icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Stormschade

Zware stormen komen de laatste jaren steeds vaker voor. Ze zorgen voor steeds meer schade, onder meer aan huizen. Alle opstalverzekeraars dekken deze schade, maar let goed op het eigen risico. Dat is vaak hoger dan normaal en kan oplopen tot wel €450.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 juni 2022

Stormschade huis

Schade door storm gedekt

Neem bij schade contact op met de verzekeraar of tussenpersoon. Er geldt wel een verhoogd eigen risico bij stormschade. Dat loopt uiteen van €100 tot €450. Bij Allianz Direct kies je zelf het eigen risico.

Er zijn verzekeraars waarbij je dit extra eigen riscio kunt afkopen. Bij ASR, Ditzo (beide €375) en Rhion (€250 bóvenop het gekozen eigen risico).

Woon je in een appartement, dan heeft de Vereniging van Eigenaars (VvE) waarschijnlijk een opstalpolis afgesloten. Je moet dan bij deze verzekeraar aankloppen.

Vanaf welke windkracht is het storm?

In verzekeringstermen is het storm bij windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur. Dat wil zeggen vanaf windkracht 7.

Stormschade door buren

Ontstaat er stormschade door de buren, bijvoorbeeld door een omvallende boom of door tuinspullen die tegen de schutting zijn gewaaid? Dan moet je dit ook bij de eigen inboedelverzekering of opstalverzekering claimen. Die keert meestal uit op basis van nieuwwaarde. Stormschade is vaak overmacht. Dus vaak zijn dan de buren of jijzelf niet aansprakelijk voor schade aan anderen.

Voor schade zónder storm kun je de buren wel aansprakelijk stellen. Je ontvangt dan via de aansprakelijkheidsverzekering een bedrag, op basis van dagwaarde.

Grote stormschade 

Is er schade door een ander waardoor je woning onbewoonbaar wordt? Denk aan een omgevallen hijskraan of ander bouwwerktuig. Dan moet je de schade ook bij de eigen woonverzekeraar claimen. Die verhaalt de kosten weer bij een aansprakelijke tegenpartij. Verblijfs- en overnachtingskosten die nodig zijn omdat je huis onbewoonbaar is vallen hier ook onder. En misschien krijg je een vergoeding voor schade door huurderving. Dit verschilt per woonverzekeraar.

Tips om stormschade te voorkomen

  • Sluit alle deuren en ramen zodat die niet kapot kunnen waaien.
  • Controleer of de dakgoot goed vast zit.
  • Zorg dat de zonwering is ingeklapt of opgerold.
  • Zet losse tuinspullen binnen.
  • Kijk of je schutting stevig staat.
  • Snoei loszittende of overhangende takken.

Tot slot: de meeste verzekeraars vergoeden niet of minder als je de schade zelf herstelt. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar. Dit kan ook het eigen risico verminderen.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.