icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt je opstalverzekering bij brand?

Vergelijk bij het afsluiten van een opstalverzekering goed welke vergoedingen je krijgt als je wordt getroffen door een woningbrand. De verschillen tussen de verzekeraars zijn groot, zeker bij de 'bijzondere kosten'.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 26 oktober 2021

Gebruikstips_Woningbrandchecklist

Essentiële verzekeringen

Een inboedelverzekering en opstalverzekering zijn onmisbaar, zéker als het gaat om brand. Een opstalverzekering vergoedt de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.

Breekt er brand uit bij de buren en heb jij last van de gevolgschade, zoals roetschade of bluswater in huis? Dan kun je deze kosten niet verhalen op de verzekeringen van de buren. Je moet deze kosten zélf claimen, op je eigen inboedel- of opstalverzekering.

Blussen, schroeien en zengen

Alle opstalverzekeraars vergoeden de schade van brand en blussen. Ontploffingen en blikseminslag vallen ook standaard onder de dekking. Schade door schroeien, zengen en smelten is ook overal gedekt.

Bijzondere kosten

De grote verschillen tussen verzekeraars zit in de zogenoemde bijzondere kosten na calamiteiten, zoals een woningbrand of ontploffing. Deze vergoedingen komen meestal bovenop het verzekerde bedrag op de polis. Ze gaan dus niet ten koste van de schade-uitkering. Het gaat daarbij om de volgende kosten:

  • Contra-expertise: een deskundige helpt jou bij het vaststellen van de schade en onderhandelt namens jou met de expert van de verzekeringsmaatschappij.
  • Bereddingskosten: kosten die gemaakt moeten worden om meer schade te voorkomen.
  • Oopruimings- en saneringskosten: bijvoorbeeld na een brand waarbij asbest is vrijgekomen.
  • Vervangende woonruimte: als je tijdelijk niet in je eigen huis kunt wonen.
  • Het vervoeren en tijdelijk opslaan van je inboedel als je huis onbewoonbaar is.
  • Tuinherstel.

Sommige aanbieders vergoeden dit soort kosten helemaal, terwijl anderen een naar verhouding laag bedrag uitkeren, of soms zelfs niets. Is de schade groter dan de uitkering, dan betaal jij zelf het verschil.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.