icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Glasschade in je huis

De meeste verzekeraars bieden een glasverzekering aan via een losse module. Soms is glas standaard meeverzekerd. Maar de ene glasverzekering is de andere niet.
rien meijer

Rien Meijer     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 8 mei 2023

dubbelglas

Valt glasschade onder opstal of inboedel?

Glas wordt meestal tot het woonhuis gerekend en valt dus onder de opstalverzekering. Standaard of optioneel. Huur je een woning, dan is glasdekking bij alle inboedelverzekeraars op z'n minst een optie.

Heb je een koopwoning? Dan ben je bij Aegon, Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO, Ik kies zelf van a.s.r., Interpolis, Rhion, ZLM en de extra uitgebreid-polis van ABN AMRO aangewezen op de opstalverzekering. Zie ook de tabel op deze pagina.

Bijzonder en versierd glas

Kies in elk geval voor een verzekering die het soort ramen of glas dekt die jij in huis hebt. De opstalpolissen van Aon, Lancyr, Univé en ZLM dekken bijvoorbeeld alleen 'normaal' glas.

Allianz, Allianz Direct, ANWB, a.s.r., Centraal Beheer, FBTO, de Goudse, Interpolis en Unigarant dekken daarnaast ook bijzonder glas, glas in balkons en terreinafscheidingen én versierd of beschilderd glas.

Schade aan douchecabines, kassen en koepels

Een glazen douchecabine valt meestal ook onder je glasverzekering. Daar staat tegenover dat schade aan een (hobby)kas alleen wordt vergoed door een beperkt aantal opstalverzekeraars: ANWB, Aon, ASN, a.s.r., Hema, ING, Inshared, Nationale-Nederlanden, Noorderlinge Verzekeraars, Rhion, SNS, Unigarant en Vereniging Eigen Huis.

Schade aan glazen deuren en lichtkoepels is juist altijd gedekt.

Verbouwing of leegstand

Let ook goed op de dekking tijdens een verbouwing, want daarmee kun je veel geld besparen. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje. Bijvoorbeeld bij het wegschrapen van restjes verf of afplaktape van een ruit tijdens een verbouwing. Of als je een glazen deur verwijderd om die te schilderen. De meeste verzekeraars sluiten om die reden een verbouwing uit.

Uit angst voor vandalisme sluit een aantal verzekeraars glasbreuk ook uit als je huis (langer dan een paar maanden) leeg staat.

Eigen risico bij glasschade

De meeste verzekeraars rekenen bij glasschade geen eigen risico. Sommige wel, waaronder ANWB en Unigarant (€250) en ZLM (€20 in plaats van de standaard €45). Je hoeft dit eigen risico niet te betalen als je gebruikmaakt van een schadeherstelbedrijf waarmee deze verzekeraars een contract hebben. We noemen dit 'schadesturing'.

Glasschade en aansprakelijkheid

Schade die jij of een gezinslid aan een ander toebrengt, is gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Tik je per ongeluk het raam van de buren stuk? Dan kan de buurman dat toch het beste claimen op zijn eigen opstal- of inboedelverzekering. Die kan het schadebedrag daarna verhalen op jouw aansprakelijkheidsverzekeraar. Dit heet regres nemen. De verzekeraars hebben dit onderling zo afgesproken, om dubbele uitbetaling te voorkomen.

Wanneer aansprakelijk?

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als een dakpan van jouw huis door de ruit van de buren vliegt. Maar bij een storm (windkracht 7 of hoger) ben jij níet aansprakelijk voor de schade.

Gooit je kind van 12 jaar expres een ruit van de buurvrouw in? Dan ben je als ouder automatisch aansprakelijk voor de schade. Maar is je kind 14 jaar of ouder en slaat het met opzet een ruit in, dan geldt dit niet.

Nieuwsgierig welke inboedel- of opstalverzekering (mét of zonder glasdekking) het beste bij jou past? Vergelijk woonverzekeringen in onze vergelijker en kies de beste verzekering voor jou.