icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Waterschade: wat dekken je woonverzekeringen?

Jaarlijks ontstaat er voor miljoenen euro’s aan schade door water. Denk aan kromgetrokken vloeren, schimmel op de muur en voor altijd verpeste meubels. Of waterschade verzekerd is, ligt aan je inboedel- en/of opstalverzekeraar. En aan de precieze oorzaak van de schade.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 17 november 2022

overstroming verzekering nieuws

Vergoeding waterschade bij directe neerslag

Schade door regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater is met de neerslagclausule op bijna elke inboedel- en opstalverzekering gedekt. Alleen met de extra uitgebreide inboedelverzekering van Lemonade is schade door regen, sneeuw en smeltwater niet gedekt (hagelstenen wel). 

Waterschade die ontstaat tijdens een verbouwing en neerslagschade aan daken, dakgoten en afvoerpijpen is bij de meeste woonverzekeraars niet gedekt. Dat geldt ook voor schade die ontstaat als neerslag binnenkomt door openstaande ramen, deuren of luiken.

Gunstige uitzonderingen zijn hier ANWB, Unigarant en de allrisk-polis van ABN AMRO.

Vergoeding waterschade bij indirecte neerslag

Alle woonverzekeringen met een allrisk-dekking of extra uitgebreid-dekking vergoeden schade door 'indirecte neerslag'. Dat is neerslag die via de grond het huis binnenkomt. Er moet dan normaal gesproken wel sprake zijn van 'hevige plaatselijke neerslag'. Hieronder verstaan verzekeraars dat er minstens:

 • 40 millimeter regen in 24 uur of
 • 53 millimeter in 48 uur of
 • 67 millimeter in 72 uur is gevallen op of nabij het woonhuis. 

Verzekering tegen overstroming

Brand en ontploffing als gevolg van een overstroming zijn altijd gedekt. Sommige verzekeraars vergoeden ook de geleden waterschade door een dijkdoorbraak: 

 • Met een woonverzekering van ASR of Ditzo ben je sinds 1 januari 2020 automatisch verzekerd voor schade door het falen van 'niet-primaire waterkeringen'. Zoals keringen langs regionale rivieren of kanalen.
 • Bij Centraal Beheer, FBTO en Interpolis is schade door het overstromen van niet-primaire waterkeringen sinds juni 2021 gedekt. De Achmea-dochters hebben de dekking van de particuliere opstal- en inboedelverzekering toen uitgebreid, 'omdat we in Nederland steeds vaker worden getroffen door extreem weer met alle gevolgen van dien'.
 • Sinds 1 oktober 2021 hebben ook de opstal- en inboedelverzekeringen van Nationale Nederlanden, ING, ABN AMRO, Ohra en SNS standaard een overstromingsdekking voor niet-primaire waterkeringen. Schade aan een woonhuis en/of inboedel door water is daarmee gedekt. Met uitzondering van schade door primaire dijkringen en buitendijkse gebieden.

 • Verzekeraar Nh1816 biedt sinds 1 januari 2022 dekking bij schade door een overstroming als gevolg van het bezwijken, overlopen of falen van niet-primaire waterkeringen.

 • ZLM, actief in Zeeland en Brabant, biedt sinds 1 mei 2022 een overstromingsdekking voor secundaire waterkeringen. 
 • De Goudse biedt vanaf 1 juni 2022 eveneens een overstromingsdekking voor secundaire waterkeringen.

Het Verbond van Verzekeraars riep woonverzekeraars half november 2022 op om hun verzekeringskaarten aan te vullen met de rubriek 'Overstroming'. Reden is volgens de brancheorganisatie dat veel consumenten zich niet of onvoldoende bewust zijn van het overstromingsrisico dat zij lopen. En dat er steeds meer mogelijkheden zijn om je goed te verzekeren voor lokale overstroming.

Binnen het Verbond van Verzekeraars bestaan diverse ideeën om ook overstromingsschade door prímaire waterkeringen, zoals die bij de Noordzee, het IJsselmeer en de grote rivieren, verzekerbaar te maken. Deze zijn nog in onderzoek. Momenteel is er één partij die ook schade dekt door het overlopen, bezwijken of falen van primaire waterkeringen:

 • De Premium Woningverzekering en Inboedelverzekering van Turien & Co, overigens geen lid van het Verbond. Het gaat dan wel om huizen met een herbouwwaarde vanaf €500.000 en inboedels met een nieuwwaarde vanaf €100.000.

Overstroomde of bevroren leidingen

Maar water kan ook op andere manieren voor overlast zorgen. Schade door water dat onvoorzien uit leidingen is gestroomd, is bijvoorbeeld altijd gedekt. Dat geldt ook voor rioolwater. Schade die ontstaat door bevróren leidingen (door vorst) is ook verzekerd.

Vergoeding bij lekkage

Er kan ook waterschade in je huis ontstaan door lekkage van leidingen. Alle opstalverzekeraars dekken de kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen. 

Allianz en Allianz Direct eisen dat de schade is veroorzaakt door water (of stoom) dat lekt uit de aan- en afvoer van 

 • Waterleidingen
 • Apparaten die altijd op de waterleiding zijn aangesloten
 • Centrale verwarming

Gevolgschade

Een opstalverzekering dekt geen 'eigen gebrek'. Dat is een gebrek in het product zelf zoals slijtage of slechte kwaliteit. De gevolgen van eigen gebrek zijn wel gedekt. Is er geen gevolgschade, dan is er ook geen dekking voor het hak- en breekwerk om het eigen gebrek op te lossen.

Vochtdoorlating door muren

Schade door vochtdoorlating van muren is alleen gedekt bij InShared, Ohra (alleen badkamermuren), Vereniging Eigen Huis of met een Maatwerk All-in-polis van Nationale-Nederlanden.

Schade door grondwater

Schade door grondwater is meestal niet gedekt. Gunstige uitzonderingen zijn hier Aegon en de Allrisk-polis van ING. ABN AMRO, Allianz, Allianz Direct, Avéro Achmea en de Goudse vergoeden deze schade alleen als het grondwater is binnengedrongen via afvoerleidingen en de daarop aangesloten (sanitaire) toestellen.

Schade door droogte

Nederland heeft steeds meer te maken met langdurige droogte. Door lagere grondwaterstanden in een droge periode kunnen veen- en kleilagen inklinken. Hierdoor kunnen niet alleen scheuren in muren en gevels ontstaan. Maar ook neemt de kans op paalrot toe bij houten funderingen. Zo kan een woning verzakken en zelfs instorten. Waar in 2016 nog 4 woonverzekeraars dit risico dekten, doet sinds vorig jaar geen enkele partij dit meer.

Paalrot is een groot risico

Volgens een rapport van het bureau Ecorys (in opdacht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) speelt het risico op paalrot bij zo’n 800.000 woningen. De gemiddelde schade wordt geschat op maar liefst €64.000. De kans op verzakking voor een bepaalde woning is redelijk te voorspellen. Hou hier dus rekening mee bij het kopen of het geplande onderhoud van een woning.

Tips om waterschade te voorkomen

 • Plaats een waterslot tussen de kraan en je (vaat)wasmachine.
 • Heeft je huis een kelder? Plaats daar een waterdetector die alarm slaat bij een overstroming.
 • Controleer regelmatig de kitranden in de badkamer, keuken en wc en vervang ze op tijd. Een verzekeraar kan het anders zien als achterstallig onderhoud.
 • Maak regelmatig je dakgoten schoon zodat de waterafvoer niet verstopt raakt, door bijvoorbeeld bladeren.
 • Zorg voor 'groen' in je tuin; met alleen tegels of andere verharding kan het water niet in de bodem wegzakken.
 • Zet een regenton in de tuin om te voorkomen dat het riool overbelast raakt en regenwater richting je huis stroomt.
 • Laat 's winters de buitenkra(a)n(en) leeglopen en sluit deze af.
 • Laat de verwarming op minimaal 15 graden staan om te voorkomen dat de leidingen bevriezen.

Tot slot: de meeste verzekeraars vergoeden niet of minder als je de schade zelf herstelt. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar. Dit kan ook het eigen risico drukken.

Bron: MoneyView/Consumentenbond, juli 2021

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.