! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waterschade: wat dekt de opstalverzekering?

Jaarlijks ontstaat er voor miljoenen euro’s aan schade door water. Denk aan kromgetrokken vloeren, schimmel op de muur en voor altijd verpeste meubels. Of waterschade verzekerd is, ligt aan de verzekeraar en de oorzaak van de schade.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 27 september 2021

Vergoeding waterschade bij directe neerslag

Schade door regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater is met de neerslagclausule op bija elke inboedel- en opstalverzekering gedekt. Alleen met de extra uitgebreide inboedelverzekering van Lemonade is schade door regen, sneeuw en smeltwater niet gedekt (hagelstenen wel). Met een Budget-polis van Klaverblad is schade door hagelstenen juist niet gedekt.

Waterschade die ontstaat tijdens een verbouwing en neerslagschade aan daken, dakgoten en afvoerpijpen is bij de meeste woonverzekeraars niet gedekt. Dat geldt ook voor schade die ontstaat als neerslag binnenkomt door openstaande ramen, deuren of luiken.

Gunstige uitzonderingen zijn hier ANWB, Unigarant en de allrisk-polis van ABN Amro.

Vergoeding waterschade bij indirecte neerslag

Alle woonverzekeringen met een allrisk-dekking of extra uitgebreid-dekking vergoeden schade door 'indirecte neerslag'. Dat is neerslag die via de grond het huis binnenkomt. Er moet in de regel dan wel sprake zijn van 'hevige plaatselijke neerslag'. Hieronder verstaan verzekeraars dat er minstens:

 • 40 millimeter regen in 24 uur of
 • 53 millimeter in 48 uur of
 • 67 millimeter in 72 uur is gevallen op of nabij het woonhuis. 

Verzekering tegen overstroming

Sommige verzekeraars vergoeden waterschade door een dijkdoorbraak. 

 • Met een woonverzekering van ASR of Ditzo ben je sinds 1 januari 2020 automatisch verzekerd voor schade door het falen van 'niet-primaire waterkeringen', zoals keringen langs regionale rivieren of kanalen.
 • Bij Centraal Beheer, FBTO en Interpolis is schade door het overstromen van niet-primaire waterkeringen sinds juni 2021 gedekt. De Achmea-dochters hebben de dekking van de particuliere opstal- en inboedelverzekering toen uitgebreid, 'omdat we in Nederland steeds vaker worden getroffen door extreem weer met alle gevolgen van dien'. 
 • De Premium Woningverzekering en Inboedelverzekering van Turien & Co verzekert tegen tegen schade als gevolg van het overlopen, bezwijken of falen van prímaire waterkeringen, zoals die bij de Noordzee, het IJsselmeer en de grote rivieren. Het gaat dan om huizen met een herbouwwaarde vanaf €500.000 en inboedels met een nieuwwaarde vanaf €100.000.
 • De Goudse en de alleen in Zeeland en Brabant actieve verzekeraar ZLM onderzoeken momenteel of een beperkte overstromingsdekking voor secundaire waterkeringen haalbaar is. Brand en ontploffing als gevolg van een overstroming zijn trouwens altijd gedekt.

Overstroomde of bevroren leidingen

Maar water kan ook op andere manieren voor overlast zorgen. Schade als gevolg van water dat onvoorzien uit leidingen is gestroomd, is bijvoorbeeld altijd gedekt. Dat geldt ook voor rioolwater. Schade die ontstaat door bevróren leidingen (door vorst) is ook verzekerd. Bij Allianz is herstel van de leidingen zelf niet gedekt.

Vergoeding bij lekkage

Ook door lekkage van leidingen kan waterschade in je huis ontstaan. De kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen, zijn bij alle opstalverzekeraars gedekt. Bij Allianz en Allianz DIrect moet de schade zijn veroorzaakt door water (of stoom) dat lekt uit de aan- of afvoer van waterleidingen, apparaten die altijd op de waterleiding zijn aangesloten of uit de centrale verwarming.

Gevolgschade

Een opstalverzekering dekt geen 'eigen gebrek', een gebrek in het product zelf zoals slijtage of slechte kwaliteit. De gevolgen van eigen gebrek zijn wel gedekt. Is er geen gevolgschade, dan is er ook geen dekking voor het hak- en breekwerk om het eigen gebrek op te lossen.

Schade door grondwater

Schade als gevolg van grondwater is meestal niet gedekt. Gunstige uitzonderingen zijn hier Aegon en de All Risk-polis van ING. ABN Amro, Allianz, Allianz Direct, Avéro Achmea en de Goudse vergoeden deze schade alleen als het grondwater is binnengedrongen via afvoerleidingen en de daarop aangesloten (sanitaire) toestellen.

Vochtdoorlating door muren

Schade als gevolg van vochtdoorlating van muren, ten slotte, is uitsluitend gedekt bij InShared, Ohra (alleen badkamermuren), Vereniging Eigen Huis of met een Maatwerk All-in-polis van Nationale-Nederlanden.

Tips om waterschade te voorkomen

 • Plaats een waterslot tussen de kraan en je (vaat)wasmachine
 • Heeft je huis een kelder? Plaats daar een waterdetector die alarm slaat bij een overstroming
 • Controleer regelmatig de kitranden in de badkamer, keuken en wc en vervang ze tijdig. Een verzekeraar kan het anders beschouwen als achterstallig onderhoud
 • Maak regelmatig je dakgoten schoon zodat de waterafvoer niet verstopt raakt (bijvoorbeeld met bladeren)
 • Zorg voor 'groen' in je tuin; met alleen tegels of andere verharding kan het water niet in de bodem wegzakken
 • Zet een regenton in de tuin om te voorkomen dat het riool overbelast raakt en regenwater richting je huis stroomt
 • Laat 's winters de buitenkra(a)n(en) leeglopen en sluit deze af
 • Laat de verwarming op minimaal 15 graden staan om te voorkomen dat de leidingen bevriezen

Tot slot: de meeste verzekeraars vergoeden niet of minder als je de schade op eigen houtje herstelt. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar. Dit kan ook het eigen risico drukken.

Bron: MoneyView/Consumentenbond, juli 2021

Lees ook: