! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waterschade: wat dekt de opstalverzekering?

Jaarlijks ontstaat er voor miljoenen euro’s aan schade door water. Denk aan kromgetrokken vloeren, schimmel op de muur en voor altijd verpeste meubels. Of waterschade verzekerd is, ligt aan de verzekeraar en de oorzaak van de schade.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:15 juli 2021

overstroming verzekering nieuws

Vergoeding waterschade bij directe neerslag

Schade door directe neerslag wordt door alle woonverzekeraars gedekt. Maar komt de neerslag binnen door openstaande ramen, deuren of luiken, dan is dit bij veel verzekeraars niet gedekt. Dat geldt ook voor waterschade die ontstaat tijdens een verbouwing en schade door neerslag aan daken, dakgoten en afvoerpijpen.

Vergoeding waterschade bij indirecte neerslag

De opstalpolissen van ABN Amro (allrisk), ANWB, Hema, ING (allrisk) en Unigarant kennen geen uitsluitingen. Ook schade als gevolg van ‘indirecte’ neerslag, die via de grond binnendringt, is bij hen gedekt.

De beste woonverzekering voor jou

Vind de inboedelverzekering én opstalverzekering die het beste bij je past. Sommige polissen kun je direct afsluiten.

Vergelijk woonverzekeringen

Artikel_sharingpolis

Verzekering tegen overstroming

Waterschade door een dijkdoorbraak was sinds de Watersnoodramp van 1953 bij geen enkele standaard opstalverzekeraar gedekt. Consumenten met een opstalverzekering van ASR of Ditzo zijn sinds 1 januari 2020 evenwel automatisch verzekerd voor schade door het falen van 'niet-primaire waterkeringen', zoals keringen langs regionale rivieren of kanalen.

Bij Centraal Beheer en FBTO is schade door het overstromen van niet-primaire waterkeringen - zoals die van de Geul en de Gulp - sinds juni 2021 gedekt. De Achmea-dochters hebben de dekking van de particuliere opstal- en inboedelverzekering toen uitgebreid, 'omdat we in Nederland steeds vaker worden getroffen door extreem weer met alle gevolgen van dien'. 

Met een Premium Woningverzekering en Inboedelverzekering van Turien & Co (niet in onze vergelijker) zijn huizen met een herbouwwaarde vanaf €500.000 en inboedels met een nieuwwaarde vanaf €100.000 sinds 1 januari 2020 óók verzekerd tegen schade als gevolg van het overlopen, bezwijken of falen van primaire waterkeringen, zoals die bij de Noordzee, het IJsselmeer en de grote rivieren.

Met de los af te sluiten Overstromingsrisicoverzekering van de kleine maatschappij de Neerlandse ben je eveneens verzekerd tegen de gevolgen van een dijkdoorbraak.

Vergoeding waterschade bij hevige regenval

Een aantal opstalverzekeraars, waaronder Allianz Direct, vergoedt de schade wel als een overstroming komt door hevige plaatselijke regenval. Dit betekent ten minste 40 millimeter in 24 uur. Brand en ontploffing als gevólg van een overstroming zijn altijd gedekt. 

Overstroomde of bevroren leidingen

Maar water kan ook op andere manieren voor overlast zorgen. Schade als gevolg van water dat onvoorzien uit leidingen is gestroomd, is bijvoorbeeld altijd gedekt. Dat geldt ook voor rioolwater. Schade die ontstaat door bevróren leidingen (door vorst) is ook verzekerd. Bij Allianz is herstel van de leidingen zelf niet gedekt. Woongarant stelt als voorwaarde dat er geen sprake mag zijn van nalatigheid.

Vergoeding bij lekkage

Ook door lekkage van leidingen kan waterschade in je huis ontstaan. De kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen, zijn bij alle opstalverzekeraars gedekt. Bij Allianz en Allianz DIrect moet de schade zijn veroorzaakt door water (of stoom) dat lekt uit de aan- of afvoer van waterleidingen, apparaten die altijd op de waterleiding zijn aangesloten of uit de centrale verwarming.

Gevolgschade

Een opstalverzekering dekt geen 'eigen gebrek', een gebrek in het product zelf zoals slijtage of slechte kwaliteit. De gevolgen van eigen gebrek zijn wel gedekt. Is er geen gevolgschade, dan is er ook geen dekking voor het hak- en breekwerk om het eigen gebrek op te lossen.

Schade door grondwater

Schade als gevolg van grondwater is meestal niet gedekt. Gunstige uitzonderingen zijn hier Aegon en de All Risk-polis van ING. ABN Amro, Allianz, Allianz Direct, Avéro Achmea, de Goudse, Noorderlinge Verzekeraars en de All in-polis van Woongarant vergoeden deze schade alleen als het grondwater is binnengedrongen via afvoerleidingen en de daarop aangesloten (sanitaire) toestellen.

Vochtdoorlating door muren

Schade als gevolg van vochtdoorlating van muren, ten slotte, is uitsluitend gedekt bij InShared, Ohra (alleen badkamermuren), Vereniging Eigen Huis of met een Maatwerk All-in-polis van Nationale-Nederlanden.

Tips om waterschade te voorkomen

  • Plaats een waterslot tussen de kraan en je (vaat)wasmachine
  • Heeft je huis een kelder? Plaats daar een waterdetector die alarm slaat bij een overstroming
  • Controleer regelmatig de kitranden in de badkamer, keuken en wc en vervang ze tijdig. Een verzekeraar kan het anders beschouwen als achterstallig onderhoud
  • Maak regelmatig je dakgoten schoon zodat de waterafvoer niet verstopt raakt (bijvoorbeeld met bladeren)
  • Zorg voor 'groen' in je tuin; met alleen tegels of andere verharding kan het water niet in de bodem wegzakken
  • Zet een regenton in de tuin om te voorkomen dat het riool overbelast raakt en regenwater richting je huis stroomt
  • Laat 's winters de buitenkra(a)n(en) leeglopen en sluit deze af
  • Laat de verwarming op minimaal 15 graden staan om te voorkomen dat de leidingen bevriezen

Tot slot: de meeste verzekeraars vergoeden niet of minder als je de schade op eigen houtje herstelt. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar. Dit kan ook het eigen risico drukken.

Bron: MoneyView/Consumentenbond, maart 2020

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van opstalverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Lees ook: