icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voorkom onderverzekering bij je opstalverzekering

Schade aan je woning valt onder je opstalverzekering. Maar als je niet de juiste gegevens hebt doorgegeven, kun je te maken krijgen met onderverzekering. Je draait dan bij schade voor een deel zelf op voor de kosten.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 mei 2023

verbouwen-bouwmarkt

De juiste herbouwwaarde

Bij opstalverzekeringen is het belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde verzekert. Dit is het bedrag dat het waarschijnlijk kost om jouw huis helemaal opnieuw te bouwen. Deze herbouwwaarde (hbw) is meestal flink lager dan de vrije verkoopwaarde. De grond hoef je namelijk niet mee te verzekeren.

Voor eigen rekening

Het bedrag waarvoor je je verzekert, is het maximumbedrag dat de verzekeraar zal uitkeren bij schade. Blijkt bij schade dat de kosten van herbouw hoger zijn dan het bedrag waarvoor je verzekerd bent, dan zul je die kosten zelf moeten betalen. Gaat het om je huis? Dan kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Rekenvoorbeeld

Stel, de herbouwwaarde van je woning is €200.000. Je bent verzekerd voor €150.000. Daar is ook je premie op gebaseerd. De schade aan je huis is €50.000. Je krijgt dan van de verzekeraar 150.000/200.000 (oftewel 3/4) x €50.000 = €37.500. De andere €12.500 moet je zelf betalen.

Herbouwwaarde bepalen

Er zijn grofweg 2 manieren om de hoogte van de herbouwwaarde te bepalen:

Variant 1: standaard maximum verzekerde som

Bij de eerste variant verzeker je een hoog maximum bedrag, wat in ieder geval hoger is dan de herbouwwaarde van je huis. Dit is de eenvoudigste manier om onderverzekering te voorkomen. Maar geeft wel een (flink) hogere premie.

Variant 2: individuele verzekerde som

De tweede variant bereken je door een herbouwwaardemeter (pdf) in te vullen. De herbouwwaarde bereken je door het aantal kubieke meters van je huis te vermenigvuldigen met een 'kuubprijs'. De kuubprijs verschilt per type woning. Het Verbond van Verzekeraars past de prijs jaarlijks aan. 

Kuubprijzen per type woning

  • Voor een vrijstaande woning bedraagt die in 2023 €1000 (in 2022 was dit nog €895).
  • Voor een 2-onder-1-kapwoning €870 (tegen €795 in 2022).
  • Voor rijtjes- en hoekwoningen is de kuubprijs in 2023 €875 (bestaande bouw) respectievelijk €845 (nieuwbouw).
  • Voor appartementen €930 (in complexen tot en met 4 bouwlagen) of €860 (in complexen met 5 tot en met 8 bouwlagen).

Garantie tegen onderverzekering

  • Sommige verzekeraars doen bij schadeclaims nooit een beroep op onderverzekering als je bij het afsluiten van de verzekering alle gegevens juist hebt opgegeven. En je daarna altijd je verhuizingen en/of verbouwingen hebt doorgegeven.
  • Andere verzekeraars geven een garantie tegen onderverzekering op basis van informatie die ze van externe partijen krijgen. 
  • Wéér andere aanbieders doen geen beroep op onderverzekering als je een herbouwwaardemeter hebt ingevuld. Sommige verzekeraars vragen je iedere 5 jaar zo'n meter in te vullen. Doe dit ook! Dan voorkom je onderverzekering.