! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test & dienstverlening

Wij vergelijken de premies en voorwaarden van bijna alle inboedel- en opstalverzekeringen. Verder helpen we je de juiste verzekering(en) voor jouw situatie te kiezen. Op deze pagina leggen we uit hoe de Vergelijker werkt, welke informatie we nodig hebben en hoe onze Testoordelen tot stand komen.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 april 2021

Wat doen wij voor jou?

Met onze Woonverzekering Vergelijker vergelijk je inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen (in combinatie woonpakket of woonverzekering genoemd) van ongeveer 30 aanbieders op premie en voorwaarden.

Om goed te kunnen vergelijken vragen we eerst naar een aantal persoonlijke gegevens, zoals je postcode, gezinssamenstelling, woning en netto-maandinkomen. Daarmee bepalen we welke verzekering het beste bij jou past.

Sorteren

De uitkomsten kun je sorteren op maandpremie en testoordeel. Bij maandpremie staat de goedkoopste verzekering bovenaan, op testoordeel staat de best scorende verzekering bovenaan.

Hoe wij testen

We beoordelen de voorwaarden van de inboedel- en opstalverzekeringen met een score: ons Testoordeel. Daarbij geldt: hoe hoger de score, hoe beter de voorwaarden.

 1. We bepalen welke dekkingsaspecten we meenemen in het onderzoek.
 2. We beoordelen de dekkingsaspecten ten opzichte van het marktgemiddelde.
 3. We wegen de dekkingsaspecten onderling op basis van relevantie.

MoneyView ProductRating

Voor het beoordelen van de dekkingsaspecten gebruiken we de MoneyView ProductRating. Daardoor kunnen we alleen inboedel- en opstalverzekeringen beoordelen die in de database van MoneyView staan. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5.

Los daarvan kennen we een bonus toe van maximaal 1 punt aan verzekeraars die gedurende een lange periode de zogeheten nieuwwaarde van spullen vergoeden. 

Op de basis-totaalscore wordt vervolgens een weging toegepast. De aan elkaar gerelateerde producteigenschappen voegen we bij elkaar tot samenhangende clusters. Per cluster tellen we de gewogen scores bij elkaar op. Ook op de clusters onderling wordt een weging toegepast. Zo ontstaan gewogen scores, die we per cluster bij elkaar optellen.

Op die manier ontstaat er een puntentotaal. Dat puntentotaal rekenen we om naar een rapportcijfer op een schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

De kwaliteit van het product hangt af van de aanwezige dekkingsonderdelen in de voorwaarden van de verzekering. Elk dekkingsonderdeel krijgt een wegingspercentage.

Inboedelverzekering

 • Dekking algemeen: 53,25%
 • Bijkomende kosten: 16,75%
 • Buitenshuisdekking: 10%
 • Inboedelwaardegarantie: 6%
 • Specifieke allriskdekking: 5%
 • Flexibiliteit: 5%
 • Eigen risico's: 4%

Opstalverzekering

 • Dekking (evenementen/onderdelen): 37,5%
 • Herbouwwaardegarantie: 20%
 • Aanvullende vergoedingen: 15%
 • Glas: 10%
 • Eigen risico's: 7,5%
 • Allriskdekking: 5%
 • Flexibiliteit: 5%

De inboedel- en opstalverzekering tellen ieder voor 50% mee bij het bepalen van het gecombineerde Testoordeel. Voorkom gedoe als je schade hebt en breng je verzekeringen onder bij 1 partij in een alles-in-1-verzekeringspakket.

Welke inboedel- en opstalverzekeringen kun je vergelijken?

De volgende aanbieders zijn opgenomen in onze Vergelijker. Bij de meeste aanbieders kun je ook direct een verzekering aanvragen:

Verzekeraar

Afsluiten via Vergelijker
ABN Amro nee
Aegon ja
Allianz ja
Allianz Direct ja
ANWB ja
Aon Direct nee
a.s.r. ja
Avéro Achmea ja
Centraal Beheer ja
Ditzo ja
FBTO ja
De Goudse ja
Hema nee
ING nee
Inshared nee
Klaverblad ja
Nationale-Nederlanden ja
Ohra ja
SNS nee
Unigarant ja
Univé ja
Verzekeruzelf.nl ja
ZLM nee

Samenwerking Consumentenbond en Pricewise

De Consumentenbond zet in samenwerking met Pricewise de prijzen van inboedel- en opstalverzekeringen op een rij. Pricewise heeft contact met de verzekeraars en verzamelt voor ons de specificaties en actuele tarieven.

Geen enkele verzekeraar heeft een direct of indirect belang in de inboedel- en opstalverzekeringenvergelijker. Met de inboedel- en opstalverzekeringenvergelijker van de Consumentenbond vergelijk je dus onafhankelijk de premies en voorwaarden van inboedel- en opstalverzekeringen.

Contactgegevens bij vragen

Je kunt bij Pricewise terecht met vragen over de inboedel- en opstalverzekeringenvergelijker en een aangevraagde verzekering. Neem contact op met de Klantenservice van Pricewise via 088 - 22 66 988 (op werkdagen tussen werkdagen 9:00 uur - 18:00 uur) of neem contact op met Pricewise per e-mail.

Beste uit de Test & Beste Koop

De inboedel- of opstalverzekering met het hoogste Testoordeel krijgt het predicaat Beste uit de Test en zijn dus de beste inboedelverzekering en de beste opstalverzekering.

De verzekering met de (gemiddeld) gunstigste prijs-kwaliteitverhouding is de Beste Koop. Bij de inboedel- en de opstalverzekering is de hoogte van de premie sterk afhankelijk van allerlei (persoonlijke) factoren. Daarom bekijken we van keer tot keer of er een verzekering is die de Beste Koop is.

Hoe verdienen wij aan inboedel- en opstalverzekeringen?

Bij het aanvragen van een inboedel-en opstalverzekering werken wij samen met Pricewise. Hier moet je opnieuw een aantal gegevens invullen. Pricewise handelt de aanvraag verder af. 

De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere afgesloten polis, ongeacht de hoogte van de premie en de gekozen dekking.

Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor consumenten, vooral voor onze leden. Wij hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het bemiddelen in verzekeringen. Het nummer is: 12020656.