahandel_1200x800px
 • Privacyschending

  Apps delen ongevraagd gevoelige persoonsgegevens met advertentienetwerken en datahandelaren. Daarmee overtreden ze de privacywet.

  Wat is er mis?

 • Wat kun jij doen?

  Je kunt het de online advertentie-industrie alleen lastig(er) maken om gegevens te verzamelen. Meer dan dat kun je helaas niet doen.

  Lees onze tips

 • Wat wij doen

  We willen dat handhavers in Europa en daarbuiten optreden. En we vragen de politiek om hoge prioriteit aan het probleem te geven.

Schending privacyrechten

 • Apps delen gevoelige persoonsgegevens met advertentienetwerken en datahandelaren. Dit gebeurt zonder dat je het weet. De bedrijven die hier verantwoordelijk voor zijn, schenden de Europese privacywet en jouw privacyrechten.

  Wij willen dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) optreedt. Het is belangrijk dat bedrijven hiermee stoppen en jouw privacyrechten respecteren.

  Wat zijn de risico's?

 • Datadealende apps

Tijdlijn

15 december 2021

Grindr beboet voor overtreding AVG

De Noorse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat haar beslissing tegen Grindr handhaven. Die beslissing nam ze na onze klacht van begin 2020.

Ze heeft de boete wel verlaagd van €9,74 miljoen naar €6,33 miljoen. Dit omdat de Noorse autoriteit meer informatie over de werkelijke omzet van het bedrijf Grindr heeft ontvangen. Toch vinden wij de boete een fors bedrag voor Grindr. Wij zijn blij met de stevige beslissing van de Noorse Autoriteit Persoonsgegevens. 

26 oktober 2021

Privacytest sociale media apps

Bij veel sociale netwerken is je privacy niet veilig. Je geeft vaak meer informatie weg dan je denkt. En hoe zit het met de veiligheid?

Lees de nieuwste resultaten van onze privacymetertest

13 juli 2021

TikTok claim actie

Ook de app TikTok verzamelt en deelt illegaal privégegevens voor advertenties. Daarom startten wij een claim tegen TikTok. Deze praktijken moeten stoppen en kinderen hebben recht op een schadevergoeding.

Meld je (kind) aan voor de actie

25 mei 2021

Nieuwe kabinet moet werk maken van privacywet

In de 3 jaar dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht is, deden wij veel onderzoek naar de mate waarin bedrijven de privacywet naleven. En de resultaten logen er niet om. Onder andere Facebook, Gooogle en TikTok bleken de privacyregels aan hun laars te lappen. Net als veel websites.

Het nieuwe kabinet moet serieus werk maken van de AVG. Die oproep deden wij in aanloop naar het Tweede Kamerdebat hierover dat donderdag 20 mei plaatsvond. De wet wordt slecht nageleefd, beschermt kinderen onvoldoende en handhaving ontbreekt.

Lees het hele nieuwsbericht

26 januari 2021

Boete voor Grindr

Goed nieuws over onze actie tegen illegale datahandel: de Noorse datatoezichthouder is van plan Grindr een boete op te leggen van bijna 10 miljoen Euro. Dit vanwege het overtreden van de privacy-regels. De app Grindr deelde persoonsgegevens met adverteerders zonder weten en toestemming van gebruikers.

Het bedrijf heeft tot 15 februari om te reageren op het voorgenomen besluit van de Noorse autoriteit persoonsgegevens. 

Lees het persbericht van de NCC/ Forbrukerrådet (in 't Engels)

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3,25 per maand.

Belangenbehartiging-acties-grey-1200x800px