icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je opstalverzekering

Schade aan je woning is erg vervelend. Met een opstalverzekering krijg je de schade (deels) vergoed. We geven je graag een aantal tips over de afhandeling van schade en waar je op moet letten.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Meld schade eerst aan je verzekeraar

Verzekeraars vergoeden soms niet of minder als je besluit de schade op eigen houtje te (laten) herstellen. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar.

Maak je gebruik van een schadehersteller die je verzekaar aanwijst, dan kan het zelfs zijn dat je geen eigen risico hoeft te betalen. Bijvoorbeeld bij de opstalverzekering van Aon Direct in geval van stormschade.

overstroming-kaplaarzen

2
Geef een verbouwing door aan je verzekeraar

Ga je verbouwen? Geef dit dan door aan de opstalverzekeraar. Vooral als je verwacht dat je woning meer waard wordt door de verbouwing. Zo voorkom je dat je onderverzekerd raakt. Let verder op dat ongelukken tijdens een verbouwing soms niet gedekt zijn. Dit geldt bijvoorbeeld vaak voor glasbreuk. Kijk dit dus goed na in de voorwaarden.

aannemer

3
Je opstalverzekering opzeggen of overstappen

Alle verzekeringen die na 1 januari 2010 zijn afgesloten, hebben in principe een looptijd van 1 jaar. Zeg je de polis niet op, dan verlengt de verzekeraar deze met nog eens 1 jaar. Maar na deze verlenging kun je de polis dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand.

Verzekeraars mogen na 1 januari 2010 nog wel meerjarige contracten aanbieden, zoals een opstalverzekering met een looptijd van 5 jaar. Die kun je niet tussentijds opzeggen. Pas als de hele looptijd is verstreken, wordt het contract omgezet in een jaarcontract, tenzij je zelf anders wenst. Vanaf dan is de verzekering weer dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

email sturen

4
Op welke verzekering claim je de schade?

Veroorzaakt een ander schade aan je huis of spullen? Dan kun je de schade claimen op je eigen opstalverzekering óf de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker.

Voordeel van een inboedel- of opstalverzekering is dat de verzekeringen schade vergoeden op basis van nieuwwaarde. De aansprakelijkheidsverzekering gaat uit van dagwaarde, die meestal lager is. Aan de andere kant heb je misschien al een paar keer achter elkaar schade geclaimd op je opstalverzekering. Dan wil je misschien niet als 'veelclaimer' te boek staan.

Denk bij ‘twijfelschade’ dus altijd goed na waar je de claim indient. De verzekeraar die als eerste wordt aangesproken, moet de schadeclaim afwikkelen en bepaalt de hoogte van de schade.

Artikel_Hebikeenaansprakelijkheidsverznodig

5
Voorkomen is beter dan blussen!

In Nederland rukt de brandweer zo’n 6000 keer per jaar uit voor meldingen van een woningbrand. Enkele tientallen hebben een fatale afloop, vaak als gevolg van het inademen van giftige rook. Je kunt veel doen om een woningbrand te voorkomen. Maar word je er onverhoopt toch door getroffen, is het ook belangrijk om te weten wat je moet doen of laten!

Tips: voor, tijdens en na een woningbrand

Artikel_woningbrandenwaterschade

Test opstalverzekeringen

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering? En zijn er nog andere bespaartips voor deze verzekering? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Community-channel

Topics over Opstalverzekeringen