icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Opstalverzekering en het eigen risico

Verzekeraars vragen bij een opstalverzekering een eigen risico om de schadelast te beperken. Als een consument bijvoorbeeld de eerste €100 of €250 zelf moet betalen, wordt niet elk wissewasje geclaimd bij de verzekeraar. Voor de consument leidt dit tot een lagere premie.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:25 maart 2020

Gebruikstips_Stormenwaterschade

Algemeen eigen risico

Het standaard eigen risico varieert van €0 tot €500. Bij de meeste opstalverzekeringen kun je de hoogte van het algemene eigen risico aanpassen. Afhankelijk van de verzekeraar lopen de mogelijkheden uiteen van €0 (geen eigen risico) tot €1000 (bij Allianz Direct). Daarbij geldt: een hoger eigen risico leidt tot een lágere premie. Aegon rekent een extra eigen risico van €150 (Basis) of €250 (Allrisk) voor de tweede schade die je binnen 1 jaar claimt.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van opstalverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Hoger eigen risico bij stormschade

De meeste opstalverzekeringen rekenen bij stormschade een afwijkend eigen risico. Dit varieert van €150 (ZLM) tot €450 (Klaverblad Budget). Bij ASR en Ditzo is het €375, maar kan dit tegen betaling van meer premie worden teruggebracht tot €0. Bij Aon vervalt het eigen risico van €250 bij stormschade als je gebruik maakt van de eigen herstelservice. Bij Allianz Direct en de All-in polis van Woongarant is het eigen risico bij stormschade gelijk aan het gekozen algemeen eigen risico. 

Extra eigen risico bij allrisk-schade

Opstalverzekeraars kunnen een extra eigen risico rekenen voor zogeheten allrisk-schades. Denk hierbij aan ongelukjes die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld: je stoot per ongeluk een emmer sop om over je houten vloer en die raakt flink beschadigd. In dat geval heb alleen iets aan een opstalverzekering met allriskdekking. ABN Amro hanteert in dat geval een extra eigen risico van €100, bovenop het gekozen eigen risico.

Minder eigen risico bij glasschade

De meeste opstalverzekeraars rekenen geen eigen risico bij glasschade. Aegon (Basis), Aon, Hema en ING rekenen wel altijd een eigen risico. ANWB (€250) en ZLM (€20) ook, ténzij je gebruikmaakt van een schadeherstelbedrijf waar de verzekeraar een contract mee heeft. Dit heet schadesturing en kennen we vooral van autoverzekeringen.

Lees ook: