icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Opstalverzekering kiezen: waar let je op?

Opstalverzekeringen zijn er in allerlei soorten en prijzen. Waar moet je op letten als je een opstalverzekering afsluit en welke (extra) dekkingen heb je nodig?

1

Opstalverzekering en/of inboedelverzekering?

Heb je een opstalverzekering of een inboedelverzekering nodig?

  • Gaat er iets kapot dat vastzit aan je huis, zoals een verlijmde parketvloer? Dan doe je een beroep op je opstalverzekering.
  • Gaat er iets kapot dat niet vastzit aan je huis, zoals een vrijstaande koelkast? Dan doe je een beroep op je inboedelverzekering.

Wij raden beide verzekeringen aan. Als je een koophuis hebt, is een opstalverzekering zelfs verplicht.

Wat dekt een opstalverzekering?

Artikel_sharingpolis

2

Allriskdekking of extra uitgebreid?

Bij een opstalverzekering kun je kiezen uit 2 soorten dekkingen:

  • Extra uitgebreid (eug): dekt alleen voorvallen die in de polisvoorwaarden staan.
  • Allrisk (ar): dekt alle schadegevallen, tenzij ze nadrukkelijk zijn uitgesloten.

Het belangrijkste verschil is dat allrisk ook de schade vergoedt die ontstaat als je zelf iets laat vallen of omstoot. Bijvoorbeeld schade aan je vaste parketvloer door een omgevallen emmertje sop. Allriskdekking is meestal wat duurder dan extra uitgebreid.

De meeste aanbieders bieden beide varianten aan. Bij ANWB, Aon, ASN, Lancyr, Interpolis, Unigarant, United Insurance, Vereniging Eigen Huis en ZLM kun je echter alleen een allrisk-polis afsluiten.

In onze Woonverzekering Vergelijker kun je aangeven welke dekking(en) je zoekt.

waterschade-opstalverzekeringen

3

Welke extra dekking heb ik nodig?

Aansprakelijkheidsverzekering kapotte ruit

Glasverzekering

Een glasverzekering is geen overbodige luxe. De meeste verzekeraars hebben hiervoor een losse module in hun opstal- en/of inboedelverzekering. Bij andere is glas standaard meeverzekerd op de opstalverzekering. Maar de ene glasdekking is de andere niet.

Lees meer over glasverzekeringen

Artikel_jeappartementverzekeren

Eigenarenbelang

Regelt de vereniging van eigenaars (vve) de opstalverzekering? Dan dekt deze vaak alleen schade aan het ‘kale’ gebouw/appartement. Dus niet aan je nieuwe keuken. Dit 'eigenaarsbelang' kun je verzekeren op je inboedelverzekering óf met een aanvullende opstalverzekering.

Lees meer over het verzekeren van appartementen

zonnepanelen 3

Zonnepanelen

Zonnepanelen vallen in principe onder de dekking van je opstalverzekering. Maar let goed op de bevestiging. Sommige verzekeraars vergoeden de schade alleen als de zonnepanelen ‘aard- en nagelvast’ aan het huis zijn bevestigd.

Meer over het verzekeren van zonnepanelen

4

Voor welk bedrag ben ik verzekerd?

Het is belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde verzekert. Het bedrag dat je verzekert, is het maximumbedrag dat de verzekeraar uitkeert. Als de kosten hoger zijn, dan is het meerdere naar verhouding voor eigen rekening.

Het maximaal verzekerd bedrag varieert van €500.000 tot €1.500.000. Ongeveer de helft van de opstalverzekeraars hanteert echter helemaal geen maximum voor de herbouwwaarde.

Hoe voorkom je dat je onderverzekerd bent?

nieuwbouwhuis

5

Hoe ben ik verzekerd bij schade?

opstalverzekering

Woningbrand

Een opstalverzekering vergoedt de herbouw van je afgebrande koopwoning. Ook als je na een brand bij de buren last hebt van gevolgschade (bijvoorbeeld roet of bluswater in je huis) kun je dat op de opstalverzekering verhalen.

Lees meer over je dekking bij brand

overstroming verzekering nieuws

Wateroverlast

Sinds de Watersnoodramp van 1953 dekt een gewone opstalverzekering in de regel geen schade door een overstroming. Veel verzekeraars vergoeden wel schade door hevige plaatselijke regenval. Maar water kan ook op andere manieren schade veroorzaken.

Lees meer over waterschade

Gebruikstips_Stormenwaterschade

Stormschade

Alle verzekeraars vergoeden stormschade aan woningen, maar wel vaak met een verhoogd eigen risico. In verzekeringstermen is sprake van storm bij windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur (vanaf windkracht 7). 

Lees meer over stormschade

verzekeraars-willen-meer-duidelijkheid-geven-over-contra-expertise

Extra kosten bij calamiteiten

Een schadegeval komt zelden alleen. Vaak zijn er extra kosten om verdere schade te voorkomen, zaken op te ruimen, te saneren of te herstellen. Juist in de vergoeding van deze 'bijzondere kosten' zitten vaak grote verschillen.

Lees meer over bijzondere kosten

6

Hoe kan ik besparen op de premie?

dubbelglas

Kies voor een vrijwillig eigen risico

Vaak kun je kiezen tussen verschillende eigen risico’s. De bedragen variëren van €0 tot en met €1000. Kies je vrijwillig voor een hoger eigen risico, dan betaal je minder premie.

Lees meer over eigen risico

Artikel_premieberekening

Meer verzekeringen onder 1 dak

Een verzekeringspakket is vaak goedkoper dan losse verzekeringen. In zo'n pakket zitten vaak de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Hoe meer verzekeringen, hoe hoger de korting.

Lees meer over pakketverzekeringen

Artikel_sharingpolis

Vergelijk premies

Wij vergelijken opstalverzekeringen zowel op voorwaarden als op premie. In onze vergelijker staan de opstalverzekeringen met de beste voorwaarden en de gunstigste premies op een rijtje.

Vergelijk alle opstalverzekeringen

Test opstalverzekeringen

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun verzekering? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Naar het forum