icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe duurzaam is jouw verzekeraar?

Stap over naar een verzekeraar met een duurzamer beleggingsbeleid. Zo draag je bij aan een betere samenleving. Wij laten je zien welke verzekeraars duurzamer zijn dan andere.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:22 januari 2024

Afbeelding met windmolens in een weiland dat de een onderzoek naar duurzame energie en de duurzaamheid van energieleveranciers uitbeeldt.

Duurzaamheidsscore per verzekeraar

We geven aan de meest duurzame inboedel- en opstalverzekering het predicaat 'Groene Keuze'. Om de Groene Keuze van woonverzekeringen te bepalen, werken we samen met de Eerlijke Verzekeringswijzer. Voor het testoordeel Groene Keuze gebruiken we de beleidsscores die De Eerlijke Verzekeringswijzer heeft gepubliceerd in juli 2022.

Score verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt verzekeraars op 14 thema’s zoals klimaatverandering, mensenrechten en wapens. Hiervoor geeft de organisatie cijfers in de vorm van percentages. A.s.r. heeft in juli 2022 bijvoorbeeld een score van 89%. We tellen dit mee in onze productscore als het cijfer 8,9. 

Groene Keuze

De meest duurzame inboedel en opstalverzekeringen geven wij het predicaat 'Groene Keuze'. De scores van de Eerlijke Verzekeringswijzer wegen daarbij voor de helft mee. De andere helft van de score bestaat uit onze beoordeling voor bepaalde kenmerken van een polis.

Het gaat om kenmerken waarbij de verzekeraar consumenten stimuleert om zélf te verduurzamen. Dat kan door de polisvoorwaarden. Of door bijvoorbeeld duurzame reparatie te kiezen boven het vervangen van een kapot product.

Hoe bepalen we de Groene Keuze?

We kennen het predicaat Groene Keuze toe aan maximaal 10% van alle geteste verzekeringen die op duurzaamheid het best scoren.

 • De minimale score bij duurzaamheid is een 8,0 (oktober 2023). Dit cijfer bestaat dus uit 50% score Eerlijke Verzekeringswzijzer en 50% duurzame productkenmerken.
 • Het product heeft een algemeen testoordeel voor poliswoorwaarden hoger dan 7,0.

Wat tellen we mee bij opstalverzekering?

We kijken bij het bepalen van duurzaamheidskenmerken van een opstalverzekering naar de volgende kenmerken. De score tellen we dus voor de helft voor het bepalen van de Groene Keuze:

 • Biedt de verzekeraar de mogelijkheid van herstel of reparatie van een kapot item? Zo ja, hoe wordt dit gecommuniceerd met de verzekerde?
 • Zo ja, worden er bij dat herstel duurzaamheidsvoorwaarden gesteld aan de ingeschakelde herstelbedrijven?
 • Is het mogelijk om (spullen in je) tiny house te verzekeren?
 • Biedt de verzekeraar de mogelijkheid om na schade het huis ook meteen duurzamer te maken?
 • Hoe verstrekt de verzekeraar polisbladen: alleen digitaal en/of per post?
 • Verzekert de verzekeraar verduurzamingsmaatregelen (zoals warmtepomp, zonnepanelen en/of zonneboiler) automatisch mee? 
 • Bij zonnepanelen: tot welk bedrag zijn deze (standaard) verzekerd op de opstalverzekering? Kun je dit bedrag verhogen? En zijn er uitsluitingen of beperkingen?
 • Is inkomstenderving door uitval van zonnepanelen ook verzekerd?
 • Valt een laadpaal voor elektrische auto's ook onder de dekking?

Wat tellen we mee bij de inboedelverzekering?

We kijken bij het bepalen van duurzaamheidskenmerken van een inboedellverzekering naar de volgende kenmerken. De score tellen we dus voor de helft voor het bepalen van de Groene Keuze:

 • Alle kenmerken die we hierboven staan bij de opstalverzekering.
 • Vallen fietsen of andere milieuvriendelijke vervoermiddelen ook onder de dekking?

Niet alle verzekeraars

Niet alle verzekeraars zijn beoordeeld door de Eerlijke Verzekeringswijzer. Sommige verzekeraars zijn namelijk erg klein. Ze maken geen deel uit van een grotere moedermaatschappij die het beleggingsbeleid bepaalt. Deze producten kunnen daardoor niet in aanmerking komen voor de Groene Keuze. 

Onze rol

De Consumentenbond heeft een overeenkomst met de Eerlijke Verzekeringswijzer. Daardoor kan de Eerlijke Verzekeringswijzer nu meer verzekeraars onderzoeken. De Verzekeringswijzer brengt nu ongeveer 95% van de markt voor zorg-, schade- en levensverzekeringen in kaart. 

Op de site van de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je jouw verzekeraar stimuleren om meer te doen. Je kunt ook een compliment geven voor het huidige beleid.

Is duurzaam ook duurder?

In onze verzekeringsvergelijkers zie je dat duurzaam niet per se duurder hoeft te zijn.