icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waterschade: wat dekt de opstalverzekering?

Schade door directe neerslag wordt door alle woonverzekeraars gedekt. Komt de neersag binnen door openstaande ramen, deuren of luiken, dan is dit bij veel verzekeraars niet gedekt. Dat geldt ook voor waterschade die ontstaat tijdens een verbouwing en schade door neerslag aan daken, dakgoten en afvoerpijpen.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:2 juli 2018

overstroming verzekering nieuws

Vergoeding bij indirecte neerslag

De optalpolissen van ABN Amro (allrisk), ANWB, Hema, ING (allrisk), Nationale-Nederlanden (Maatwerk All-in) Unigarant en United Insurance kennen geen uitsluitingen. Ook schade als gevolg van ‘indirecte’ neerslag is doorgaans gedekt.  Maar de budgetpolis van Klaverblad dekt deze schade niet. Indirecte neerslag dringt via de grond binnen.

Verzekering tegen overstroming

Met de Overstromingsrisicoverzekering van de kleine maatschappij de Neerlandse ben je verzekerd tegen de  tegen de gevolgen van een dijkdoorbraak.

Vergoeding bij hevige regenval

De meeste verzekeraars vergoeden de schade wel als een overstroming komt door hevige plaatselijke regenval. Dit betekent ten minste 40 millimeter in 24 uur. Uitzonderingen zijn Allianz, ANWB, Aon Direct, De Nederlanden van Nu, Hema, Klaverblad (Budget), Unigarant, United Insurance en Verzekeruzelf.nl en de Standaard-opstalverzekeringen van Nationale-Nederlanden. Brand en ontploffing als gevólg van een overstroming zijn altijd gedekt.

Vergoeding bij overstroomde leidingen

Maar water kan ook op andere manieren voor overlast zorgen. Schade als gevolg van water dat onvoorzien uit leidingen is gestroomd, is bijvoorbeeld altijd gedekt. Dat geldt ook voor rioolwater, zij het bij Allianz alleen als de schade het gevolg is van een verstopping van rioolputten of -buizen.

Vergoeding bij bevroren leidingen

Schade die ontstaat door bevroren leidingen door vorst is niet verzekerd bij Allianz en Klaverblad. Bij andere verzekeraars, waaronder BLG, Reaal en SNS, wordt alleen schade bij leidingen die zich aan de buitenzijde van de woning bevinden niet vergoed. Woongarant stelt als voorwaarde dat er geen sprake mag zijn van nalatigheid.

Vergoeding bij lekkage

Ook door lekkage van leidingen kan waterschade in je huis ontstaan. De kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen, zijn bij alle opstalverzekeraars gedekt. Doorgaans geldt dit ook voor de schade aan de leidingen zelf, behalve bij ABN Amro, FBTO en InShared.

Schade door grondwater

Schade als gevolg van grondwater is meestal niet gedekt. Gunstige uitzonderingen zijn hier Aegon, EAG Assuradeuren, ING (allrisk) en Nationale-Nederlanden (Maatwerk All-in). ABN Amro, Allianz en Woongarant vergoeden deze schade alleen als het grondwater is binnengedrongen via afvoerleidingen en de daarop aangesloten (sanitaire) toestellen. Schade als gevolg van vochtdoorlating van muren, ten slotte, is uitsluitend gedekt met een allrisk-polis van ING, een Maatwerk All-in-polis van N-N of bij InShared.

Let op: de meeste verzekeraars vergoeden niet of minder als je de schade op eigen houtje herstelt. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar. Dit kan ook het eigen risico drukken.

Bron: MoneyView/Consumentenbond,maart 2018

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen