icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Maar we raden hem wel aan. Als er bijvoorbeeld word ingebroken in je huis heb je iets om op terug te vallen. Welke schade kun je claimen op je inboedelverzekering?
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 12 april 2022

DeBeste_inboedelverzekering_1200x800

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet 'aard- en nagelvast' zitten. Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's.

Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon. Een barbecue valt daar meestal níet onder.

Schade aan je huisdier

Ook huisdieren vallen meestal onder het rijtje 'spullen'. En dus onder de dekking van je inboedelverzekering. Bij veel verzekeraars is de vergoeding voor schade aan huisdieren maximaal €2500. 

ABN AMRO, ANWB, de Goudse, de basis-polis van FBTO, de Budget-polis van Klaverblad, Lancyr, Nationale-Nederlanden en Unigarant vergoeden schade aan huisdieren helemaal niet. ABN AMRO maakt wel een uitzondering voor schade aan dieren uit het aquarium, door het breken van glas.

Kleine huisdieren

Als 'kleine huisdieren' worden gestolen of een ongeval buiten de woning krijgen, dan vergoedt Aegon maximaal €1000. Zoals bij een hond, kat, marmot, hamster, fret, cavia of konijn. Met een goedkopere Aegon Basis-polis is de vergoeding maximaal €500. Het gaat daarbij om de kosten van de dierenarts. Bij overlijden gaat het om kosten voor het aanschaffen van een nieuw dier: van hetzelfde soort, ras en leeftijd.

Gedekte schadeoorzaken

Onder de dekking van een inboedelverzekering valt schade door:

  • Brand
  • Wateroverlast
  • Blikseminslag
  • Ontploffing
  • Inbraak
  • Gewelddadige beroving
  • Storm (minimaal windkracht 7)
  • Schroeien en smelten

Wat dekt een inboedelverzekering niet?

Schade die je zelf veroorzaakt doordat je iets omstoot of laat vallen, is alleen gedekt met een allrisk-polis. Schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is meestal nooit gedekt.

Niet verplicht, wel nodig

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Wel is het voor bijna iedereen aan te raden. Je hebt dan iets om op terug te vallen, als je brand of wateroverlast krijgt. Of als er bij jou thuis wordt ingebroken. 

Nieuwwaarde of dagwaarde

Dat schade gedekt is, wil niet zeggen dat je van de vergoeding al je verloren spullen nieuw kunt kopen. De meeste inboedelverzekeraars vergoeden de nieuwwaarde van een product. Behalve als de dagwaarde door de gebruikte afschrijvingen op dat moment lager is dan 40% van de nieuwwaarde. Vanaf dat moment keren verzekeraars de (lagere) dagwaarde uit.

Uitzondering

De gunstigste uitzondering is Lemonade. Bij een gedekte schade vergoedt deze verzekeraar altijd de nieuwwaarde van je spullen. Meestal tot €5000 per item. Duurdere spullen moet je apart aanmelden. 

Lancyr, ING, Nationale-Nederlanden, Unigarant, Noorderlinge Verzekeraars en ANWB vergoeden 10 jaar lang de nieuwwaarde. Maar daar zitten wel wat voorwaarden aan.

Liefst bij één verzekeraar

De inboedel- en opstalverzekeringen (soms samen met de aansprakelijkheidsverzekering) worden ook wel 'woonverzekeringen' genoemd.

Heb je een eigen huis? Dan adviseren we deze verzekeringen onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Als er dan schade ontstaat aan je huis én je inboedel, bijvoorbeeld door brand, voorkom je gedoe over wie welke schade vergoedt. Ook krijg je maar met 1 schadeafwikkelaar te maken en voorkom je dat je ergens dubbel of helemaal niet voor verzekerd bent.

Kies zelf de beste inboedelverzekering

Vergelijk woonverzekeringen en kies de verzekering die het beste bij je past. Of kijk welke inboedelverzekering de beste is.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.