icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je opstalverzekering

Schade aan je woning is erg vervelend. Met een opstalverzekering krijg je deze schade (deels) vergoed. We geven je graag een aantal tips over de afhandeling van schade.

1

Meld schade eerst aan je verzekeraar

Verzekeraars vergoeden soms niet of minder als je besluit de schade op eigen houtje te (laten) herstellen. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar.

Maak je gebruik van een schadehersteller die je verzekaar aanwijst, dan kan het zelfs zijn dat je geen eigen risico hoeft te betalen. Bijvoorbeeld in het geval van glasschade bij ANWB, Unigarant of ZLM.

overstroming-kaplaarzen

2

Geef een verbouwing door aan je verzekeraar

Ga je verbouwen? Geef dit dan door aan de opstalverzekeraar. Vooral als je verwacht dat je woning meer waard wordt door de verbouwing. Zo voorkom je dat je onderverzekerd raakt. Let er verder op dat ongelukken tijdens een verbouwing soms niet gedekt zijn. Dit geldt bijvoorbeeld vaak voor glasbreuk. Kijk dit dus goed na in de voorwaarden.

aannemer

3

Op welke verzekering claim je de schade?

Veroorzaakt een ander, bijvoorbeeld de buurman, schade aan jouw huis? Claim de schade dan op je eigen opstalverzekering. Verzekerden die een claim bij de aansprakelijkheidsverzekering van de buren indienen, worden in de regel doorverwezen naar de eigen woonverzekeraar. Die kan in zo’n geval het schadebedrag verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de veroorzaker (ook wel: regres nemen) óf op de veroorzaker zelf, als die geen aansprakelijkheidsverzekering heeft. Dit hebben de verzekeraars zo afgesproken om dubbele uitbetaling te voorkomen.

Voordeel van een opstalverzekering is bovendien dat deze schade vergoedt op basis van nieuwwaarde. De aansprakelijkheidsverzekering gaat uit van dagwaarde, die meestal lager is.

Aansprakelijkheidsverzekering kapotte ruit

4

Voorkomen is beter dan blussen

In Nederland rukt de brandweer zo’n 6000 keer per jaar uit voor meldingen van woningbrand. Enkele tientallen hebben een fatale afloop, vaak als gevolg van het inademen van giftige rook. Het is dan ook belangrijk om te weten wat je kunt doen om een woningbrand te voorkomen. En wat je moet doen en laten wanneer je onverhoopt toch door brand wordt getroffen. 

Tips: voor, na en tijdens een woningbrand 

Artikel_woningbrandenwaterschade

5

Je opstalverzekering opzeggen of overstappen

Alle verzekeringen die na 1 januari 2010 zijn afgesloten, hebben in principe een looptijd van 1 jaar. Zeg je de polis niet op, dan verlengt de verzekeraar deze met nog eens 1 jaar. Maar na deze verlenging kun je de polis dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand.

Verzekeraars mogen na 1 januari 2010 nog wel meerjarige contracten aanbieden, zoals een opstalverzekering met een looptijd van 5 jaar. Die kun je niet tussentijds opzeggen. Pas als de hele looptijd is verstreken, wordt het contract omgezet in een jaarcontract, tenzij je zelf anders wenst. Vanaf dan is de verzekering weer dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

email sturen

Test opstalverzekeringen

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun verzekering? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Naar het forum