icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste opstalverzekering

Wat is de beste opstalverzekering? We vergelijken de polissen van bijna 30 aanbieders op voorwaarden en premies. Zij scoren allemaal een voldoende voor de voorwaarden. Dat maakt het vergelijken van de premies extra interessant én lucratief.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 25 november 2021

alleenstaande-verzekering

Beste uit de Test

In september 2021 onderzochten wij in totaal 49 opstalverzekeringen van 29 aanbieders.

De allrisk Opstalverzekering van Centraal Beheer heeft het hoogste Testoordeel: een 8,6. De Woonhuisverzekering van FBTO (allrisk) en Vereniging Eigen Huis (Super Uitgebreid) volgen op de voet met een 8,5. De Woonhuisverzekering All-Risk van Interpolis haalt een 8,4.

Deze polissen scoren onder meer goed vanwege:

Centraal Beheer, FBTO en Interpolis bieden dekking voor schade door het overstromen van zogenoemde niet-primaire waterkeringen. Dat dit geen overbodige luxe is, bleek korte tijd later met de hevige overstromingen in met name Zuid-Limburg.

Alleen de woonverzekeringen van ASR en Ditzo bieden ook deze dekking. De allrisk Woonhuisverzekeringen van ASR (7,9) en Ditzo (7,6) scoren mede daardoor bovengemiddeld.

Goede verzekeringen

Ook goed uit onze test met een 8,2 komen de allrisk-polissen van:

 • Allianz Direct
 • ANWB
 • Inshared
 • Nationale-Nederlanden (Maatwerk)
 • Ohra
 • Unigarant
 • de extra uitgebreide opstalverzekering van Centraal Beheer

Zij worden op de voet gevolgd met een 8,1 door:

 • ABN Amro
 • Rhion
 • de extra uitgebreide Woonhuisverzekering van FBTO

En met een 8,0 volgen dan:

 • Hema
 • SNS

Voordelige opstalverzekeringen

De premie van een opstalverzekering is van veel factoren afhankelijk. Wij hebben momenteel daarom geen Beste koop-predicaat uitgereikt voor de polis met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Wél hebben we eind 2021, zoals elk jaar, in de Geldgids een selectie gemaakt van opstalverzekeringen die gemiddeld genomen tot de voordeligste behoren. Op basis van meer dan 22.000 profielen ziet deze Geldgids-selectie er als volgt uit:

Geldgids-selectie opstalverzekeringen
Verzekeraar (dekking) Testoordeel Gemiddelde jaarpremie (all-in)
United Insurance (allrisk) 6,7 €200
Allianz Direct (extra uitgebreid) 7,7 €220
Allianz Direct (allrisk) 8,2 €240
ING (extra uitgebreid) 6,7 €242
ANWB (allrisk) 8,2 €259

Combineer opstal- en inboedelverzekering

Wil je naast een opstalverzekering ook een inboedelverzekering? Sluit dan beide verzekeringen bij 1 aanbieder af. Bij schade ontstaat dan nooit discussie over welke verzekeraar wat moet vergoeden.

Heb je een koopwoning? Dan kun je sowieso een inboedel- en opstalverzekering afsluiten.

Woon je in een appartement? Vraag dan bij de vereniging van eigenaren of je huurbaas waar de gezamelijke opstalverzekering is afgesloten. Daar kun je eventueel ook je inboedelverzekering afsluiten.

Bekijk de Testoordelen van alle onderzochte opstalverzekeringen. Of kijk in onze Woonverzekering Vergelijker welke opstal- en/of inboedelverzekering qua voorwaarden en premie het beste bij jou past.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.