icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test & dienstverlening

Wij vergelijken de premies en voorwaarden van bijna alle inboedel- en opstalverzekeringen. Verder helpen we je de juiste verzekering(en) te kiezen voor jouw situatie. Op deze pagina leggen we uit hoe de Vergelijker werkt, welke informatie we nodig hebben en hoe onze Testoordelen tot stand komen.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:24 augustus 2023

inboedelverzekering

Wat doen wij voor jou?

Met onze Woonverzekering Vergelijker vergelijk je inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen (in combinatie woonpakket of woonverzekering genoemd) van ongeveer 25 aanbieders op premie en voorwaarden.

Om goed te kunnen vergelijken, vragen we eerst naar een aantal persoonlijke gegevens, zoals je postcode, gezinssamenstelling, woning en netto-maandinkomen. Daarmee bepalen we welke verzekering het beste bij jou past.

Sorteren

De uitkomsten kun je sorteren op maandpremie en Testoordeel. Bij maandpremie staat de goedkoopste verzekering bovenaan. Bij Testoordeel staat de best scorende verzekering bovenaan.

Hoe wij testen

We beoordelen de voorwaarden van de inboedel- en opstalverzekeringen met een score: ons Testoordeel. Daarbij geldt: hoe hoger de score, hoe beter de voorwaarden.

  1. We bepalen welke dekkingsaspecten we meenemen in het onderzoek.
  2. We beoordelen de dekkingsaspecten ten opzichte van het marktgemiddelde.
  3. We kennen aan de dekkingsaspecten een weging toe op basis van relevantie.

MoneyView ProductRating

Voor het beoordelen van de dekkingsaspecten gebruiken we de MoneyView ProductRating. Daardoor kunnen we alleen inboedel- en opstalverzekeringen beoordelen die in de database van MoneyView voorkomen. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, van 1 tot 5. 

Los daarvan kennen we een bonus toe van maximaal 1 punt aan verzekeraars die een lange periode de zogeheten nieuwwaarde van spullen vergoeden.

Weging op de basis-totaalscore

Op de basis-totaalscore passen we een weging toe. Van de producteigenschappen die bij elkaar horen maken we samenhangende clusters. Per cluster tellen we de gewogen scores bij elkaar op. Ook op de clusters onderling passen we een weging toe. Zo ontstaan gewogen scores, die we per cluster bij elkaar optellen.

Op die manier ontstaat er een puntentotaal. Dat puntentotaal rekenen we om naar een rapportcijfer op een schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

De kwaliteit van het product hangt af van de dekkingsonderdelen in de voorwaarden van de verzekering. Elk dekkingsonderdeel krijgt een wegingspercentage.

Inboedelverzekering

  • Dekking algemeen: 40%
  • Aanvullende vergoedingen na een calamiteit: 16%
  • Nieuwwaarderegeling: 10%
  • Mobiele elektronica: 7,5%
  • Kostbaarheden: 7,5%
  • Inboedelwaardegarantie: 4%
  • Specifieke allriskdekking: 5%
  • Flexibiliteit: 5%
  • Eigen risico's: 5%

Opstalverzekering

  • Dekking algemeen: 25%
  • Aanvullende vergoedingen na een calamiteit: 25%
  • Herbouwwaardegarantie: 15%
  • Glasdekking: 10%
  • Overstroming: 10%
  • Eigen risico's: 5%
  • specifieke allriskdekking: 5%
  • Flexibiliteit: 5%

De inboedel- en opstalverzekering tellen allebei voor 50% mee bij het bepalen van het gecombineerde Testoordeel. Voorkom gedoe als je schade hebt en breng je verzekeringen onder bij 1 partij in een alles-in-1-verzekeringspakket.

Welke inboedel- en opstalverzekeringen kun je vergelijken?

De volgende aanbieders zijn opgenomen in onze Vergelijker. Bij de meeste aanbieders kun je ook direct een verzekering aanvragen:

Verzekeraar

Afsluiten via Vergelijker
ABN AMRO ja
Aegon ja
Allianz Direct ja
ANWB nee
Aon nee
a.s.r. ja
Avéro Achmea ja
Centraal Beheer ja
FBTO ja
de Goudse nee
Ik kies zelf van a.s.r. ja
ING ja
Inshared ja
de Internationale nee
Klaverblad nee
Lancyr nee
Lemonade (alleen inboedel) ja 
Nationale-Nederlanden ja
Ohra ja
Rhion nee
SNS ja
Unigarant ja
Univé ja
Vereniging Eigen Huis ja
ZLM (alleen in Zeeland en Noord-Brabant) nee

Woonverzekeraars die hier niet onder vallen

Met sommige woonverzekeraars doen wij geen zaken. Bijvoorbeeld omdat zij geen premiegegevens ter beschikking stellen, zoals Interpolis. Of omdat ze (nog) geen samenwerkingsovereenkomst hebben met onze partner RISK Verzekeringen (zie hieronder). Wij streven ernaar zoveel mogelijk van deze aanbieders toe te voegen en melden het zodra dit is gebeurd. 

AnsvarIdea  
ASN Bank Noorderlinge Verzekeraars
Interpolis Promovendum
Mintley United Insurance

Samenwerking Consumentenbond en RISK

De Consumentenbond zet in samenwerking met RISK Verzekeringen de prijzen van inboedel- en opstalverzekeringen op een rij. RISK Verzekeringen heeft contact met veel van de verzekeraars en verzamelt voor ons de specificaties en actuele tarieven.

Geen enkele verzekeraar heeft een direct of indirect belang in de inboedel- en opstalverzekeringenvergelijker. Met de inboedel- en opstalverzekeringenvergelijker van de Consumentenbond vergelijk je dus onafhankelijk de premies en voorwaarden van inboedel- en opstalverzekeringen.

Contactgegevens bij vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld een aangevraagde verzekering? Neem dan contact op met onze klantenservie. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Bel 070-445 41 41 of stuur ons een bericht.

Beste uit de Test & Groene Keuze

De inboedel- of opstalverzekering met het hoogste Testoordeel komt als Beste uit de Test en zijn dus de beste inboedelverzekering en de beste opstalverzekering.

De verzekering met de (gemiddeld) gunstigste prijs-kwaliteitverhouding is de Beste Koop. Bij de inboedel- en de opstalverzekering hangt de hoogte van de premie sterk af van allerlei (persoonlijke) factoren. Daarom bekijken we van keer tot keer of er wel of geen Beste Koop is.

Daarnaast wijzen we sinds voorjaar 2023 1 of meer inboedel- en opstalverzekeringen aan als Groene Keuze. Dat betekent dat ze niet alleen een goede dekking bieden, maar ook tot de koplopers behoren op het gebied van duurzaamheid. 

Hoe verdienen wij aan inboedel- en opstalverzekeringen?

Bij het aanvragen van een inboedel- en opstalverzekering werken wij samen met RISK Verzekeringen. Hier moet je opnieuw een aantal gegevens invullen. RISK handelt de aanvraag verder af. 

De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere afgesloten polis. Daarbij maakt de hoogte van de premie en de gekozen dekking niet uit.

Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor consumenten, vooral voor onze leden. Wij hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het bemiddelen in verzekeringen. Het nummer is: 12020656.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.