icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voorkom onderverzekering bij je opstalverzekering

Schade aan je woning valt onder je opstalverzekering. Maar als je niet de juiste gegevens hebt doorgegeven, kun je te maken krijgen met onderverzekering. Je draait dan bij schade voor een deel zelf op voor de kosten.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 14 december 2021

verbouwen-bouwmarkt

De juiste herbouwwaarde

Bij opstalverzekeringen is het belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde verzekert. Dit is het bedrag dat het waarschijnlijk kost om jouw huis helemaal opnieuw te bouwen. Deze herbouwwaarde (hbw) is meestal flink lager dan de vrije verkoopwaarde. De grond hoef je namelijk niet mee te verzekeren.

Voor eigen rekening

Het bedrag waarvoor je je verzekert, is het maximumbedrag dat de verzekeraar zal uitkeren bij schade. Blijkt bij schade dat de kosten van herbouw hoger zijn dan het bedrag waarvoor je verzekerd bent, dan zul je die kosten zelf moeten betalen. Gaat het om je huis, dan kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Rekenvoorbeeld

Stel, de herbouwwaarde van je woning is €200.000. Je bent verzekerd voor €150.000. Daar is ook je premie op gebaseerd. De schade aan je huis is €50.000. Je krijgt dan van de verzekeraar 150.000/200.000 (oftewel 3/4) x €50.000 = €37.500. De andere €12.500 moet je zelf ophoesten.

Herbouwwaarde bepalen

Er zijn grofweg 2 manieren om de hoogte van de herbouwwaarde te bepalen:

  1. Een standaard maximum verzekerde som.
  2. Een voor jou op maat gemaakte, individuele verzekerde som.

Variant 1

Bij de eerste variant verzeker je een hoog maximum bedrag, wat in ieder geval hoger is dan de herbouwwaarde van je huis. Dit is de eenvoudigste manier om onderverzekering te voorkomen, maar kan wel een (flink) hogere premie opleveren.

Variant 2

De tweede variant bereken je door een herbouwwaardemeter (pdf) in te vullen. De herbouwwaarde wordt berekend door het aantal kubieke meters van je huis te vermenigvuldigen met een 'kuubprijs'.

De kuubprijs verschilt per type woning. Het Verbond van Verzekeraars past de prijs jaarlijks aan. Door de sterk gestegen bouwkosten liggen de kuubprijzen in 2022 een stuk hoger dan in 2021.

Kuubprijzen per type woning

  • Voor een vrijstaande woning bedraagt die in 2022 €895 (in 2021 was dit nog €821).
  • Voor een 2-onder-1-kapwoning €795 (tegen €730 in 2021).
  • Voor rijtjes- en hoekwoningen is de kuubprijs in 2022 €680 (bestaande bouw) respectievelijk €645 (nieuwbouw).
  • Voor appartementen €840 (in complexen tot en met 4 bouwlagen) of €775 (in complexen met 5 tot en met 8 bouwlagen.

Garantie tegen onderverzekering

  • Sommige verzekeraars doen bij schadeclaims nooit een beroep op onderverzekering als je bij het afsluiten van de verzekering alle gegevens juist hebt opgegeven. En je daarna altijd je verhuizingen en/of verbouwingen hebt doorgegeven.
  • Andere verzekeraars geven een garantie tegen onderverzekering op basis van informatie die ze van externe partijen krijgen. 
  • Wéér andere aanbieders doen geen beroep op onderverzekering als je een herbouwwaardemeter hebt ingevuld. Sommige verzekeraars vragen je iedere 5 jaar zo'n meter in te vullen. Doe dit ook, om onderverzekering te voorkomen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.