icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzeker je zonnepanelen

Zonnepanelen vallen onder de dekking van je opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zonnepanelen, dan valt dit onder huurdersbelang van je inboedelverzekering.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:9 april 2018

Artikel blauwe of zwarte panelen

Zonnepanelen aard- en nagelvast bevestigd

Let wel goed op hoe de zonnepanelen zijn bevestigd. Zeven aanbieders vergoeden de schade namelijk alleen als dit en ‘aard- en nagelvast’ is gebeurd. Anders worden de zonnepanelen, bijvoorbeeld volgens SNS, ‘niet beschouwd als opstal, maar als inboedel en dan gelden beperkende voorwaarden omdat de inboedel zich buiten de woning bevindt’. Dat bleek uit een rondgang van de Consumentengids langs alle woonverzekeraars, begin 2015.

Voorwaarden constructie zonnepanelen

Andere verzekeraars zijn soepeler, maar kunnen wel voorwaarden stellen aan de constructie. ‘Er zijn helaas paneelsystemen te koop waarvan de constructie bij bepaalde weersomstandigheden zal falen. Zulke systemen zullen eerder leiden tot een afwijzing bij schade’, zo liet Aegon weten.

Specifieke zonnepanelenverzekering

Financiële schade van productieverlies, bijvoorbeeld na diefstal of uitval van de zonnepanelen, wordt vergoed door een specifieke zonnepaneelverzekering die wordt aangeboden door het volmachtbedrijf Solarif. Leveren je zonnepanelen door een gedekte schade langer dan 4 dagen geen stroom, dan vergoedt Solarif (maximaal 26 weken) een vaste dagvergoeding per kilowattpiek (kWp) geïnstalleerd vermogen.

Advies: maak zelf een potje

Energiedeskundige Peter van der Wilt van de Consumentenbond reageerde destijds sceptisch: ‘De kans dat je door een calamiteit zó lang geen opbrengst hebt en het bijbehorende financiële risico staan voor een gemiddelde particulier –niet in verhouding tot de premie. Opbrengstverlies door (geleidelijke) achteruitgang van of defecten aan de materialen is een stuk relevanter, maar dat dekt deze verzekering niet. Een potje maken om zo nodig zelf zulke kosten te kunnen betalen, lijkt mij veel verstandiger.’

Lees ook: