icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt een opstalverzekering?

Heb je een eigen huis? Dan is een opstalverzekering verplicht. Huur je een woning of woon je in een appartement? Dan hoef je meestal niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Maar er zijn uitzonderingen.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 mei 2023

Artikel_Welkedekkinghebiknodig_1200x800

Wat dekt een opstalverzekering?

Als je een huis koopt, eist de hypotheekverstrekker dat je een opstalverzekering afsluit. Logisch, want je huis is het onderpand van de lening. Als dat afbrandt, is het onderpand ook weg.

Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen ook leidingen, centrale verwarming, de badkamer en het toilet.

Een opstalverzekering keert uit als jouw huis getroffen wordt door:

  • Brand- en of blusschade
  • Rook- en roetschade
  • Schade door ontploffing
  • Wateroverlast (geen dijkdoorbraak)
  • Blikseminslag
  • Storm (vanaf windkracht 7)
  • Neerslag en vorst
  • Inbraak en diefstal

Zonnepanelen en funderingen

Zonnepanelen vallen standaard onder de dekking van de opstalverzekering. Dat geldt ook voor de funderingen van het huis. Bij Klaverblad en met de Maatwerk-polissen van Nationale-Nederlanden kunnen de funderingen worden uitgesloten.

Laadpalen

Normaal gesproken dekt een opstalverzekering ook schade aan laadpalen voor een elektrische auto. De uitzondering is hier United Insurance.

Wat dekt de opstalverzekering niet?

Schade die je zelf aan je woonhuis veroorzaakt, bijvoorbeeld doordat je iets op je dure plavuizenvloer laat vallen, is alleen gedekt met een allrisk-polis. In het algemeen geldt dat schade alleen wordt vergoed als het om een 'onzeker voorval' gaat. Stort het dak in door jarenlang achterstallig onderhoud? Dan keert de verzekering niet uit.

Daarnaast stellen verzekeraars eisen aan het materiaal waarvan de buitenwanden en dakbedekking zijn gemaakt. Rieten daken en woonwagens zijn bijvoorbeeld vaak uitgesloten.

Verzeker je appartement

Woon je in een appartement, dan sluit je meestal niet zelf een opstalverzekering af. Dat doet de verhuurder (bij een huurwoning), of de Vereniging van Eigenaars (VvE) bij een koopwoning voor het hele gebouw. Meestal heb je alleen een losse inboedelverzekering nodig.

Slapende VvE

Is er sprake van een 'slapende' VvE? Dan moet je wél zelf een opstalverzekering afsluiten. Dit komt vooral voor bij kleine, oude appartementencomplexen. Koop je een appartement? Controleer altijd bij de VvE hoe het met de opstalverzekering zit. Is de VvE niet actief, dan kan het de moeite lonen daar nieuw leven in te blazen.

Eigenarenbelang

Is er wel een gezamenlijke opstalverzekering, maar is de afwerking van jouw appartement veel beter of duurder? Dan kan het verstandig zijn een aanvullende verzekering af te sluiten. Als je bijvoorbeeld een veel duurdere badkamer of keuken hebt dan de andere eigenaren kun je dit bij de meeste verzekeraars (standaard of optioneel) meeverzekeren op je inboedelverzekering. Dit heet het eigenarenbelang.

Liefst bij 1 maatschappij

De inboedel- en opstalverzekeringen (soms samen met de aansprakelijkheidsverzekering) noemen wij 'woonverzekeringen'. Heb je een eigen huis? Dan adviseren wij je deze verzekeringen onder te brengen bij dezelfde verzekeraar.

Als er dan schade ontstaat aan je huis én je inboedel, bijvoorbeeld door brand, heb je geen gedoe over wie welke schade vergoedt. Ook krijg je maar met 1 schade-afwikkelaar te maken. En je voorkomt dat je ergens dubbel voor verzekerd bent. Of nog erger, ergens juist helemaal níet voor verzekerd bent. Het levert je vaak ook nog een aardige pakketkorting op.

Kies zelf de beste opstalverzekering

Vergelijk opstalverzekeringen en kies de verzekering die het beste bij je past. Of kijk welke opstalverzekering de beste is.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.