icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Opstalverzekering en het eigen risico

Verzekeraars vragen bij een opstalverzekering een eigen risico om de schadelast te beperken. Als een consument bijvoorbeeld de eerste €100 of €250 zelf moet betalen, wordt niet elk wissewasje geclaimd bij de verzekeraar. Voor de consument leidt dit tot een lagere premie.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:10 oktober 2018

Gebruikstips_Stormenwaterschade

Algemeen eigen risico

Het standaard eigen risico varieert van €0 tot €500. Bij de meeste opstalverzekeringen kun je de hoogte van het algemene eigen risico aanpassen. Afhankelijk van de verzekeraar lopen de mogelijkheden uiteen van €0 (geen eigen risico) tot €1000 (bij AllSecur). Daarbij geldt: een hoger eigen risico leidt tot een lágere premie. Aegon rekent een extra eigen risico van €150 (Basis) of €250 (Allrisk) voor de tweede schade die je binnen 1 jaar claimt.

Hoger eigen risico bij stormschade

De meeste opstalverzekeringen rekenen bij stormschade een afwijkend eigen risico. Dit varieert van €150 (ZLM) tot €450 (Klaverblad Budget). Bij ASR en Ditzo is het €375, maar kan dit tegen betaling van meer premie worden teruggebracht tot €0. Bij Aon Direct vervalt het eigen risico van €250 bij stormschade als je gebruik maakt van de eigen herstelservice. Bij AllSecur, ANWB, EAG, Unigarant en Woongarant is het eigen risico bij stormschade gelijk aan het gekozen algemeen eigen risico. 

Let op: pas bij windkracht 7 of meer is er sprake van stormschade. Waaien je dakpannen met pakweg windkracht 4 van het huis, dan draai je volledig zelf op voor de schade.

Extra eigen risico bij allrisk-schade

Opstalverzekeraars kunnen een extra eigen risico rekenen voor zogeheten allrisk-schades. Denk hierbij aan ongelukjes die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld: je stoot per ongeluk een emmer sop om over je houten vloer en die raakt flink beschadigd. In dat geval biedt je opstalverzekering alleen soelaas als die allriskdekking heeft. Verzekeruzelf.nl hanteert in dat geval een extra eigen risico van €150, bovenop het gekozen eigen risico.

Minder eigen risico bij glasschade

De meeste opstalverzekeraars rekenen geen eigen risico bij glasschade. ZLM kent een eigen risico bij glasschade van €20 in plaats van de standaard €45. Je hoeft dit eigen risico niet te betalen als je gebruik maakt van een schadeherstelbedrijf waar ZLM een contract mee heeft. Ook bij Verzekeruzelf.nl vervalt het eigen risico (€250) bij glasschade als je gebruikmaakt van diens herstelservice. Dit heet schadesturing en kennen we vooral van autoverzekeringen.