icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Woonverzekeringen vergelijken: welke gegevens hebben we nodig?

In onze vergelijker stellen we je een aantal vragen over jezelf en de gewenste dekking. Zo kunnen we bepalen welke inboedel- en of opstalverzekering voor jou de beste voorwaarden en de gunstigste premie biedt. Op deze pagina leggen we uit waarom we vragen wat we vragen.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 mei 2022

Artikel_premieberekening

Persoonlijke gegevens

Als je woonverzekeringen vergelijkt, moet je jouw persoonlijke situatie aangeven. Daarom stellen we voor een deel dezelfde vragen die veel verzekeraars stellen bij de inboedelwaardemeter. Dit is een hulpmiddel om de waarde van je inboedel vast te stellen.

Huishouden

Om je premie te berekenen is het belangrijk dat we weten wat de samenstelling van je huishouden is:

 • Gezin met kinderen.
 • Gezin zonder kinderen.
 • Alleenstaande met kinderen.
 • Alleenstaande zonder kinderen.

Geboortedatum

De waarde van je inboedel hangt af van je leeftijd. In de loop van je leven verzamel je steeds meer spullen. Pas na je 70e wordt dit wat minder. Daarom willen we je geboortedatum weten.

Netto maandinkomen

Verzekeraars bepalen de waarde van je inboedel ook op basis van inkomen. Als je meer verdient, heb je meestal duurdere spullen.

Postcode en huisnummer

Alle verzekeraars stemmen de premie van je inboedelverzekering af op de buurt waar je woont. Premies kunnen flink verschillen per postcode, straat en zelfs huisnummer. Soms wisselt de premie zelfs per huisnummertoevoeging; zie ons onderzoek in de Consumentengids september 2015.

Premieverschillen stad en dorp

Het risico op brand, inbraak en waterschade is belangrijk voor de hoogte van de premie. Per verzekeraar verschilt het of een woonadres in een risicogebied ligt. Vergelijk premies goed, zeker als je verhuist. Verhuis je van een dorp naar een stad? Dan betaal je waarschijnlijk meer premie door een verhoogd risico op diefstal.

Door een hogere schadelast zijn de premies in de 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) gemiddeld hoger dan in de rest van Nederland. Dit komt vooral door waterschade als gevolg van ondergelopen kelders en door schade die inbrekers veroorzaken. Woonverzekeraars weigeren je trouwens niet op basis van de postcode.

Bijzondere inboedel

Verzekeraars gebruiken vaak een maximumvergoeding voor waardevolle spullen, zoals:

 • Audiovisuele apparatuur.
 • Lijfsieraden.
 • Bijzondere bezittingen, bijvoorbeeld verzamelingen en antiek.

En voor het zogeheten huurdersbelang. Dat zijn alle veranderingen en verbeteringen aan je huurwoning die je op eigen kosten hebt gedaan.

Maximum bij lijfsieraden

Heb je bijvoorbeeld meer dan €6000 aan lijfsieraden, dan wordt het meerdere bij de verzekerde som opgeteld. Deze gaat dus omhoog. Veel verzekeraars kennen een aparte maximumdekking voor diefstal van dit soort spullen. Wil je een hogere dekking, dan betaal je een premie-opslag of moet je op zoek naar een andere verzekeraar.

Beveiliging

Heb je je huis beveiligd en ben je in het bezit van het politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), een BORG- of een VEB-certificaat? Dan krijg je bij een aantal verzekeraars korting op de premie van je verzekering.

Gegevens woning

Meestal geldt: hoe groter je woning, hoe meer spullen je hebt. Daarom houden inboedelverzekeraars rekening met het woonoppervlak. Sommige willen daarnaast het bouwjaar weten en in wat voor sóórt huis je woont:

 • Een rijtjeswoning.
 • 2 onder 1 kap.
 • Vrijstaand huis.
 • Hoekwoning.
 • Appartement of flat met 1 tot 4 verdiepingen.
 • Appartement of flat met meer dan 5 lagen.

Opstalverzekeringen vergelijken

Veel opstalverzekeraars werken met een herbouwwaardemeter. Zo bepalen ze de gemiddelde herbouwkosten voor het soort huis waarin je woont. Die herbouwkosten worden ook bepaald door zaken als de afwerking van de woning (normaal/hoogwaardig/luxe).

Hoe luxer bijvoorbeeld de badkamer of keuken, des te hoger de herbouwwaarde. Ook het soort gevel is belangrijk. Een aantal opstalverzekeraars wil de WOZ-waarde weten voor het bepalen van het te verzekeren bedrag.

Bouwaard

Premies van opstalverzekeringen zijn sterker afhankelijk van de woningkenmerken dan de inboedelpremies. Zo heeft een houten huis, een houten vloer (in plaats van beton) of een rieten dak meer risico op brand. Daarvoor betaal je dus een hogere premie. Soms word je met een rieten dak niet eens door de verzekeraar geaccepteerd.

Woningen kunnen ook worden geweigerd op basis van bepaalde kenmerken, zoals het type, de ouderdom en een ‘riskante’ ligging.

Fundering

Bij bijna alle opstalverzekeraars is de fundering standaard meeverzekerd. Alleen bij de Budget-polis van Klaverblad en de Maatwerk-polissen van Nationale-Nederlanden kun je ervoor kiezen de fundering niet mee te verzekeren. Bij Klaverblad verlies je in dat geval wel de garantie tegen onderverzekering. Heien is veel duurder dan als jouw huis op zand staat. Vandaar de vraag of fundering heiwerk is (ja) of op zand?

Garage

Bij een garage is het belangrijk of die inpandig is of niet. Zo ja, dan valt de garage onder de opstalverzekering. Is de garage aangebouwd, vrijstaand of dubbel, dan betaal je extra premie.

Gecombineerde woonverzekering

In onze vergelijker kun je ook een gecombineerde inboedel- en opstalverzekering afsluiten. Dit is aan te raden bij een koophuis, zodat er geen gedoe ontstaat bij de schadeafhandeling.

Aanvullende dekkingen/verzekeringen

Wij vragen je om aan te geven of je een of meer aanvullende dekkingen/verzekeringen wilt. We nemen die dan mee in de berekening.

Allrisk

Beschadig je per ongeluk iets in of aan je woning? Een allriskverzekering dekt ook de schade veroorzaakt door jezelf of een gezinslid.

Glas meeverzekeren?

Bij veel opstalverzekeraars is glasdekking standaard bij de prijs inbegrepen. Als je zelf voor een glasverzekering kunt kiezen, heb je de keuze uit enkel of dubbel glas.

Buitenshuisdekking

Je kunt je kostbare inboedel ook buiten de deur verzekeren. Handig als je regelmatig over straat gaat met dure sieraden, een smartphone of laptop. Bij diefstal krijg je jouw schade vergoed tot een bepaald maximum. Soms krijg je dat ook bij verlies. Niet alle verzekeraars bieden een buitenshuisdekking.

Aansprakelijkheid

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt schade die jij of een gezinslid veroorzaakt bij een ander. Dit is in feite geen aanvullende dekking, maar een aparte verzekering. Maar veel verzekeraars rekenen de AVP tot de woonverzekeringen. Ook bij ons kun je deze verzekering in één klap met je inboedel- en/of opstalpolis afsluiten.

Resultaten uit de vergelijker

De verzekeringen in onze vergelijker sorteren we op de maandpremie van laag naar hoog. Kijk niet alleen naar de laagste prijs. Kijk ook welke verzekering het beste past bij jouw huis en (kostbare) inboedel.

Filters

Met enkele filters naast de geselecteerde verzekeringen kun je jouw zoektocht nog verder verfijnen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor alleen duurzame verzekeraars. Of voor een vrijwillig eigen risico. Je betaalt dan minder premie. Niet alle verzekeraars bieden trouwens deze optie.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.