icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je opstalverzekering

Schade aan je woning is erg vervelend. Met een opstalverzekering krijg je deze schade (deels) vergoed. We geven je graag tips over de afhandeling van schade.

1

Meld schade eerst aan je verzekeraar

Verzekeraars vergoeden soms niet of minder als je besluit de schade zelf te herstellen. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar.

Maak je gebruik van een schadehersteller die je verzekaar aanwijst? Dan kan het zijn dat je geen eigen risico hoeft te betalen. 

overstroming-kaplaarzen

2

Geef een verbouwing door aan je verzekeraar

Ga je verbouwen? Geef dit dan door aan je opstalverzekeraar. Vooral als je verwacht dat je woning meer waard wordt door de verbouwing. Zo voorkom je dat je onderverzekerd raakt. Let er verder op dat ongelukken tijdens een verbouwing soms niet gedekt zijn. Dit geldt bijvoorbeeld vaak voor glasbreuk. 

aannemer

3

Op welke verzekering claim je de schade?

Veroorzaakt een ander, bijvoorbeeld de buurman, schade aan jouw huis? Claim de schade dan op je eigen opstalverzekering. Die vraagt dan het schadebedrag terug bij de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker. Dit hebben de verzekeraars zo afgesproken om dubbele uitbetaling te voorkomen.

Het voordeel van een opstalverzekering is ook dat deze schade vergoedt op basis van nieuwwaarde. De aansprakelijkheidsverzekering gaat uit van dagwaarde. Die is meestal lager.

Aansprakelijkheidsverzekering kapotte ruit

4

Voorkomen is beter dan blussen

In Nederland rukt de brandweer zo’n 6000 keer per jaar uit voor meldingen van woningbrand. Enkele tientallen lopen dodelijkaf, vaak door van het inademen van giftige rook. Het is dan ook belangrijk om te weten wat je kunt doen om een woningbrand te voorkomen. En wat je moet doen en laten wanneer je onverhoopt toch door brand wordt getroffen. 

Lees onze tips over:
Voor, na en tijdens een woningbrand 

Artikel_woningbrandenwaterschade

5

Je opstalverzekering opzeggen of overstappen

Alle verzekeringen die na 1 januari 2010 zijn afgesloten, hebben een looptijd van 1 jaar. Zeg je de polis niet op, dan verlengt de verzekeraar die met nog eens 1 jaar. Maar na deze verlenging kun je de polis dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand.

Verzekeraars mogen nog wel meerjarige contracten aanbieden, zoals een opstalverzekering met een looptijd van 5 jaar. Die kun je niet tussentijds opzeggen. Pas als de hele looptijd is verstreken, wordt het contract omgezet in een jaarcontract. Behalve je zelf iets anders wilt. Vanaf dan is de verzekering weer dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

email sturen

6

Zo voorkom je waterschade aan je huis

Water is een veelvoorkomende bron van schade aan je huis en spullen. Deze schade is lang niet altijd gedekt op je opstal- of inboedelverzekering. Gelukkig kun je zelf veel doen om waterschade te voorkomen.

Lees onze tips over:
Waterschade voorkomen

waterschade-opstalverzekeringen

Test opstalverzekeringen