! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Woonverzekeringen vergelijken: welke gegevens hebben we nodig?

Om te kunnen bepalen welke inboedel- en of opstalverzekering voor jou de beste voorwaarden en de gunstigste premie biedt, stellen wij je in onze vergelijker een aantal vragen over jezelf en over de gewenste dekking. Op deze pagina leggen we uit waarom we vragen wat we vragen.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 april 2021

Persoonlijke gegevens

Als je woonverzekeringen vergelijkt, moet je jouw persoonlijke situatie aangeven. Daarom stellen we deels dezelfde vragen als veel verzekeraars stellen bij de inboedelwaardemeter, een hulpmiddel om de waarde van je inboedel vast te stellen.

Huishouden

Om je premie te kunnen berekenen is het belangrijk dat we weten wat de samenstelling van je huishouden is:

 • gezin met kinderen
 • gezin zonder kinderen
 • alleenstaande met kinderen
 • alleenstaande zonder kinderen

Geboortedatum

De waarde van je inboedel hangt af van je leeftijd. In de loop van je leven verzamel je steeds meer spullen. Pas na je 70e wordt dit iets minder. Daarom willen we je geboortedatum weten.

Netto maandinkomen

Verzekeraars bepalen de waarde van je inboedel ook op basis van inkomen. Als je meer verdient, heb je meestal duurdere spullen.

Postcode en huisnummer

Alle verzekeraars stemmen de premie van je inboedelverzekering af op de buurt waar je woont. Premies kunnen flink verschillen per postcode, straat en zelfs huisnummer. Soms wisselt de premie zelfs per huisnummertoevoeging, zoals bij Reaal en SNS. Lees ook ons onderzoek in de Consumentengids september 2015 (pdf, alleen voor leden).

Het risico op brand, inbraak en waterschade is belangrijk voor de hoogte van de premie. Per verzekeraar verschilt het of een woonadres in een risicogebied ligt. Vergelijk premies goed, zeker als je verhuist. Verhuis je van een dorp naar een stad, dan betaal je waarschijnlijk meer premie vanwege de kans op meer diefstal. Als gevolg van een hogere schadelast zijn de premies in de 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) gemiddeld hoger dan in de rest van Nederland. Dit komt vooral door waterschade als gevolg van ondergelopen kelders en de schade die inbrekers veroorzaken. Woonverzekeraars weigeren je trouwens niet op basis van de postcode.

Bijzondere inboedel

Verzekeraars hanteren vaak een maximumvergoeding voor waardevolle spullen, zoals:

 • audiovisuele apparatuur
 • lijfsieraden
 • bijzondere bezittingen, bijvoorbeeld verzamelingen en antiek
 • en ook voor het zogeheten huurdersbelang; alle veranderingen en verbeteringen aan je huurwoning die je voor eigen rekening hebt aangebracht.

Heb je bijvoorbeeld meer dan €6000 aan lijfsieraden, dan wordt het meerdere bij de verzekerde som opgeteld. Deze gaat dus omhoog. Veel verzekeraars kennen een aparte maximumdekking voor diefstal van dit soort spullen. Wil je een hogere dekking, dan betaal je een premie-opslag of moet je op zoek naar een andere verzekeraar.

Beveiliging

Heb je je huis beveiligd en ben je in het bezit van het politiekeurmerk Veilig Wonen of een BORG-certificaat, dan krijg je bij een aantal verzekeraars korting op de premie van je verzekering.

Buitenshuisdekking

Je kunt je kostbare inboedel ook buiten de deur verzekeren. Handig als je regelmatig over straat gaat met dure sieraden, een smartphone of laptop. Bij diefstal (en soms ook bij verlies) krijg je jouw schade vergoed tot een bepaald maximum. Lang niet alle verzekeraars bieden een buitenshuisdekking.

Gegevens woning

Meestal geldt: hoe groter je woning, hoe meer spullen je hebt. Daarom houden inboedelverzekeraars rekening met het woonoppervlak. Sommige willen daarnaast het bouwjaar weten en in wat voor sóórt huis je woont:

 • een rijtjeswoning
 • 2 onder 1 kap
 • vrijstaand huis
 • hoekwoning
 • appartement of flat met 1 tot 4 verdiepingen
 • appartement of flat met meer dan 5 lagen

Opstalverzekeringen vergelijken

Veel opstalverzekeraars werken met een herbouwwaardemeter. Zo bepalen ze de gemiddelde herbouwkosten voor het soort huis waarin je woont. Die herbouwkosten worden mede bepaald door zaken als de afwerking van de woning (normaal/hoogwaardig/luxe). Hoe luxer bijvoorbeeld de badkamer of keuken, des te hoger de herbouwwaarde. Ook het soort gevel is van belang.

Bouwaard

Premies van opstalverzekeringen zijn sterker dan de inboedelpremies afhankelijk van de woningkenmerken. Zo geeft een houten huis, een houten vloer (in plaats van beton) of een rieten dak meer risico op brand. Daarvoor betaal je dus een hogere premie. Soms word je met een rieten dak niet eens door de verzekeraar geaccepteerd. Woningen kunnen ook worden geweigerd op basis van bepaalde kenmerken, zoals het type, de ouderdom en een ‘riskante’ ligging.

Fundering

Bij bijna alle opstalverzekeraars is de fundering standaard meeverzekerd. Alleen bij de Budget-polis van Klaverblad en de Maatwerk-polissen van Nationale-Nederlanden kun je ervoor kiezen deze niet mee te verzekeren. Bij Klaverblad verlies je in dat geval wel de garantie tegen onderverzekering. Heien is veel duurder dan als jouw huis op zand staat. Vandaar de vraag: fundering: heiwerk (ja) of op zand? Een aantal opstalverzekeraars wil de WOZ-waarde weten om het te verzekeren bedrag te bepalen.

Glas meeverzekeren?

Bij veel opstalverzekeraars is glasdekking standaard bij de prijs inbegrepen. Als je zelf voor een glasverzekering kunt kiezen, heb je de keuze uit enkel of dubbel glas. Bij een garage is het belangrijk of die inpandig is of niet. Zo ja, dan valt de garage onder de opstalverzekering. Is de garage aangebouwd, vrijstaand of dubbel, dan betaal je extra premie.

Resultaten uit de vergelijker

De verzekeringen in onze vergelijker(s) sorteren we op de maandpremie van laag naar hoog. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar ook welke verzekering het beste past bij jouw huis en (kostbare) inboedel. Let ook goed op de dekkingsvorm: extra uitgebreid (eug) of de duurdere allriskdekking (ar), die ook schade vergoedt door zelf veroorzaakte ongelukjes.

Gecombineerde woonverzekering

In onze vergelijker kun je ook een gecombineerde inboedel- en opstalverzekering afsluiten. Dit is aan te raden bij een koophuis, zodat er geen gedoe ontstaat bij de schade-afhandeling. Let tot slot op het eigen risico. Kies je vrijwillig voor een hoger eigen risico, dan betaal je minder premie. Niet alle verzekeraars bieden trouwens deze optie.

Lees ook: