icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Bijvoorbeeld bij diefstal in je huis of brand. Welke schade kun je claimen op je inboedelverzekering?
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:25 februari 2024

DeBeste_inboedelverzekering_1200x800

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet vastzitten aan je huis. Dit zijn bijvoorbeeld je meubels en gordijnen. Ook waardevolle spullen vallen hieronder. Denk aan sieraden, tv's of camera's.

Veel inboedelverzekeringen dekken diefstal binnen, maar ook buiten. Bijvoorbeeld van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon. Een barbecue valt daar meestal niet onder.  

Welk soort schade dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is niet alleen een brandverzekering of een diefstalverzekering. Onder de dekking van een inboedelverzekering valt schade door:

  • Brand
  • Water
  • Blikseminslag
  • Ontploffing
  • Inbraak
  • Gewelddadige beroving
  • Storm (minimaal windkracht 7)
  • Schroeien en smelten

Wat dekt een inboedelverzekering niet?

Heb je een allrisk-polis? Dan krijg je ook geld terug bij schade die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld omdat je iets omstoot of laat vallen.

Kies je voor een polis met een extra uitgebreide dekking, dan krijg je niets bij eigen schuld. De premie van zo'n extra uitgebreide inboedelverzekering is lager dan die van een allrisk-polis bij dezelfde vezekeraar. Schade door opzet, eigen schuld, of achterstallig onderhoud valt niet onder de dekking.  

Schade aan glas in je woonverzekering

Heb je een eigen huis? Dan kun je bij de meeste inboedelverzekeraars kiezen of je glas wilt meeverzekeren. Bij een aantal inboedelverzekeraars kan dat niet. Dat komt omdat je daar glas kunt meeverzekeren bij de opstalverzekering.

Huurders hebben meestal geen opstalverzekering nodig. Die loopt via de Vereniging van Eigenaren. Huurders kunnen wel een inboedelverzekering afsluiten en ook glas meeverzekeren. Dit kan bij alle inboedelverzekeraars, behalve FBTO Basis en de extra uitgebreide verzekering van ABN AMRO.  

Schade aan je huisdier

Ook huisdieren vallen meestal onder de dekking van je inboedelverzekering. Bij veel verzekeraars is de vergoeding voor schade aan huisdieren maximaal €2.500.

Nieuwwaarde of dagwaarde

De meeste inboedelverzekeraars vergoeden de nieuwwaarde van een product. Dat doen ze niet als de dagwaarde lager is dan 40% van de nieuwwaarde. Vanaf dat moment keren verzekeraars de lagere dagwaarde uit. Ze rekenen hiervoor ieder jaar uit hoeveel jouw spullen waard zijn. Hoe ze dat doen, verschilt per verzekeraar.

Uitzonderingen

Verzekeraar Lemonade is hierop een uitzondering.  Deze verzekeraar betaalt na schade altijd de nieuwwaarde van je spullen. Meestal tot €5.000 per stuk. Duurdere spullen moet je apart aanmelden. Lemonade betaalt ook voor herstel of vervanging. 

Rhion vergoedt ook altijd de nieuwwaarde. Je moet bij deze verzekeraar dan wel kiezen voor 'onbeperkte nieuwwaarde'. Zonder deze dekking krijg je bij schade de dagwaarde voor spullen die ouder zijn dan 6 jaar. Bij sommige bezittingen geldt bij Rhion altíjd de dagwaarde. Denk aan mobiele apparaten, sportuitrusting en (elektrische) fietsen.

ANWB, ING, Lancyr, Noorderlinge Verzekeraars en Unigarant vergoeden 10 jaar lang de nieuwwaarde. ASN, a.s.r. en Nationale-Nederlanden en SNS en Univé doen dat 5 jaar. 

Liefst bij 1 verzekeraar

Inboedel- en opstalverzekeringen zijn hetzelfde als 'woonverzekeringen'. Soms hoort daar ook een aansprakelijkheidsverzekering bij. 

Heb je een eigen huis?  Verzeker dan je opstal- en inboedelverzekering bij 1 verzekeraar. Zo voorkom je gedoe over wie de schade betaalt na bijvoorbeeld brand. Ook krijg je maar met 1 schadeafwikkelaar te maken. Je voorkomt ook dat je ergens dubbel of helemaal niet voor verzekerd bent.

Kies zelf de beste inboedelverzekering

Vergelijk woonverzekeringen en kies de verzekering die het beste bij je past. Of kijk welke inboedelverzekering de beste is.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.