icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Maar we raden hem wel aan. Als er bijvoorbeeld word ingebroken in je huis heb je iets om op terug te vallen. Welke schade kun je claimen op je inboedelverzekering?
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:28 maart 2023

DeBeste_inboedelverzekering_1200x800

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet 'aard- en nagelvast' zitten. Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's.

Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon. Een barbecue valt daar meestal níet onder.

Schade aan je huisdier

Ook huisdieren vallen onder de dekking van je inboedelverzekering, tenzij ze expliciet zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden. Bij veel verzekeraars is de vergoeding voor schade aan huisdieren maximaal €2500.

Gedekte schadeoorzaken

Onder de dekking van een inboedelverzekering valt schade door:

  • Brand
  • Wateroverlast
  • Blikseminslag
  • Ontploffing
  • Inbraak
  • Gewelddadige beroving
  • Storm (minimaal windkracht 7)
  • Schroeien en smelten

Wat dekt een inboedelverzekering niet?

Schade die je zelf veroorzaakt doordat je iets omstoot of laat vallen, is alleen gedekt met een allrisk-polis. Schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is meestal nooit gedekt. 

Glasdekking

Als huiseigenaar is glas bij de meeste inboedelverzekeraars optioneel gedekt. Bij een aantal inboedelverzekeraars is glas dan niet gedekt. Reden is dat glas meestal is gedekt op de opstalverzekering. Voor huurders geldt in principe hetzelfde, maar controleer dit als huurder goed. Eventueel kun je glas verzekeren via de inboedelverzekering. Dit kan bij alle inboedelpolissen, behalve FBTO Basis en de extra uitgebreide verzekering van ABN Amro. 

Inboedelverzekering niet verplicht, wel nodig

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Wel is het voor bijna iedereen aan te raden. Je hebt dan iets om op terug te vallen, als je brand of wateroverlast krijgt. Of als er bij jou thuis wordt ingebroken. 

Nieuwwaarde of dagwaarde

Dat schade gedekt is, wil niet zeggen dat je van de vergoeding al je verloren spullen nieuw kunt kopen. De meeste inboedelverzekeraars vergoeden de nieuwwaarde van een product. Behalve als de dagwaarde door de gebruikte afschrijvingen op dat moment lager is dan 40% van de nieuwwaarde. Vanaf dat moment keren verzekeraars de (lagere) dagwaarde uit.

Uitzondering

De gunstigste uitzondering is Lemonade. Bij een gedekte schade vergoedt deze verzekeraar altijd de nieuwwaarde van je spullen. Meestal tot €5000 per item. Duurdere spullen moet je apart aanmelden. Lemonade vergoedt de kosten voor herstel of vervanging van een nieuw product. Als dat niet kan, vergoeden ze de vervangingskosten een product met dezelfde kwaliteit en dezelfde eigenschappen.  

Ook Rhion vergoedt altijd de nieuwwaarde. Je moet bij deze verzekeraar dan wel de keuzedekking 'Onbeperkte nieuwwaarde' hebben. Zonder deze optionele dekking stelt Rhion de schade bij bezittingen ouder dan 6 jaar vast op basis van de dagwaarde. Bij bepaalde bezittingen geldt bij Rhion altíjd de dagwaarde. Denk aan mobiele elektronica, sportuitrusting en (elektrische) fietsen.

ANWB, ING, Lancyr, Noorderlinge Verzekeraars en Unigarant vergoeden 10 jaar lang de nieuwwaarde. ASN, ASR en Nationale-Nederlanden doen dat 5 jaar. Daar zijn wel wat voorwaarden aan verbonden.

Liefst bij één verzekeraar

De inboedel- en opstalverzekeringen (soms samen met de aansprakelijkheidsverzekering) worden ook wel 'woonverzekeringen' genoemd.

Heb je een eigen huis? Dan adviseren we deze verzekeringen onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Als er dan schade ontstaat aan je huis én je inboedel, bijvoorbeeld door brand, voorkom je gedoe over wie welke schade vergoedt. Ook krijg je maar met 1 schadeafwikkelaar te maken en voorkom je dat je ergens dubbel of helemaal niet voor verzekerd bent.

Kies zelf de beste inboedelverzekering

Vergelijk woonverzekeringen en kies de verzekering die het beste bij je past. Of kijk welke inboedelverzekering de beste is.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.