! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stormschade

Hevige stormen komen de laatste jaren steeds vaker voor. Ze zorgen voor een oplopende schadelast, onder meer aan huizen. Alle opstalverzekeraars dekken deze schade, maar let goed op het eigen risico. Dat is vaak hoger dan normaal en kan oplopen tot wel €450.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:15 april 2021

Stormschade huis

Schade door storm gedekt

Van storm is in verzekeringstermen al sprake bij windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur, oftewel vanaf windkracht 7. Neem bij schade contact op met de verzekeraar of tussenpersoon. De meeste opstalverzekeraars hanteren wel een verhoogd eigen risico bij stormschade, dat kan oplopen tot €450 (Klaverblad Budget). Bij Rhion komt het eigen risico voor stormschades (€250) bovenop het gekozen eigen risico. Bij ASR en Ditzo is dit eigen risico €375, maar kan het tegen een meerpremie worden afgekocht.

Woon je in een appartement, dan heeft de Vereniging van Eigenaars (vve) waarschijnlijk een opstalpolis afgeloten en moet je bij deze verzekeraar aankloppen.

De beste woonverzekering voor jou

Vind de inboedelverzekering én opstalverzekering die het beste bij je past. Sommige polissen kun je direct afsluiten.

Vergelijk woonverzekeringen

Artikel_sharingpolis

Stormschade door buren

Ontstaat er stormschade door de buren, bijvoorbeeld door een omvallende boom of door tuinspullen die tegen de schutting zijn gewaaid? Dan moet je dit ook bij de eigen inboedelverzekering of opstalverzekering claimen. Die keert meestal uit op basis van nieuwwaarde. Stormschade is vaak overmacht, dus dan zijn buren of ben jijzelf vaak niet aansprakelijk voor schade aan anderen. Voor schade zónder storm kun je de buren wel aansprakelijk stellen. Een eventuele toegekende uitkering volgt dan veelal via de aansprakelijkheidsverzekering, op basis van dagwaarde.

Grote stormschade 

Is er schade door een ander waardoor je woning onbewoonbaar wordt? Denk aan en omgevallen hijskraan of ander bouwwerktuig. Dan moet je de schade ook bij de eigen woonverzekeraar claimen, die de kosten weer bij een aansprakelijke tegenpartij verhaalt. Noodzakelijke verblijfs- en overnachtingskosten elders en opruimingskosten vallen hier ook onder. Mogelijk krijg je mogelijk een vergoeding voor schade door huurderving. Dit verschilt per woonverzekeraar.

Tips om stormschade te voorkomen

  • Sluit alle deuren en ramen zodat die niet kapot kunnen waaien
  • Controleer of de dakgoot goed vast zit
  • Zorg dat de zonwering is ingeklapt of opgerold
  • Zet losse tuinspullen binnen
  • Kijk of je schutting stevig staat
  • Snoei loszittende of overhangende takken

Tot slot: de meeste verzekeraars vergoeden niet of minder als je de schade op eigen houtje herstelt. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar. Dit kan ook het eigen risico drukken.

Lees ook:

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van opstalverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid