icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Woonverzekeringen vergelijken: welke gegevens heb je nodig?

In onze vergelijker stellen we je een aantal vragen over jezelf en de dekking die je wilt. Daarna zie je welke verzekeraar de beste inboedel- en  opstalverzekering heeft. Welke voorwaarden gelden en wat je allemaal moet invullen. 
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:7 december 2023

Artikel_premieberekening

Persoonlijke gegevens

Voor het vergelijken van een woonverzekering vul je je gegevens in over jouw persoonlijke situatie. Met die gegevens bepalen inboedelverzekeraars de waarde van je spullen.

Huishouden

De samenstelling van je huishouden is belangrijk voor het berekenen van de premie. Je kunt kiezen uit:

 • Gezin met kinderen.
 • Gezin zonder kinderen.
 • Alleenstaande met kinderen.
 • Alleenstaande zonder kinderen.

Geboortedatum

Je leeftijd is belangrijk voor de waarde van je inboedel. Meestal geldt: hoe ouder, hoe meer spullen. Pas na je 70e wordt dit minder. 

Netto maandinkomen

Verzekeraars bepalen de waarde van je inboedel ook op basis van inkomen. Als je meer verdient, heb je meestal ook duurdere spullen in huis.

Postcode en huisnummer

Ook de buurt waar je woont telt mee bij verzekeraars. Premies kunnen flink verschillen per postcode, straat en zelfs huisnummer.

Premieverschillen stad en dorp

Voor de premie is het risico op brand, inbraak en waterschade belangrijk. De risicogebieden verschillen per verzekeraar. Vergelijk premies goed, zeker als je verhuist. Verhuis je van een dorp naar een stad? Dan betaal je waarschijnlijk meer premie door een hoger risico op diefstal.

In de 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) zijn de premies hoger dan in de rest van Nederland. Dit komt omdat daar meer schades zijn. Vooral  waterschade door ondergelopen kelders. En schade door inbraak.  Woonverzekeraars weigeren je niet op basis van de postcode.

Tip: In onze vergelijker kun je ook een combinatie van inboedel- en opstalverzekering afsluiten. Dit is verstandig bij een koophuis. Zo onstaat er geen gedoe bij de schadeafhandeling tussen twee verschillende verzekeraars.

Bijzondere inboedel

Verzekeraars gebruiken vaak een maximumvergoeding voor waardevolle spullen, zoals:

 • Audiovisuele apparatuur.
 • Lijfsieraden.
 • Bijzondere bezittingen, bijvoorbeeld verzamelingen en antiek.

Dit geldt ook voor veranderingen en verbeteringen aan je huurwoning die jij zelf op eigen kosten deed.

Maximum bij lijfsieraden

Heb je bijvoorbeeld meer dan €6.000 aan sieraden? D telt de verzekeraar het meerdere op bij het verzekerde bedrag. De premie wordt dan hoger. Veel verzekeraars kennen een aparte maximumdekking voor diefstal van dit soort spullen. Voor een hogere dekking moet je vaak een aparte verzekering afsluiten. 

Beveiliging

Heb je je huis beveiligd? Heb je een politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), een BORG- of een VEB-certificaat? Dan krijg je bij een aantal verzekeraars korting op de premie van je verzekering.

Gegevens woning

Meestal geldt: hoe groter je woning, hoe meer spullen je hebt. Daarom houden inboedelverzekeraars rekening met het woonoppervlak. Sommige willen daarnaast het bouwjaar weten en in wat voor huis je woont:

 • Een rijtjeswoning.
 • 2 onder 1 kap.
 • Vrijstaand huis.
 • Hoekwoning.
 • Appartement of flat met 1 tot 4 verdiepingen.
 • Appartement of flat met meer dan 5 lagen.

Opstalverzekeringen vergelijken

Veel opstalverzekeraars werken met een herbouwwaardemeter. Zo bepalen ze de gemiddelde kosten om je huis te herbouwen na bijvoorbeeld brand. Bij die herbouwkosten kijkt de verzekeraar ook naar bijvoorbeeld de afwerking van de woning (normaal/hoogwaardig/luxe).

Hoe luxer bijvoorbeeld de badkamer of keuken, des te hoger de herbouwwaarde. Ook het soort gevel is belangrijk. Een aantal opstalverzekeraars wil de WOZ-waarde weten voor het bepalen van het te verzekeren bedrag.

Bouwaard

Premies van opstalverzekeringen hangen sterker af van is woningkenmerken dan de inboedelpremies. Zo is er meer risico op brand bij een houten huis, een houten vloer of een rieten dak. De premie wordt dan hoger.  Sommige verzekeraars verzekeren geen woningen met een rieten dak.  Opstalverzekeraars kunnen woningen weigeren op grond van bijvoorbeeld het type, de ouderdom en een ‘riskante’ ligging.

Fundering

Bij bijna alle opstalverzekeraars verzekeren de fundering standaard mee. Alleen bij de Budget-polis van Klaverblad en de Maatwerk-polissen van Nationale-Nederlanden kun je ervoor kiezen de fundering niet mee te verzekeren. Bij Klaverblad verlies je in dat geval wel de garantie tegen onderverzekering. Heien is veel duurder als jouw huis op zand staat. Vandaar de vraag of fundering heiwerk is (ja) of op zand?

Garage

Bij een garage is het belangrijk of die inpandig is of niet. Zo ja, dan valt de garage onder de opstalverzekering. Is de garage aangebouwd, vrijstaand of dubbel, dan betaal je extra premie.

Aanvullende dekkingen/verzekeringen

Wij vragen je om aan te geven of je een aanvullende dekkingen wilt. Dan wordt de premie hoger. 

Allrisk

Beschadig je per ongeluk zelf iets in of aan je woning? Een allriskverzekering dekt ook die schade. 

Glas meeverzekeren?

Veel opstalverzekeraars rekenen glasdekking standaard mee. Soms kun je voor een glasverzekering kiezen. De keuze is enkel of dubbel glas. 

Buitenshuisdekking

Je kunt je kostbare inboedel ook buiten de deur verzekeren. Handig als je regelmatig over straat gaat met dure sieraden, een smartphone of laptop. Bij diefstal krijg je een vergoeding tot een bepaald maximum. Soms krijg je dat ook bij verlies. Niet alle verzekeraars bieden een buitenshuisdekking.

Aansprakelijkheid

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt schade die jij of een gezinslid veroorzaakt bij een ander. 

Resultaten uit de vergelijker

De verzekeringen in onze vergelijker sorteren we op de maandpremie van laag naar hoog. Kijk niet alleen naar de laagste prijs. Kijk ook welke verzekering het beste past bij jouw huis en (kostbare) inboedel.

Filters

Met enkele filters naast de geselecteerde verzekeringen kun je jouw zoektocht nog verder verfijnen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor alleen duurzame verzekeraars. Of voor een vrijwillig eigen risico. Je betaalt dan minder premie. Niet alle verzekeraars bieden trouwens deze optie.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.