! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzeker je zonnepanelen

Zonnepanelen vallen onder de dekking van je opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zonnepanelen, dan vallen ze onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering. Waar moet je op letten als je je zonnepanelen wilt verzekeren? 

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:17 december 2019

Artikel blauwe of zwarte panelen

Zonnepanelen aard- en nagelvast bevestigd

Wil je je zonnepanelen verzekeren, dan is het belangrijk om te weten hoe deze op het dak zijn bevestigd. Zeven verzekeringsmaatschappijen vergoeden de schade namelijk alleen als de bevestiging ‘aard- en nagelvast’ is. Anders worden de zonnepanelen, bijvoorbeeld volgens SNS, ‘niet beschouwd als opstal, maar als inboedel en dan gelden beperkende voorwaarden omdat de inboedel zich buiten de woning bevindt’. Dat bleek uit een rondgang langs alle woonverzekeraars begin 2015.

Voorwaarden constructie zonnepanelen

Andere verzekeraars zijn soepeler, maar kunnen wel voorwaarden stellen aan de constructie. ‘Er zijn helaas paneelsystemen te koop waarvan de constructie bij bepaalde weersomstandigheden zal falen. Zulke systemen zullen eerder leiden tot een afwijzing bij schade’, zo liet Aegon bijvoorbeeld weten. Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis vergoeden schade aan zonnepanelen niet als die alleen met meetapparatuur of andere technische hulpmiddelen is waar te nemen, zoals 'microcracks' (haarscheurtjes).

Misgelopen stroomopbrengst bij schade

Als enige 'normale' opstalverzekeraar vergoedt Ohra sinds enige tijd ook misgelopen stroomopbrengst door schade aan de zonnepanelen. De vergoeding geldt gedurende maximaal 26 weken na de schadegebeurtenis. Financiële schade van productieverlies, bijvoorbeeld na diefstal of uitval van de zonnepanelen, wordt verder alleen vergoed door specifieke zonnepaneelverzekeringen.

Hulp bij financiële vragen

Heb je een algemene financiële vraag over bijvoorbeeld betaal- en spaarrekeningen, verzekeringen, hypotheken en schenken? Met het lidmaatschap Geld & Recht of Volledig & Vertrouwd staan we voor je klaar en helpen je snel op weg.

Speciaal voor leden: de Financiële Helpdesk
Onze experts zijn bereikbaar op 070 - 445 45 45 (ma t/m vrij, 9:00 tot 18:00 uur).

helpdesk