icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt je opstalverzekering bij brand?

Wil je een opstalverzekering afsluiten? Bekijk dan goed welke vergoeding je krijgt na een brand. De verschillen tussen de verzekeraars zijn groot, zeker bij de 'bijzondere kosten'.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:6 maart 2024

Woningbrand voorkomen

Onmisbare verzekeringen

De schade na een brand in je woning is vaak groot. Een goede opstal- en inboedelverzekering zijn dan hard nodig. De opstalverzekering vergoedt de herbouw van je afgebrande koopwoning. De inboedelverzekering vergoedt de schade aan de spullen in je huis.

Breekt er brand uit bij de buren en heb jij schade door de gevolgen daarvan? Dan kun je deze kosten niet terugkrijgen via de verzekeringen van de buren. Je moet deze kosten zelf claimen, op je eigen inboedel- of opstalverzekering.

Wat vergoedt de opstalverzekering na brand?

Alle opstalverzekeraars vergoeden de schade van brand en blussen. Ontploffingen en blikseminslag vallen ook onder de dekking. Schade door schroeien, zengen en smelten is ook overal gedekt.

Rook en roet

Je opstalverzekering betaalt ook geld terug na schade door rook en roet. Laat je een pan te lang op het vuur staan? Dan heb je schade door droogkoken en dat is je eigen schuld. Daarvoor krijg je bij polissen met een extra uitgebreide dekking vaak geen uitkering. 

Allrisk-polissen vergoeden die schade meestal wel. Alleen AnsverIdea, Lancyr en Noorderlinge Verzekeraars sluiten schade door droogkoken ook uit bij hun allrisk-polis.

Bijzondere kosten

De grote verschillen in vergoeding na brand zitten vooral in de bijzondere kosten. De vergoedingen van deze kosten komen meestal bovenop het verzekerde bedrag op de polis. Ze gaan dus niet van je schade-uitkering af.

Sommige verzekeraars vergoeden de bijzondere kosten helemaal. Andere verzekeraars keren hiervoor een laag bedrag uit of soms niets. Is de schade groter dan de uitkering? Dan betaal jij zelf het verschil.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.