icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt je opstalverzekering bij asbestschade?

Is je huis gebouwd voor 1994? Dan zit er misschien asbest in. Wat dekt je opstalverzekering als je brand- of stormschade hebt en je huis asbest bevat? 
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:8 maart 2024

Opstalverzekering en asbestschade

Moet je asbestresten in je eigen huis laten weghalen na een brand, storm of ontploffing? Alle opstalverzekeraars betalen je daarvoor geld terug. Wat je terugkrijgt, ligt tussen de €25.000 en onbeperkt. Heeft jouw huis meer dan 200 vierkante meter dak met asbest? Dan vergoeden niet alle verzekeraars de kosten om dat weg te halen.

Uitkering meestal te laag

Asbest opruimen dat vrijkomt bij een brand kan duur zijn. Het bedrag dat je opstalverzekering uitkeert, is soms niet hoog genoeg. De kosten voor losse brokken opruimen vallen nog wel mee. Maar grond en oppervlakte schoonmaken (saneren) is een grotere klus. Asbest verwijderen als er geen schade is, dekt je verzekering nooit.

Asbest uit een ándere woning

Na een brand, storm of ontploffing vergoeden alle opstalverzekeraars het opruimen van asbest in je eigen huis en bij de buren. Saneringskosten vallen meestal ook onder de dekking.

Dit is vaak tot een bepaald maximum van het bedrag dat je verzekerd hebt. AnsvarIdea, Avéro Achmea, Centraal Beheer, DAK, FBTO, ING, InShared, Interpolis, Klaverblad, Nationale-Nederlanden Bank, SNS en Univé vergoeden ook de kosten van het verwijderen van asbest uit een ander huis. Die vergoeding ligt tussen €7.500 en onbeperkt.