icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voorkom dat je onderverzekerd bent bij je opstalverzekering

Schade aan je woning valt onder je opstalverzekering. Maar als je niet de juiste gegevens hebt doorgegeven, kun je te maken krijgen met onderverzekering. Dan draai je bij schade deels zelf op voor de kosten.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:10 oktober 2018

verbouwen-bouwmarkt

De juiste herbouwwaarde

Bij opstalverzekeringen is het belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde verzekert. Dit is het bedrag dat het naar verwachting kost om een huis helemaal opnieuw te bouwen. Deze herbouwwaarde (hbw) is meestal flink lager dan de vrije verkoopwaarde. De grond hoef je immers niet mee te verzekeren.

Voor eigen rekening

Het bedrag waarvoor je je verzekert, is het maximumbedrag dat de verzekeraar zal uitkeren bij schade. Blijkt bij schade dat de kosten van herbouw hoger zijn dan het bedrag dat je verzekerde, dan is het meerdere naar rato voor je eigen rekening. En als het gaat om je huis, kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Rekenvoorbeeld

Stel, de herbouwwaarde van je woning is €200.000. Je bent echter een verzekerde som van €150.000 overeengekomen. Daar is ook je premie op gebaseerd. De schade aan je huis is €50.000. Je krijgt dan van de verzekeraar 150.000/200.000 (oftewel 3/4) x €50.000 = €37.500. De overige €12.500 moet je zelf ophoesten.

Herbouwwaarde bepalen

Er zijn 2 manieren om de hoogte van de herbouwwaarde te bepalen:

  1. Een voor jou op maat gemaakte, individuele verzekerde som.
  2. Een standaard maximum verzekerde som.

De eerste variant bereken je door een herbouwwaardemeter (pdf) in te vullen bij het afsluiten van de verzekering. Bij de tweede variant verzeker je een hoog maximum bedrag, dat in ieder geval hoger is dan de herbouwwaarde van je huis. Dit is de eenvoudigste manier om onderverzekering te voorkomen, maar kan wel gepaard gaan met een (flink) hogere premie.

Garantie tegen onderverzekering

Sommige verzekeraars doen bij schadeclaims nooit een beroep op onderverzekering als je bij het afsluiten van de verzekering alle gegevens juist hebt opgegeven. En je daarna altijd je verhuizingen en/of verbouwingen hebt doorgegeven.

De meeste verzekeraars doen geen beroep op onderverzekering als je een nieuwe herbouwwaardemeter invult zodra de verzekeraar hierom vraagt. Sommige verzekeraars vragen je iedere 5 jaar zo'n herbouwwaardemeter in te vullen. Doe dit ook om onderverzekering te voorkomen.