icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Verzeker je zonnepanelen

Zonnepanelen vallen onder de dekking van je opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zonnepanelen, dan vallen ze onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering. Waar moet je op letten als je je zonnepanelen wilt verzekeren? 
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 27 oktober 2022

Artikel blauwe of zwarte panelen

Vast aan het huis

Zonnepanelen vallen in de regel onder de opstalverzekering, zeker als ze vastzitten aan het huis. Bij Allianz Direct zijn zonnepanelen die op de grond staan bijvoorbeeld uitgesloten van dekking.

Zonnepanelen zijn standaard voor een hoog bedrag meeverzekerd. Alleen bij De Goudse is het standaardbedrag met €5000 aan de lage kant. Tegen meerpremie kan het verzekerd bedrag daar wel worden verhoogd. 

Soorten schade

Doorgaans zijn zonnepanelen tegen de meest gangbare vormen van schade verzekerd. Een uitzondering is opnieuw De Goudse, waar qua schade door het weer alleen storm en blikseminslag zijn gedekt. Een uitgebreidere dekking is mogelijk met de aanvullende dekking Duurzaam Wonen. Onzichtbare schade aan zonnepanelen (haarscheurtjes of microcracks) is vaak uitgesloten, bijvoorbeeld bij Centraal Beheer, FBTO en Interpolis.

Misgelopen stroomopbrengst bij schade

Enkele opstalverzekeraars vergoeden ook misgelopen stroomopbrengst door gedekte schade aan de zonnepanelen:

  • Ohra dekt deze inkomstenderving gedurende maximaal 26 weken na de schadegebeurtenis
  • ASR en ASN vergoeden per gebeurtenis maximaal €1500
  • Ansvaridea vergoedt per gebeurtenis maximaal €500

Financiële schade van productieverlies, bijvoorbeeld na diefstal of uitval van de zonnepanelen, wordt verder alleen vergoed door specifieke zonnepaneelverzekeringen.

Op de inboedelverzekering

Heb je zelf geen opstalverzekering, omdat je een woning huurt of een appartement hebt? Dan wil je je zonnepanelen wellicht (aanvullend) verzekeren op de inboedelverzekeren. Dit kan bij de meeste aanbieders, maar niet bij ABN Amro, Allianz, Aon, de Goudse, Klaverblad of Lemonade.

Huurders- of eigenaarsbelang

Bij Aegon, Allianz Direct, ASR, Ditzo, Inshared (aanvullend), Rhion, United Insurance, Univé, Vereniging Eigen Huis, Verzekeruzelf.nl en ZLM vallen zonnepanelen onder het zogenoemde huurders- of eigenaarsbelang. Controleer wel of het (standaard) bedrag van dit huurders- of eigenaarsbelang toereikend is voor jouw zonnepanelen. De €6000 van Ditzo is bijvoorbeeld krap, zeker als je nog meer wilt verbeteren aan je woning.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.