icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe duurzaam is jouw verzekeraar?

Stap over naar een verzekeraar met een duurzamer beleggingsbeleid en draag jouw steentje bij aan een betere samenleving.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 november 2022

Afbeelding met windmolens in een weiland dat de een onderzoek naar duurzame energie en de duurzaamheid van energieleveranciers uitbeeldt.

Miljarden aan premies belegd

Verzekeraars investeren de premies die wij betalen voor verzekeringen in andere bedrijven. Die miljarden euro's kan een verzekeraar op 2 manieren beleggen:

  • Traditioneel, dus puur gericht op financieel rendement.
  • Duurzaam.

Als een verzekeraar duurzaam belegt, sluit hij bepaalde sectoren of praktijken uit. Bijvoorbeeld de wapen- of tabaksindustrie en kinderarbeid. Als het goed is, kijken de vermogensbeheerders daarnaast of een bedrijf zich netjes aan de regels houdt. En ook of het bedrijf goed zorgt voor werknemers en de omgeving.

Duurzaamheidsscore per verzekeraar

Twee instanties onderzoeken de duurzaamheid van verzekeraars:

  • Eerlijke Verzekeringswijzer.
  • Vereniging van Beleggers in Duurzame Ondernemingen (VBDO).

VBDO

De VBDO geeft bijna alle Nederlandse verzekeraars een duurzaamheidsscore op een schaal van 0 tot en met 5. Dit gebeurt op basis van antwoorden op circa 50 vragen aan verzekeraars die daar aan willen meewerken. En het ‘bewijsmateriaal’ dat zij daarbij aanleveren. Vooral bij kleinere partijen ontbreekt dat laatste vaak. 

Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt verzekeraars op 14 thema’s. Zoals:

  • Klimaatverandering
  • Mensenrechten
  • Dierenwelzijn
  • Wapens
  • Gendergelijkheid

Hiervoor geeft de organisatie individuele rapportcijfers (1 t/m 10). Het is een samenwerkingsverband van OxfamNovib, Amnesty International, World Animal Protection, Milieudefensie en Pax.

De Consumentenbond is, net als RISK Verzekeringen, een overeenkomst aangegaan met de Eerlijke Verzekeringswijzer. Het resultaat is een uitbreiding per 2 december 2021 van de Eerlijke Verzekeringswijzer van 9 naar 16 verzekeraars. Daarmee is zo'n 95% van de markt voor zorg-, schade- en levensverzekeringenmarkt nu in kaart gebracht.

De uitbreiding bleek al snel vruchten af te werpen. Bij een herhaalonderzoek in de zomer van 2022 toonden met name enkele zorgverzekeraars grote verbeteringen. VGZ zag de score van de Eerlijke Verzekeringswijzer stijgen van een 2,5 naar een 7,9. CZ ging van 1,5 naar 5,9 en Menzis van 1,6 naar 5,4. 

De 'nieuwkomers' ANWB/Unigarant, De Goudse, DSW, Klaverblad, ONVZ, Univé, ZLM en Zorg en Zekerheid laten ook alle 8 verbetering zien, maar scoren nog wel onvoldoende:

Veel onvoldoendes in de Eerlijke Verzekeringswijzer

Verzekeringsgroep Score Eerlijke Verzekeringswijzer
  zomer 2022 vorige score
ASR (ASR, Ditzo, de Europeesche) 8,9 8,4
VGZ (ook Bewuzt, IZA, IZZ, UMC) 7,8 2,5
Achmea (o.a. Avéro, Centraal Beheer, FBTO, Hema, InShared, Interpolis, Zilveren Kruis) 7,5 7,0
CZ (ook CZ Direct, Ohra zorgverzekering) 5,9 1,5
Nationale-Nederlanden (o.a. ING en Ohra) 5,5 5,8
Klaverblad * 5,4 4,3
Menzis (ook Anderzorg) 5,4 1,6
Zorg & Zekerheid * 4,4 2,5
de Goudse * 4,3 2,6
Univé * 3,9 3,4
Aegon 3,6 3,2
Allianz (ook Allianz Direct) 3,2 3,1
Unigarant/ANWB * 3,1 2,5
ONVZ (ook PNOzorg) * 2,9 2,7
ZLM * 2,9 2,5
DSW (ook InTwente, Stad Holland) * 2,6 2,1

*) Nieuw per eind 2021

ASR koploper

ASR (ook bekend van Ditzo en reisverzekeraar de Europeesche) scoort nog altijd het best op duurzaamheid. Dit komt ook uit het jongste onderzoek van VBDO (2019) naar voren. De verzekeraar kondigde begin 2021 aan te gaan samenwerken met de ASN Bank voor het aanbieden en verder ontwikkelen van duurzame schadeverzekeringen. 

Je kunt nu via ASN Bank duurzame opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen afsluiten. Bij schade kun je ervoor kiezen deze te laten te herstellen of vervangen met tweedehands (of refurbished) materialen. Verder zijn zaken als zonnepanelen, laadpalen en groene daken volledig gedekt. De premie van de verzekeringen wordt volgens het ASN duurzaamheidsbeleid belegd in duurzame bedrijven, projecten en overheden.

Op de site van de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je jouw verzekeraar stimuleren om meer te doen, óf een compliment geven voor het huidige beleid.

Consumentenbond-poll

Wij hielden een onderzoek onder ruim 7000 consumenten. Liefst 2/3 van hen wil best wat meer premie betalen voor een polis van een veel duurzamere aanbieder. Maar in onze verzekeringsvergelijkers zie je dat duurzaam niet per se duur(der) hoeft te zijn.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.