icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Over onze test en dienstverlening

Met onze vergelijker kun je een persoonlijke premievergelijking te maken. Soms kun je de gewenste inboedel- en opstalverzekering ook direct aanvragen. Op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt en welke informatie we hiervoor nodig hebben. We leggen ook uit hoe onze testoordelen tot stand komen.
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

inboedelverzekering

Wat doen wij voor jou?

Via onze inboedel- en opstalverzekeringvergelijker kun je verschillende inboedel- en opstalverzekeringen met elkaar vergelijken. Om een goede vergelijking te kunnen maken, stellen wij eerst een aantal persoonlijke vragen. Op basis van de antwoorden op deze vragen, maken wij de vergelijking.

In bepaalde gevallen kun je de gewenste inboedelverzekering en/of opstalverzekering via de vergelijker afsluiten. Hierbij is geen sprake van advies. Tijdens de aanvraag en gedurende de looptijd van de verzekering, is de verzekeraar het aanspreekpunt, bijvoorbeeld in het geval van schade.

Bekijk welke inboedel- en opstalverzekeringen als Beste uit de Test komen of vergelijk alle inboedel- en opstalverzekeringen.

Hoe volledig is onze vergelijker?

Onze vergelijker van inboedel- en opstalverzekeringen bevat ruim 30 verzekeringen. Wij vergelijken niet alle verzekeraars, maar alleen de partijen waarvan wij de productinformatie ontvangen. Van die partijen zijn wij op de hoogte van de meest recente voorwaarden en premies. De volgende aanbieders zijn opgenomen in onze vergelijker:

ABN AMRO Aegon Allianz
ANWB Aon Direct ASR
Avéro Achmea BLG Wonen Bruns Ten Brink
Centraal Beheer Delta Lloyd Ditzo
EAG Assuradeuren FBTO De Goudse
ING Inshared Klaverblad
Kroodle Lancyr London Verzekeringen
Nationale-Nederlanden Nederlanden van Nu Ohra
Polis Direct Reaal SNS
Unigarant United Insurance Zelf
ZLM

100% volledigheid

Wij streven naar 100% volledigheid. Dat wil zeggen dat alle aanbieders van particuliere doorlopende inboedel - en opstalverzekeringen in Nederland kunnen meedoen aan de vergelijker. Hier zijn geen kosten aan verbonden voor de aanbieder. Een aantal aanbieders ontbreekt op dit moment, zoals Generali, Hema, Huis in één verzekeringen, Interpolis, Kruidvat, Univé, Verzekeruzelf.nl en Woongarant. Zij geven helaas geen premie-informatie aan ons door.

Gemak en voordeel

Om nog meer consumenten te bereiken en om de waarde van het lidmaatschap te vergroten, biedt de Consumentenbond naast testinformatie steeds vaker gemak en voordeel. De Consumentenbond helpt niet alleen bij het bepalen welke inboedel- en opstalverzekering het goedkoopste is en de beste dekking heeft, maar ook bij het eenvoudig en veilig overstappen naar een nieuwe aanbieder.

Bij een aantal aanbieders is het via onze vergelijker mogelijk een inboedel- en opstalverzekering aan te vragen. Wij leiden de aanvraag door naar de website van de betreffende aanbieder en ontvangen hiervoor een vergoeding van diezelfde aanbieder. De mogelijkheid om wel of niet rechtstreeks een inboedel- en/of opstalverzekering aan te vragen, is niet van invloed op de rangorde in de vergelijker.

Hoe vergelijken wij?

Wij vergeleken de premies en voorwaarden van 32 aanbieders van inboedel- en opstalverzekeringen met een extra uitgebreid (eug) of een allriskdekking. Deze verzekeringen dekken de belangrijkste risico's in huis af, zoals schade door brand, blikseminslag, ontploffing, inbraak, gewelddadige beroving, storm, schroei-, smelt-, water- en zogeheten zengschade (schade veroorzaakt door hitte).

Zowel extra uitgebreid- als allriskpolissen dekken gebeurtenissen die in de voorwaarden staan omschreven, maar allrisk is uitgebreider. Ook een vaas die je uit je handen laat vallen, is hiermee bijvoorbeeld gedekt. Een allriskpolis dekt elk onheil, behalve wat expliciet is uitgesloten in de voorwaarden, zoals overstromingsschade.

We hebben de voorwaarden van de verzekeringen beoordeeld met behulp van een zogeheten testoordeel, waarbij geldt: hoe hoger de score, des te beter de voorwaarden. Om uiteindelijk een Beste Koop te kunnen bepalen, hebben we een groot aantal profielen gebruikt die samen een goede weergave geven van de gemiddelde inboedel en het gemiddelde woonhuis.

Elementen

Om de vergelijking van inboedel- en opstalverzekeringen te kunnen maken, vragen wij om enkele persoonlijke gegevens in te vullen. Die gegevens gebruiken wij om te bepalen voor welke inboedel- en opstalverzekeringen je in aanmerking komt. Alle verzekeringen waarvoor je in aanmerking komt, tonen wij vervolgens in een lijst. Daarbij spelen de volgende elementen een rol:

 • De prijs (maandpremie) van de verzekering, waarbij de goedkoopste bovenaan staat.
 • De premie van een inboedel- en opstalverzekering, hangt af van verschillende factoren. Let op: de Beste Koop kan verschillen van persoon tot persoon. Dit komt omdat de hoogte van de premie verschilt per huishouden.
 • De premie van een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) hangt af van diverse factoren, zoals de postcode, gezinssamenstelling, het woningtype en of je qua dekking kiest voor allrisk of extra uitgebreid.
 • De premie van een inboedelverzekering hangt onder meer af van de waarde van je computerapparatuur, audiovisuele apparatuur en sieraden. Wij beschikken zelf niet over de premies; deze data kopen we in bij onderzoeksbureau MoneyView.
 • Het testoordeel van de verzekering. Het is mogelijk de lijst te sorteren op basis van het testoordeel. Vervolgens kun je zelf de voorwaarden met elkaar vergelijken.

De getoonde testoordelen zijn gebaseerd op een polisvoorwaardenonderzoek van de inboedel- en opstalverzekering. Dit onderzoek verloopt in hoofdlijnen als volgt:

 1. Bepalen welke dekkingsaspecten worden meegenomen in het onderzoek.
 2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen ten opzichte van het marktgemiddelde.
 3. De geselecteerde dekkingsaspecten onderling wegen op basis van relevantie.

Beoordeling dekkingsaspecten

Voor de tweede stap in het proces gebruiken we de MoneyView ProductRating. Direct gevolg hiervan is dat we alleen inboedel- en opstalverzekeringen kunnen beoordelen die zijn opgenomen in de database van MoneyView. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5. De optelsom van het aantal punten rekenen we om naar een rapportcijfer op de schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

Bij het vinden van de juiste inboedel- en opstalverzekering heb je diverse dekkingsonderdelen. De kwaliteit van het product hangt af van de aanwezige dekkingsonderdelen in de voorwaarden van de verzekering.

We hebben aan elk dekkingsonderdeel een wegingspercentage toegekend. Een overzicht van de belangrijkste dekkingsonderelen in onze inboedel- en opstalverzekeringstest:

Beoordeling inboedelverzekering

 • Dekking: 48,5%
 • Inboedelwaardegarantie: 15%
 • Buitenshuisdekking: 10%
 • Specifieke allriskdekking: 10%
 • Overig: 10%
 • Flexibiliteit: 4%
 • Schadeafwikkeling: 2,5%

Beoordeling opstalverzekeringen (inclusief glasdekking)

 • Herbouwwaardegarantie: 33%
 • Dekking evenementen: 20%
 • Glas: 20%
 • Aanvullende vergoedingen: 9%
 • Eigen risico's: 5%
 • Allriskdekking: 5%
 • Dekking/onderdelen: 4%
 • Flexibiliteit: 4%

Beoordeling opstalverzekeringen (zonder glasdekking)

 • Herbouwwaardegarantie: 37,13%
 • Dekking evenementen: 22,5%
 • Aanvullende vergoedingen: 10,13%
 • Glas: 10% * Eigen risico's: 5,63%
 • Allriskdekking: 5,63%
 • Dekking/onderdelen: 4,5%
 • Flexibiliteit: 4,5%

Bij de totaalscore tellen de inboedelverzekering en de opstalverzekering elk voor 50% mee.

AFM-vergunning

Voor het bemiddelen in verzekeringen beschikt de Consumentenbond over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer 12020656.

Hoe verdienen wij met het vergelijken van inboedel- en opstalverzekeringen?

Wanneer je via onze vergelijker een inboedel- of opstalverzekering afsluit, ontvangen wij hiervoor een eenmalige afsluitvergoeding van de verzekeraar. Voor iedere geslaagde aanvraag ontvangt de Consumentenbond een vergoeding van €30. Hiervoor werken wij samen met Zanox en Daisycon. De mogelijkheid om wel of niet rechtstreeks een verzekering aan te vragen, is niet van invloed op de rangorde in de vergelijker.

Op dit moment is het bij 15 aanbieders mogelijk om rechtstreeks via de vergelijker een inboedel- en/of opstalverzekering aan te vragen. Rechtstreeks aanvragen kan bij:

ABN AMRO Inshared
Aegon Klaverblad (alleen opstal)
ANWB Nationale-Nederlanden (alleen inboedel)
Centraal Beheer Ohra
Ditzo Reaal
FBTO Verzekeruzelf.nl
Generali Zelf
Hema  

 

 

 

 

 

 

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor consumenten - en in het bijzonder voor onze leden. Lees meer over onze inkomsten.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bekijk de beste inboedel- en opstalverzekeringen

Vergelijk alle inboedel- en opstalverzekeringen

 

Test inboedel- en opstalverzekeringen