icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt een opstalverzekering?

Heb je een eigen huis? Dan is een opstalverzekering verplicht. Huur je een woning of woon je in een appartement? Dan hoef je meestal niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Er zijn wel uitzonderingen.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:6 maart 2024

Artikel_Welkedekkinghebiknodig_1200x800

Wat dekt een opstalverzekering?

Als je een huis koopt, moet je een opstalverzekering afsluiten. Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan je huis. Daaronder vallen ook leidingen, centrale verwarming, de badkamer en het toilet. Een opstalverzekering keert uit bij bijvoorbeeld wateroverlast, blikseminslag, brandschade, inbraak of diefstal.

Zonnepanelen en funderingen

Heb je zonnepanelen op je dak? Die vallen standaard onder de dekking van de opstalverzekering. Dat geldt ook voor de funderingen van het huis. Bij Klaverblad en met de Maatwerk-polissen van Nationale-Nederlanden kun je de funderingen uitsluiten.

Laadpalen

De opstalverzekering dekt ook schade aan laadpalen voor een elektrische auto. De meeste verzekeraars hebben een onbeperkte vergoeding. Als er een maximum bedrag is, ligt dat tussen €50.000 en €1.500.000.

Wat dekt de opstalverzekering niet?

Schade die je zelf aan je huis veroorzaakt, is alleen gedekt met een allrisk-polis. Vaak betalen verzekeraars je alleen geld terug als je de schade niet had kunnen zien aankomen. Stort je dak bijvoorbeeld in omdat je er jaren niets aan hebt gedaan? Dan betaalt de verzekering niets.

Verzekeraars hebben ook eisen voor het materiaal waarvan de muren en de dakbedekking zijn gemaakt. Dakbedekking is bijvoorbeeld riet of dakpannen. Rieten daken zijn vaak uitgesloten van dekking in je opstalverzekering.

Verzeker je appartement

Woon je in een appartement, dan sluit je meestal niet zelf een opstalverzekering af. Dat doet de verhuurder als je je appartement huurt. Heb je een appartement gekocht? Dan loopt de verzekering via de Vereniging van Eigenaars (vve). Meestal heb je alleen een losse inboedelverzekering nodig.

Slapende vve

Is jouw vve niet actief? Dan is het een slapende vve. Dan moet je wel zelf een opstalverzekering afsluiten. Dit komt vooral voor bij kleine, oude appartementencomplexen. Koop je een appartement? Controleer dan altijd bij de vve hoe het met de opstalverzekering zit.

Eigenarenbelang

Hebben jij en de andere eigenaren in jouw gebouw samen een opstalverzekering? En is de afwerking van jouw appartement veel beter of duurder? Dan kan het slim zijn een aanvullende inboedelverzekering af te sluiten. Dit heet het eigenarenbelang.  

Liefst bij 1 maatschappij

Heb je een eigen huis? Dan is het slim om de opstalverzekering en de inboedelverzekering onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Je hebt dan geen gedoe over welke verzekeraar welke schade vergoedt.

Je voorkomt ook dat je ergens dubbel voor verzekerd bent. Of nog erger, ergens juist helemaal niet voor verzekerd bent. Het levert je vaak ook pakketkorting op.

Kies zelf de beste opstalverzekering

Vergelijk opstalverzekeringen en kies de verzekering die het beste bij je past. Of kijk welke opstalverzekering de beste is.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.