icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test en dienstverlening

Met onze vergelijker kun je een persoonlijke premievergelijking maken. In veel gevallen kun je de gewenste inboedel- en/of opstalverzekering ook direct aanvragen. We leggen uit hoe dit werkt, welke informatie we nodig hebben en hoe onze Testoordelen tot stand komen.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  8 mei 2018

inboedelverzekering

Wat doen wij voor jou?

Via onze inboedel- en opstalverzekeringvergelijker kun je verschillende inboedel- en opstalverzekeringen met elkaar vergelijken. Om een goede vergelijking te kunnen maken, stellen wij eerst een aantal persoonlijke vragen. Op basis van jouw antwoorden maken wij de vergelijking.

In bepaalde gevallen kun je de gewenste inboedelverzekering en/of opstalverzekering via de vergelijker afsluiten. Hierbij is geen sprake van advies. Tijdens de aanvraag en gedurende de looptijd van de verzekering is de verzekeraar het aanspreekpunt, bijvoorbeeld in het geval van schade.

Bekijk welke inboedel- en opstalverzekeringen als Beste uit de Test komen of vergelijk alle inboedel- en opstalverzekeringen.

Welke verzekeraars bevat onze vergelijker?

Onze vergelijker bevat inboedel- en opstalverzekeringen van ongeveer 29 aanbieders:

ABN Amro   Aegon Allianz
ANWB   Aon Direct ASR
BLG   Bruns Ten Brink Centraal Beheer
Delta Lloyd   Ditzo EAG Assuradeuren
FBTO   De Goudse Hema
ING   Inshared Klaverblad
Klaverblad   Nationale-Nederlanden nowGo
Ohra   Reaal SNS
Unigarant   United Insurance Univé
Verzekeruzelf.nl   ZLM  

 

100% volledig

Wij streven naar 100% volledigheid. Alle aanbieders van particuliere doorlopende inboedel - en opstalverzekeringen in Nederland kunnen meedoen aan de vergelijker. Hier zijn geen kosten aan verbonden voor de aanbieder. Een aantal aanbieders ontbreekt op dit moment, zoals Interpolis en Univé. Zij geven helaas geen premie-informatie aan ons door.

Gemak en voordeel

We helpen je niet alleen bij het zoeken naar de goedkoopste inboedel- en opstalverzekering en de beste dekking. Maar ook bij het eenvoudig en veilig overstappen naar een nieuwe aanbieder.

Bij een aantal verzekeraars kun je via onze vergelijker een inboedel- en opstalverzekering aanvragen. Wij sturen de aanvraag door naar de website van de betreffende aanbieder en ontvangen hiervoor een vergoeding. De mogelijkheid om wel of niet rechtstreeks een inboedel- en/of opstalverzekering aan te vragen, heeft geen invloed op de rangorde in de vergelijker.

Hoe vergelijken wij?

Wij vergelijken de premies en voorwaarden van ongeveer 29 aanbieders van inboedel- en opstalverzekeringen met een extra uitgebreid (eug) of een allriskdekking. Deze verzekeringen dekken de belangrijkste risico's in huis af. Zoals schade door brand, blikseminslag, ontploffing, inbraak, gewelddadige beroving, storm, schroei-, smelt-, water- en zogeheten zengschade (schade veroorzaakt door hitte).

Zowel extra uitgebreid- als allriskpolissen dekken gebeurtenissen die in de voorwaarden staan omschreven. Maar allrisk is uitgebreider. Ook een vaas die uit je handen valt, is bijvoorbeeld gedekt. Een allriskpolis dekt elk onheil, behalve wat expliciet is uitgesloten in de voorwaarden, zoals overstromingsschade.

We hebben de voorwaarden van de verzekeringen beoordeeld met behulp van een zogeheten Testresultaat. Daarbij geldt: hoe hoger de score, des te beter de voorwaarden. De verzekeringen met de hoogste score verdienen het predicaat Beste uit de Test. Het predicaat Beste Koop geven we niet bij de woonverzekeringen omdat dit van persoon tot persoon kan verschillen. Dit komt doordat de hoogte van de premie van allerlei factoren afhankelijk is.

Elementen

Om de inboedel- en opstalverzekeringen goed te kunnen vergelijken, hebben wij enkele persoonlijke gegevens nodig. Deze informatie gebruiken wij om te bepalen voor welke verzekeringen je in aanmerking komt. Daarbij spelen de volgende elementen een rol:

 • De prijs (maandpremie) van de verzekering, waarbij de goedkoopste bovenaan staat.
 • De premie van een opstalverzekering hangt af van diverse factoren. Zoals de postcode, gezinssamenstelling, het woningtype en of je qua dekking kiest voor allrisk of extra uitgebreid.
 • De premie van een inboedelverzekering hangt onder meer af van de waarde van je computerapparatuur, audiovisuele apparatuur en sieraden. Wij beschikken zelf niet over de premies. Deze data kopen we in bij onderzoeksbureau MoneyView.
 • Het Testresultaat van de verzekering. Het is mogelijk de lijst te sorteren op basis van het Testoordeel. Vervolgens kun je zelf de voorwaarden met elkaar vergelijken.

De testoordelen baseren we op een polisvoorwaardenonderzoek van de inboedel- en opstalverzekering. Dit onderzoek verloopt in hoofdlijnen als volgt:

 1. We bepalen welke dekkingsaspecten we meenemen in het onderzoek.
 2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen we ten opzichte van het marktgemiddelde.
 3. De geselecteerde dekkingsaspecten wegen we onderling op basis van relevantie.

Beoordeling dekkingsaspecten

Voor de tweede stap in het proces gebruiken we de MoneyView ProductRating. Direct gevolg is dat we alleen inboedel- en opstalverzekeringen kunnen beoordelen die in de database van MoneyView staan. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5. De optelsom van het aantal punten rekenen we om naar een rapportcijfer op de schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

Bij het vinden van de juiste inboedel- en opstalverzekering heb je diverse dekkingsonderdelen. De kwaliteit van het product hangt af van de aanwezige dekkingsonderdelen in de voorwaarden van de verzekering. Elk dekkingsonderdeel krijgt een wegingspercentage. Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste dekkingsonderdelen in onze inboedel- en opstalverzekeringstest.

Beoordeling inboedelverzekering

 • Dekking: 48,5%
 • Inboedelwaardegarantie: 15%
 • Buitenshuisdekking: 10%
 • Specifieke allriskdekking: 10%
 • Overig: 10%
 • Flexibiliteit: 4%
 • Schadeafwikkeling: 2,5%

Beoordeling opstalverzekeringen (inclusief glasdekking)

 • Herbouwwaardegarantie: 33%
 • Dekking evenementen: 20%
 • Glas: 20%
 • Aanvullende vergoedingen: 9%
 • Eigen risico's: 5%
 • Allriskdekking: 5%
 • Dekking/onderdelen: 4%
 • Flexibiliteit: 4%

Beoordeling opstalverzekeringen (zonder glasdekking)

 • Herbouwwaardegarantie: 37,13%
 • Dekking evenementen: 22,5%
 • Aanvullende vergoedingen: 10,13%
 • Glas: 10% * Eigen risico's: 5,63%
 • Allriskdekking: 5,63%
 • Dekking/onderdelen: 4,5%
 • Flexibiliteit: 4,5%

Bij de totaalscore tellen de inboedelverzekering en de opstalverzekering elk voor 50% mee.

AFM-vergunning

Voor het bemiddelen in verzekeringen beschikt de Consumentenbond over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer 12020656.

Hoe verdienen wij met het vergelijken?

Wanneer je via onze vergelijker een inboedel- of opstalverzekering afsluit, ontvangen wij een eenmalige afsluitvergoeding van de verzekeraar. Voor iedere geslaagde aanvraag ontvangt de Consumentenbond een vergoeding van €30. Hiervoor werken wij samen met Zanox en Daisycon. De mogelijkheid om wel of niet rechtstreeks een verzekering aan te vragen, is niet van invloed op de rangorde in de vergelijker.

Op dit moment is het bij 15 aanbieders mogelijk om rechtstreeks via de vergelijker een inboedel- en/of opstalverzekering aan te vragen. Rechtstreeks aanvragen kan bij:

ABN Amro Inshared
Aegon Klaverblad (alleen opstal)
ANWB Nationale-Nederlanden
Centraal Beheer Ohra
Ditzo Reaal
FBTO Univé
Hema Verzekeruzelf.nl
Inshared  

 

 

 

 

 

 

 

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor consumenten - en in het bijzonder voor onze leden. Lees meer over onze inkomsten.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft vervolgens een Testoordeel. Naast dat Testoordeel bepalen we ook (richt)prijs van een product of dienst. Op basis daarvan berekenen we de prijs-kwaliteitverhouding en kan een product of dienst een predicaat krijgen. Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat. Ze mogen het logo dan gebruiken in reclame-uitingen.

Bekijk de beste inboedel- en opstalverzekeringen

Vergelijk alle inboedel- en opstalverzekeringen

Test inboedel- en opstalverzekeringen