icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste opstalverzekering

Wat is de beste opstalverzekering? We vergelijken de polissen van 30 aanbieders op voorwaarden en premies. De premies verschillen flink per verzekeraar. En let ook op de voorwaarden, want de testoordelen verschillen flink. 
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 april 2024

De beste opstalverzekering

Beste uit de Test

In april 2024 onderzochten wij in totaal 52 opstalverzekeringen van 30 aanbieders. BesteTest_RGB

Nationale-Nederlanden en SNS

De allrisk opstalverzekeringen van Nationale-Nederlanden Woonhuisverzekering All-in en de SNS komen als Beste uit de Test. Deze krijgen het hoogste testoordeel: 9. 

Andere goede opstalverzekeringen

De volgende woonhuisverzekeringen krijgen het testoordeel 8,9:

  • ING (allrisk)
  • Nationale-Nederlanden Bank (allrisk)
  • Unigarant 
  • Vereniging Eigen Huis woonhuisverzekering (super uitgebreid)

Ze scoren onder meer goed door:

Lees hier meer over onze test en dienstverlening.

Groene Keuze

Groene Keuze_RGB

Vijf opstalverzekeringen kregen in oktober 2023* het predicaat Groene Keuze. Dat betekent dat ze niet alleen een goede dekking bieden (algemeen testoordeel minimaal een 7,0). Ze behoren ook tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid

Groene Keuze opstalverzekeringen oktober 2023

  Groene score Algemeen testoordeel opstalverzekering oktober 2023
ASN Woonhuisverzekering all risk 8,9 8,4
a.s.r. Woonhuisverzekering all risk 8,6 8,4
a.s.r. Woonhuisverzekering extra uitgebreid 8,6 8,0

De groene score van de woonhuisverzekering van Ik kies zelf van a.s.r. (voorheen Ditzo) zit hier net onder met een groene score van 7,9. De tesoordelen van deze woonhuisverzekering zijn 7,8 voor de all risk-variant en 7,4 voor de extra-uitgebreid-verzekering.

*Dit is een jaarlijks onderzoek. Het volgende onderzoek is in oktober 2024.

Verschil opstalverzekering extra uitgebreid en all risk

Een opstalverzekering met een extra uitgebreide dekking vergoedt schades aan je huis die flink in de papieren kunnen lopen, zoals brand-, water- en inbraakschade. Een all risk dekking verzekert ook schades door eigen schuld, bijvoorbeeld door een ongelukje. Je laat bijvoorbeeld iets op de vloer vallen. Voor schade door opzet of achterstallig onderhoud krijg je vrijwel nooit een vergoeding.

Combineer opstal- en inboedelverzekering

Zaken die vast zitten aan je woning vallen onder een opstalverzekering (denk aan ramen, dak, vaste vloer). Voor schade aan 'losse' spullen in huis heb je een inboedelverzekering nodig.

Wil je naast een opstalverzekering ook een inboedelverzekering? Sluit dan beide verzekeringen bij 1 aanbieder af. Bij schade ontstaat dan nooit discussie over welke verzekeraar wat moet vergoeden.

Heb je een koopwoning? Dan is het sowieso handig om een inboedel- én opstalverzekering af te sluiten.

Woon je in een appartement? Vraag dan bij de Vereniging van Eigenaren of je huurbaas waar de gezamelijke opstalverzekering is afgesloten. Daar kun je dan eventueel ook je inboedelverzekering afsluiten.

Bekijk in onze Woonverzekering Vergelijker welke opstal- en/of inboedelverzekering qua voorwaarden en premie het beste bij jou past.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.