Wat dekt je opstalverzekering bij brand?

Rien Meijer Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 mei 2023

Essentiële verzekeringen
Een inboedelverzekering en opstalverzekering zijn onmisbaar, zéker als het gaat om brand. Een opstalverzekering vergoedt de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
Breekt er brand uit bij de buren en heb jij last van de gevolgschade, zoals roetschade of bluswater in huis? Dan kun je deze kosten niet verhalen op de verzekeringen van de buren. Je moet deze kosten zélf claimen, op je eigen inboedel- en/of opstalverzekering.
Blussen, schroeien en zengen
Alle opstalverzekeraars vergoeden de schade van brand en blussen. Ontploffingen en blikseminslag vallen ook standaard onder de dekking. Schade door schroeien, zengen en smelten is ook overal gedekt.
Rook en roet
Schade als gevolg van rook en roet is ook gedekt op je opstalverzekering. Sowieso als deze is ontstaan door een verwarmingsinstallatie of een open haard. Als schade ontstaat door droogkoken, dan is deze schade op polissen met een extra uitgebreide dekking vaak uitgesloten. Allianz, Avéro Achmea en ING sluiten schade door droogkoken altijd uit.
Bijzondere kosten
De grote verschillen tussen verzekeraars zit in de zogenoemde bijzondere kosten na calamiteiten, zoals een woningbrand of ontploffing. Deze vergoedingen komen meestal bovenop het verzekerde bedrag op de polis. Ze gaan dus niet ten koste van de schade-uitkering. Het gaat daarbij om de volgende kosten:
- Contra-expertise: een deskundige helpt jou bij het vaststellen van de schade en onderhandelt namens jou met de expert van de verzekeringsmaatschappij.
- Bereddingskosten: kosten die gemaakt moeten worden om nog meer schade te voorkomen.
- Opruimings- en saneringskosten: bijvoorbeeld na een brand waarbij asbest is vrijgekomen.
- Vervangende woonruimte: als je tijdelijk niet in je eigen huis kunt wonen.
- Het vervoeren en tijdelijk opslaan van je inboedel als je huis onbewoonbaar is.
- Tuinherstel.
Sommige aanbieders vergoeden dit soort kosten helemaal. Andere verzekeraars keren, naar verhouding, een laag bedrag uit of soms niets. Is de schade groter dan de uitkering? Dan betaal jij zelf het verschil.